Újítsd meg otthonod! - Tapétázási ötletek, tippek

otthon tapéta lakberendezés fal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tapéta remek lehetőség az otthonod megújítására. Sokan úgy vélik, hogy a falakat lefesteni egyszerűbb feladat, de ez egyrészt nem mindig igaz, másrészt olyan drasztikus változást nem tudsz vele elérni. Megmutatjuk, hogy miként a legegyszerűbb tapétázni, és természetesen ötletekkel is szolgálunk.

Ne félj a tapétáktól!

Amennyiben a falakon már van tapéta, azt érdemes leszedni, mielőtt az új réteg felkerül, hiszen az előzőt a ragasztó épp annyira felnedvesítheti, hogy az később leváljon. Ezt pedig senki se akarhatja. Tehát a tapétázást tervezd be egy hétvégére, hogy a végeredmény valóban tökéletes és fenomenális legyen.

Forrás: Press Loft

Így szedd le a régi tapétát!

Húzz minden bútort a szoba közepére. Nedves ronggyal, szivaccsal vagy permetezővel alaposan áztasd fel a régi tapétát. Ha látod, hogy kellően átnedvesedett – azért ne ússzon vízben a fal -, kezdd el óvatosan lehúzni. Lehetnek részek, amik nem jönnek le maguktól, ezeket glettelő kanállal próbáld lekaparni. Fontos, hogy közben a falat ne sértsd meg!

Következő lépésként várj, míg a fal megszárad – ha túlnedvesedett volna. Ezután jöhet a munka oroszlánrésze.

Forrás: Press Loft

Így tapétázz! - lépésről lépésre

A tapétaragasztót porból és vízből kell kikeverni, szükséged lesz egy vastagabb ecsetre, ezzel fogod rákenni a tapétacsíkokra. Amennyiben díszcsíkok vannak a padló és fal, mennyezet és fal között, azokat szedd le – úgy lényegese egyszerűbb dolgod lesz, plusz, ha nem tökéletes az alján, vagy a tetején, ezeket visszarakva akkor is remekül fog kinézni.

Mérd le a fal hosszát, majd kezdj el ekkora darabokat levágni a tapétatekercsről. Kiterítve – mintával a padló felé – majd kend be a teljes felületét a ragasztóval – ezt időnként érdemes felkeverni -, nagy hangsúlyt fektetve a széleire. Ha ez kész, először hajtsd be a két végét úgy, hogy azok középen találkozzanak, ezután pedig hajtsd félbe. Így 2-3 tapéta csíkot is előkészíthetsz, fontos, hogy némiképp magába szívja a ragasztót, de vigyázz, mert a melegben hamar elkezd száradni. A tapétázást a fal tetejéről lefelé kezdd, és egy tiszta ronggyal simítsd ki alóla a levegőbuborékokat. Ahol kell, ott sniccerrel vágd el.

Amennyiben egészen aprómintás tapétát választottál, nem lesz nehéz dolgod a csíkok összeillesztésénél a falon, ám a nagyobb egybefüggő minták esetén fokozottan kell figyelned a megfelelő összeillesztésre, hogy a végén egy folyamatos mintát kapj.

Forrás: Press Loft

Tapéta a szobák felfrissítésért

Ma már számtalan féle és fajta tapétát lehet kapni. Nem csupán mintájában, de anyagában is több különbözőt találhatsz a piacon. Vannak bőrhatásúak, selyemfényűek, lemoshatók, így akár a konyhába is kerülhet tapéta.

A nagy, vagy különböző színű mintákkal gazdagított tapétát nagyobb szobában érdemes használni, mivel optikailag összenyomhatja a teret. Sőt, érdemes a túlzsúfoltság, a kaotikusság elkerülése, erre pedig remek megoldás, ha az adott helyiségben, csak az egyik falra teszel fel tapétát. A többi fal színe, harmonizáljon a tapétáéval, így csodaszép egységet kapsz.

Merj kockáztatni, merj tapétázni!

1. Gyapjúrostos tapéta - Diego 7999 Ft/tekercs 2. Barokkmintás tapéta - Függöny Futár 2590 Ft/tekercs 3. Trópusi tapéta - Diego 7999 Ft/tekercs 4. Bőrhatású tapéta - My Floor 8590 Ft Ft/négyzetméter 5. Fényes tapéta - My Floor 8590 Ft/négyzetméter 6. Etno tapéta - Diego 7999 Ft/tekercs Forrás: Life.hu
A jövő házai már a jelenben élnek - Beszélgetés Bényei István építésszelhttp://www.life.hu/otthon/20170817-a-jovo-hazai-mar-a-jelenben-elnek-beszelgetes-benyei-istvan-epitesszel.htmlKépzeld el, ahogy a gondolattól a kottára írt hangjegyeken át végül eljutsz a hangversenyterembe, ahol felcsendül a megírt, önmagával és a jelenlévőkkel is csodás összhangban lévő zenemű. Így lehet a legjobban szemléltetni Bényei István munkásságát, aki ma egyike Magyarország legnevesebb építészeinek. Ő az, aki nem házakat, hanem otthonokat tervez és épít. OtthonOrigoSzínpszichológia, avagy így használd a szürkét a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20170810-szin-pszichologia-igy-hasznald-a-szurket-a-lakberendezesben.htmlA lakásban szeretjük a fa különböző típusait, a barnát, a fehéret, a lágy tónusokat, mivel melegséget és fényt sugallnak. A szürkével már óvatosabban bánunk, de most bebizonyítjuk, hogy ennek a kevésbé méltatott színnek igenis van helye a lakásodban! OtthonOrigoNyár végi kertrendezési last minute ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20170808-nyar-vegi-kertrendezesi-last-minute-otletek-tippek.htmlAz elmúlt napokban ízelítőt kaptunk abból, hogy bizony a csodás nyár nem tart örökké. Ám ez nem jelenti azt, hogy a kert adta nyugalmat, pihenést és alkalomadtán pezsgést ne élvezhetnéd még hosszú heteken át! Otthon--Lakberendezési ötletek – Gyermek- és tiniszoba kialakításahttp://www.life.hu/otthon/20170731-lakberendezesi-otletek-gyermek-es-tiniszoba-kialakitasa.htmlEgy gyerekszoba berendezésére számtalan mintát találsz, melyek gyakran megidézik gyermekkorodat, vagy épp távol repítenek tőle. Ám sose dönts egyedül! Mivel otthonod, ezen szobáját elsősorban nem Te, hanem gyermeked használja, így közösen kell megálmodnotok azt az enteriőrt, mely megadja számára az „én birodalmam” érzést. Otthon--Ilyen egy belsőépítész lakása Manhattanben – Előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170724-ilyen-egy-belsoepitesz-lakasa-manhattan-elotte-utana-fotok.htmlA belsőépítész Tina Ramchadani és férje lakást kerestek Manhattanben, de egyet se találtak, ami árban és elrendezésben megfelelt volna számukra. Majd egyik nap, Tina szeme megakadt egy lakáshirdetésen, aminek alaprajzát ígéretesnek, árát pedig elfogadhatónak találták; így megkezdődött az átalakítás. Elképesztő lett a végeredmény! OtthonOrigoA hónap színe a tengerzöld - Remekül kombinálható színhttp://www.life.hu/otthon/20170731-a-honap-szine-a-tengerzold-remekul-kombinalhato-szin.htmlA zöld és kék nyugodt harmóniája jelenik meg a tengerzöldben. Ez a mély, tónusos szín volt 2014-ben az év választottja! Használd bátran! Nehéz vele túlzásba esni, de hogy mivel is mutat igazán jól; nos, ebben segítünk neked! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.