Titkos ajtók és rejtett szobák a 21. században

szoba titkos ajtó építészet ajtó rejtett szoba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekkorunk titkos ajtói a regényekben, ifjúsági filmekben jelentek meg, majd onnan a fantáziánkon átmásztak a valóságba. Más szemmel néztünk egy-egy repedésre, ferdén feltett tapétára. Legtöbbünket még ma is izgalommal tölt el egy-egy titkos ajtó felfedezésének gondolata; a várakozás, mely a kinyitása és a rejtett helyiség megpillantása között erőteljes szívdobbanások hullámával érkezik. Titkos ajtók még ma is vannak, sőt, újak is készülnek.

Azok a szigetbennszülöttek és látogatók, akik a 2017-es Szigeten nagy szükségét érezték, hogy felkeressenek egy ToiToi illemhelyiséget, bizonyosan nagy gondban voltak, amikor ebbe a bizonyos mobil vécébe nyitottak be. Itt ugyanis a jól ismert kék ajtó mögött nem egy csöpp hely és egy pottyantós csoda várta őket, hanem egy titkos buli helyszíne. Őrület, ugye?

Peter Pennoyer építész tervezte ezt a rejtett ajtót, mely egy maine-i házban található. Az átlagos könyvespolc igazából egy bejárat, mely egy, az avatatlan szemek elől elzárt szobába vezet. Itt aztán a polcról leemelt könyvvel háborítatlan intim kapcsolatba kerülhet a házigazda. Gyönyörű megoldás!

Az átlagos könyvespolc egy bejáratot rejt Fotó: Jonathan Wallen for Peter Pennoyer Architects

A Creative Home Engineering tervezte borospolc, akár szegényesnek is mondható. Csupán pár üveg árválkodik rajta, kitéve a ház hőmérsékletének, mely nem a legmegfelelőbb a borok számára. Ám, ez csupán egy remek szemfényvesztés, hiszen a polc valójában egy ajtó, mely a pincébe vezet.

A borospolc a pincébe vezető ajtót rejti Forrás: hiddenpassageway.com

Az Athena Tsavliris írónő otthonában található titkos ajtó, lényegében igen fontos célt szolgált. Amikor még az Urak és Úrnők kényelmét szolgálók biztosították, akkor ők ezeken a rejtett ajtókon át elérhető titkos folyosókat használták. Exkluzív, kézzel festett selyemtapéta fedi úgy, hogy tökéletesen belesimuljon a falba, amikor éppen nem használják.

A kézzel festett selyem tapéta tökéletesen elfedi az ajtónyílást Forrás: laparachute.com

Sanghajban Alberto Caiola építész, egy rejtett kis szobát tervezett egy utcai szendvicsboltba. Bizony, a falnál álló régi italautomata nem retro díszítő elem, hanem egy titkos ajtó! Belépve egy privát helyiségben találja magát az arra avatott személy, méghozzá a világ whisky-mennyországában - minimális világítás, meghitt hangulat.

A régi italautomata valójában egy rejtett ajtó Forrás: Alberto Caiola
A világ leggyönyörűbb fürdőszobái - 1. rész http://www.life.hu/otthon/20170906-a-vilag-leggyonyorubb-furdoszobai-1-resz-termeszet-novenyek.htmlEzekben a fürdőszobákban határozottan a pihenésé, a kikapcsolódásé a főszerep. Ezt pedig a természet meghívásával érik el. Olyan megoldásokat mutatunk, amelyek egyszerre döbbenetesek és lenyűgözőek; dzsungel, borostyánfal, kis tó. OtthonOrigoElhagyott helyek - Benito Mussolini villája Rodoszonhttp://www.life.hu/otthon/20170826-elhagyott-helyek-benito-mussolini-villaja-rodoszon.htmlA Rodoszon található Villa De Vecchi a fasiszta diktátor számára épült, de küszöbét sosem lépte át. Nem csupán nyugdíjas éveire gondolt, mikor ezt a helyet választotta, ám a történelem alakulása közbeszólt. OtthonNorthfotoLakberendezési tippek a könyvek szerelmeseinekhttp://www.life.hu/otthon/20170825-lakberendezesi-tippek-a-konyvek-szerelmeseinek-konyvespolc.htmlAnnak ellenére, hogy digitális korban élünk – az e-book egyre népszerűbb -, semmi sem hasonlítható a polcokon sorakozó könyvek látványához. A tudás, a történetek, a romantika szinte átsugárzik a kötött papírlapokból. Egyszerre ad egyfajta békés és intellektuális légkört a szobának. A több falat átfogó könyvespolcok túlmutatnak a praktikumon. Most feltárjuk a különböző stílusú szobákat a könyvek szerelmeseinek. Otthon--4 csodálatos természeti kincs, amely visszaköszön a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20170825-4-csodalatos-termeszeti-kincs-inspiracio-a-lakberendezesben.htmlA világ rengeteg mesés tájjal kecsegtet, de ezek közül a legtöbb elérhetetlen marad. Ezen segítünk most; olyan lélegzetelállító természeti kincseket mutatunk, amelyek egyben kitűnő inspirációval is szolgálhatnak otthonod felfrissítéséhez. OtthonOrigoA szikla ereje ötvöződik a modern gondolatisággal ebben a belvárosi lakásbanhttp://www.life.hu/otthon/20170825-a-szikla-ereje-es-a-modern-gondolatisag-egy-belvarosi-lakasban.htmlEgy magyar otthon, mely belsőépítészetét tekintve abszolút kiérdemli a merész és a fantasztikus jelzőket. Ring Miklós vezető tervező, belsőépítész most egy olyan bravúrt mutat be, mely remekül érzékelteti a tér és elképzelés összehangolását. OtthonOrigoKülönleges épületek - A híd alá építette stúdióját egy tervezőhttp://www.life.hu/otthon/20170822-kulonleges-epuletek-a-hid-ala-epitette-studiojat-egy-tervezo.htmlEgy spanyol művész új megoldást talált Valencia térhiányára – alkotóműhelyét egy híd alá építette. Igazság szerint inkább rá, vagyis az aljába. A lényeg nem is a pontos helymeghatározás, hanem Fernando Abellanas határok nélküli gondolkodása. Elképesztő látvány - tériszonyosoknak nem ajánlott. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.