bizarr otthonok újrahasznosítás szemét otthon pet palack építészet Mexikó környezetbarát öko sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi vezethet el egy embert odáig, hogy gyakorlatilag megépítsen magának egy szigetet mások számára szemétnek tartott háztartási hulladékokból, és önkéntes félmagányban élje az életét? Richard Sowa története nemcsak erre ad választ, de rámutat arra is, hogy az élhető bolygó könnyebben elérhető, mint azt gondolnánk. Sőt, arra is remek példával szolgál, hogy a kudarcok ellenére érdemes álmaink mellett kiállni és megharcolni.

Richard feleségével és gyerekeivel elhagyta hazáját, Angliát és Németországba költözött, hogy ott asztalosként dolgozzon. Ám, hamar rájött, hogy ő inkább művész, mint „munkásember", így a biztos állását feladva rajzolni kezdett. Sajnos ez az elhatározása idővel váláshoz vezetett, exneje pedig fogta a gyerekeket, és visszaköltözött Angliába. Ez a mély krízis a férfit drasztikus döntésre késztette, elindult, hogy megtalálja saját életcélját. Festeni kezdett, és utcazenészként járta Európát. Ezt követően utazgatott az Egyesült Államokban is, majd 1996-ban megtalálta új hazáját, Mexikót. Állítólag az aztékok képesek voltak úszó szigeteket létrehozni, melyet plusz szántóföldként használtak. Ez adta Richard számára az ötletet, hogy ő is építsen egy kis szigetet, méghozzá PET-palackokból és más újrahasznosítható hulladékból.

Richart Sowa PET-palackokból épített szigetet Forrás: Facebook/Richart Sowa

Az első „zöld" sziget San Pedro Pochutla-ban állt össze.

Az itt lévő Zipolite strand már a 70-es évek óta ismert volt hippi kolóniáiról, a szabad droghasználatáról és nudista mivoltáról, tehát Richard jobb helyet nem is választhatott volna. Elkezdte összegyűjteni az üres műanyag palackokat, melyeket hálókba tett és összekötött. Ez adta a sziget alapját. Sajnos az itt élők nem voltak elragadtatva a vízen úszó szeméthalomtól – ők csupán ennyit láttak belőle –, és rendőrt hívtak. Mivel Richardnak nem volt engedélye a sziget építésére, így el kellett hagynia művét és a kisvárost is. Ennek a történésnek azonban a férfi az életét köszönhette. Távozását követően ugyanis három nappal egy hurrikán végigsöpört a településen, és hatalmas pusztítást végzet, a szigete teljesen megsemmisült.

Richard nem adta fel álmát, és 1998-ban a karibi partvidéken belekezdett a második ökosziget építésébe.

Richard újabb ökosziget építésébe kezdett Forrás: Facebook/Richart Sowa

Az üres PET-palackos hálókat bambusz és rétegelt lemezek fogták keretbe, valamint kötelek rögzítették a part közelében. A tetejére homokot és földet halmozott, növényeket ültetett. Idővel a gyökerek masszív szerkezetté változtatták a lebegő szigetet, és annyira megerősítették, hogy az elszánt férfi pálmafákból házat is tudott rá építeni. Ám tanult az előző hibájából, és kért engedélyt az építésre.

A Spirál-sziget 7 év alatt csodálatos kis ökoszisztémává nőtte ki magát. Richárdnak volt saját veteményes kertje, maga ültette virágai, kétszintes háza, komposzt mellékhelyisége, esővízzel működő tusolója. Sikerült egy tökéletes környezetbarát szigetet létrehoznia a semmiből.

A Spirál Forrás: Facebook/Richart Sowa

A sziget alapját képező műanyag palackokon elkezdtek megtelepedni a korallok, kagylók. A Spirál-sziget egyre népszerűbbé vált a környéken, még az idelátogató turisták is a csodájára jártak. Azonban most is voltak, akiknek nem tetszett. Előzőleg hiába kapott engedélyt az itt lakóktól, azok egy idő után megelégelték az úszó szigetet. Richard elhatározta, hogy lakhelyét elúsztatja. Ám a nyílt vízen egy hurrikán szinte darabokra tépte. Szerencsére a férfi és kutyája épségben túlélték a vihart, de a sok évnyi kemény munkája odaveszett.

Úgy tűnt, hogy Richard és hű társa, Bongo elvesztette mindenét, de ekkor nem várt segítséget kaptak. Oscar Constandse, a helyi ökológiai park vezetője imádta a lebegő környezetbarát sziget ötletét. Felajánlott 20 000 dollárt, hogy Richard újraépíthesse a szigetét, ehhez pedig további felajánlások érkeztek, így hamar már 40 000 dollár állt az „építő" rendelkezésére, hogy belefogjon a harmadig szigetprojektbe. Richard ezúttal Cancun közelében kezdte újjáépíteni álmát.

