Séta az elhagyott Ellinikon nemzetközi repülőtéren: fotók

2017.10.28. 19:57

Az Ellinikon nemzetközi repülőtér 1938-tól 2001-ig működött, Athéntól 7 km-re. Szerepét az Elefthériosz Venizélosz nemzetközi repülőtér vette át. A bezárása óta egyes részeit a 2004-es nyári olimpián - kenu/ kajak-szlalom, hoki, baseball és softball - használták, de azóta évről évre egyre romosabb.

Jógacentert alakítottak ki a gatwicki repülőtéren
Angliában nem bízzák a véletlenre az utazás előtti ellazulást. A londoni Gatwick reptéren létrehoztak egy jógatársalgót, ahol bárki elmerülhet az ászanák világában.

A repülőteret sok éven át légibázisként használták, de nem a görögök. A II. világháború alatt – miután a németek megszállták Görögországot -, a Luftwaffe, majd 1945 és 1991 között az Amerikai Egyesült Államok műveleti bázisaként működött.

A repteret sok éven át még légibázisként használtákFotó: Jimakos N

A reptér az Olympic Airways „otthona" volt, Két terminálja közül a nyugatit kizárólag ez a légitársaság, a keletit a többi használta. Bezárása előtt közel 12 millió utas fordult meg az Ellinikon nemzetközi repülőtéren.

2005-ben kiírtak egy pályázatot, hogy az elhagyott reptér területén egy nagyvárosi park jöhessen létre. Ezt egy nemzetközi építészcsapat nyerte meg, de a mai napig nem tudták elkezdeni a munkát.

2011 óta a nyugati terminál épületében működik az Olympic Airways Múzeum, valamint itt található a Görög Meteorológiai Szolgálat és a görög polgári repülés hivatalának központja, továbbá az athéni radarközpont is. A keleti azonban romokban hever.

Kapcsolódó cikkek
Állattetemek és diákokat váró tantermek: az elhagyott főiskola - Fotók

A Knoxville-i Főiskola úgy néz ki, mintha nem is Amerikában, hanem a csernobili katasztrófa helyszínén járnánk. Az az érzésünk támadhat a képek láttán, hogy péntek délután hazamentek a diákok és a tanárok, de hétfőn valamiért már senki sem ment be... és azóta se. Egyes termekben csupán egy kis takarítás hiányzik, és már kezdődhetne is a tanóra. Miért áll elhagyatottan ez az épület? Az ok egyszerre érthető és fejet vakartató.

Buborékház az Azúr-parton, avagy a híres divatmágus, Pierre Cardin villája

A Le Palais Bulles egy magyar származású építész műalkotása. Antti Lovag 1975-1989 között dolgozott ezen az egyedülálló házon, mely mást jelent akkori és mostani tulajdonosának. A buborékvilla csodás helyen épült, a Côte d'Azur egy sziklás részén, a tenger felett terül el ez a minden szempontból hihetetlen ingatlan.

AthénGörögországrepülőtérelhagyott épületekEllinikon nemzetközi repülőtér