Joyxee Forrás: Facebook/Richart Sowa

A Richard által épített harmadik, Joyxee névre keresztelt sziget alapja körülbelül 100 000 PET-palackból áll, és 25 méter átmérőjű.

Az új lebegő sziget három stranddal, egy kényelmes házzal, haszonnövényekkel és napelemekkel tökéletes, élhető otthont biztosít Richard számára. A férfi azonban folyamatosan formálja a szigetét, így ez egy fejlődő műalkotás is egyben.

Az új lebegő sziget egy tökéletesen élhető otthon Forrás: Facebook/Richart Sowa

A mexikói kormány a különleges szigetet ökológiai hajónak nyilvánította, ezért az összes hajózási szabálynak meg kell felelnie – fények, tűzoltó készülék, elsősegélynyújtásra alkalmas készletek... stb.

Richard Sowa megvalósította álmát, és a kudarcok ellenére sikerült elérnie, hogy a környezetbarát szigetét elfogadják és elismerjék az emberek. Bebizonyította, hogy hulladékból is lehet élhető teret alkotni, mely együtt lélegzik a természettel.

4+1 ország, ahol ingyen juthatsz lakáshozhttp://www.life.hu/otthon/20180420-orszagok-varosok-ahol-ingyen-kapsz-lakast.htmlJoggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mi vezetett ezen városok, országok csökkenő lakosságához, elnéptelenedő ingatlanaihoz. Hiszen nem titok, hogy emiatt adják ingyen a lakhatást. Kevés a munkalehetőség, mindentől elzárt, magas a bűnözés? Ha az okokat nem is mindig tűntetik fel, az ingyen lakásért cserébe elvártakból könnyen rá lehet jönni a céljukra. Van egy mondás: ami ingyen van, az kerül a legtöbbe. Olvass tovább és döntsd el Te, hogy van-e benne igazság. OtthonOrigoHarry herceg és Meghan Markle esküvőjének helyszíne egy kísértetkastélyhttp://www.life.hu/otthon/20180419-harry-herceg-es-meghan-markl-eskuvoje-egy-kisertetkastelyban-lesz-windsor-kastely.htmlIgen, nem olvastad félre! A május 25-i királyi esküvő, a kísértetjárta Windsor-kastélyban lesz megtartva, mely körülbelül egy órányi autóútra van Londontól nyugatra. Otthon--Bizarr otthonok – Élj egy kígyóistenség gyomrábanhttp://www.life.hu/otthon/20180415-bizarr-otthonok-kigyo-alaku-haz-mexiko.htmlA most következőket az ofidiofóbiában szenvedők csak terápiás jelleggel olvassák el. Ők azok, akik egész biztos, hogy sosem fognak ebbe a társasházba beköltözni. Áll ugyanis egy remekmű a mexikói Naucalpan városában, ami egyszerre tekinthető műalkotásnak és bizarr otthonnak. Járd be velünk a csodálatos Kígyó-házat. OtthonOrigoKertrendezési tippek - Válassz kerítéstakarót, belátásgátlóthttp://www.life.hu/otthon/20180413-kertrendezesi-tippek-otletek-valassz-kerites-takarot-belatasgatlot.htmlEgy szép kerítés nem csupán a kert, de az egész ház éke is lehet. Ámbár nem mindenkinek van elég ideje, pénze, vagy épp kedve egy komolyabb kerítés építésére, a szomszédokat és az utca népét ugyanakkor a legtöbben szeretnénk kizárni. Mit tehet ilyenkor az ember? Kerítéstakarót, átlátásgátlót vesz. OtthonOrigoBérelj ki egy szigetet Észak-Walesben!http://www.life.hu/otthon/20170629-berelj-ki-egy-szigetet-eszak-walesben.htmlEz a sziget kiváló azoknak, akik szeretnek elvonulni a társadalomtól, imádják a végtelen tájat és a természet meglepő közelségét. A sziget mindössze 640 dollárba kerül egy hónapra, ez kevesebb, mint egy manhattani lakás bérleti díja. Otthon--Johnny Depp kiárusítja luxuséletét! Eladó több ingatlana, jachtja és a magánszigete ishttp://www.life.hu/otthon/20170523-johnny-depp-kiarusitja-luxuseletet-elado-tobb-ingatlana-jachtja-maganszigete.htmlA "Karib-tenger kalózai" sztárja korábban már beperelte az üzletvezetőit, mivel szerinte rosszul gazdálkodtak a vagyonával. Ezzel szemben Joel és Robert Mandel azt állította, hogy Depp "extravagáns és extrém" életmódja tehet a jelenlegi anyagi helyzetéről. Csak ingatlanvásárlásra 75 millió dollárt költött – a fenntartásukról nem is beszélve. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.