19. század Párizs Tokió Sydney Jeruzsálem Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai kor embere hajlamos a jövőbe révedni, de – ha csak egy pillanatra is – időnként kell emlékezni a múltra. Csodálatos fotókon elevenednek meg többek közt Amerika, Ausztrália és Európa nagyvárosai akkor, amikor egy képért még hegyen vagy hőlégballonon kellett egyensúlyozni, hogy a tökéletes kép elkészüljön, és a sötét szobában bizakodva állni a fehér papíron lassan kirajzolódó fotó előtt.


1. Houston – Texas (USA)

Ez az 1860-as felvétel a 300-as blokkról Houstonban, a legrégebbi ismert fénykép a városról, melyet a Metropolitan Research Center archívumában őriznek. A fából készült épületek nem sokáig tartottak ki, 1866-ban megkezdődött a téglaépületekre való cseréjük. Az akkor újnak számító házak közül néhány még ma is áll.

Houston Fotó: Houston Public Library’s digital archive

2. Boston – Massachusetts (USA)

Ez a bostoni fénykép nem csak a város legkorábban készült és fennmaradt képe, hanem a világ első légi felvétele, 2000 méteres magasságban készült egy hőlégballonból. Az 1860-as képet James Wallace Black jegyzi és jelenleg a New York-i Metropolitan Múzeumban látható.

Boston Fotó: James Wallace Black

A leghátborzongatóbb elhagyatott helyek a világon

Lehet valami egyszerre félelmetes, mégis szemet gyönyörködtető? De még mennyire, hogy lehet. A következőkben olyan elhagyatott épületeket és különböző helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek láttán garantáltan végig fut majd a hideg a hátadon.

3. Jeruzsálem - Izrael

Jeruzsálemről a legrégebbi képeket 1844-ben egy francia fotográfus, Joseph-Philibert Girault de Prangey készítette. Girault de Prangey 1841 és 1844 között utazgatott, bejárva a Közel-Keletet, Olaszországot és a keleti Földközi-tenger országait. A képeket csupán az 1920-as években fedezték fel, a fotós birtokának egyik raktárában.

Jeruzsálem Fotó: Joseph-Philibert Girault de Prangey

4. Tokió – Japán

Egy olasz-brit fotós, Felice Beato készítette ezt a panorámaképet Tokióról 1865-ben vagy 1866-ban, amikor a város még Edo néven volt ismert - 1868-ban Meidzsi császár keresztelte át Tokióra. Beato a 25,7 méteres Atago- hegyre mászott fel ezért a csodás fotóért, mely a város, Minato nevű kerületében található.

Tokió Fotó: Felice Beato

5. Sydney – Ausztrália

Robert Hunt készített képeket elsőként Sydney-ről. Ezen a képen, a Macquarie St.-en található Mint épület látható, mely az akkori üzleti negyed központjában épült 1811-ben. Maga a fotó 1855-ben készült róla.

Sydney Fotó: St. James Parsonage

6. Párizs – Franciaország

A képen a párizsi Boulevard du Temple látható 1838-ból, melyet Louis Daguerre, a dagerrotípia feltalálója készítette.

Párizs Fotó: Louis Daguerre

A kép elkészültéhez, Daguerre tíz percig exponált, és bár akkor sok ember sétált az úton és lovaskocsik is jártak arra, mivel azonban mozgásban voltak, a képeken ők nem látszódnak – egyet kivéve; a kép bal alján feltűnik egy alak, ez a férfi vélhetően elég ideig állt így ahhoz, hogy a fémlemezekbe „bevésődhessen".

A hónap színe a tengerzöld - Remekül kombinálható színhttp://www.life.hu/otthon/20170731-a-honap-szine-a-tengerzold-remekul-kombinalhato-szin.htmlA zöld és kék nyugodt harmóniája jelenik meg a tengerzöldben. Ez a mély, tónusos szín volt 2014-ben az év választottja! Használd bátran! Nehéz vele túlzásba esni, de hogy mivel is mutat igazán jól; nos, ebben segítünk neked! Otthon--3 börtön, ami ma már luxushotelhttp://www.life.hu/otthon/20170726-3-borton-ami-ma-mar-luxushotel-szalloda.htmlTe megszállnál egy olyan hotelben, mely régen börtönként működött? A világ számos pontján láttak fantáziát a foglyok és őrök nélkül maradt épületekben. Ám abban, hogy miként őrizték meg, emelték ki, vagy épp fedték el az épületek börtön jellegét, bizony komoly eltéréseket láthatunk. OtthonOrigoElhagyott szobák, amelyek titkai most feltárulnakhttp://www.life.hu/otthon/20170720-elhagyott-szobak-melyek-titkai-most-feltarulnak.htmlGyerekként hatalmas felfedező túrát jelentett a nagyszülők padlásának vagy pincéjének zseblámpás felfedezése; a régi bútorok, letűnt emlékek közötti modern jelenlét egyszerre volt izgalmas és hátborzongató. Hasonlóan érezhették magukat azok is, akik a következőkben bemutatott „szobákat" találták meg. Otthon--Megdöbbentő és érthetetlen történetek - Élet az elmegyógyintézetben (18+)http://www.life.hu/otthon/20170624-megdobbento-es-erthetetlen-tortenetek-elet-az-elmegyogyintezetben-18.htmlAz, ahogy a társadalom az elmúlt pár évszázad során hozzáállt a mentális zavarokhoz, szomorú és szívszorító. Régebben, ha egy családtagon "furcsa" vagy olyan szokatlan viselkedés jelei mutatkoznak, amelyek megmagyarázhatatlannak bizonyultak, az emberek felelősséget vállaltak, a betegeket otthon gondozták. A századfordulón azonban a mentális betegség elsősorban fenyegetésként lett ismert, és ez mélyen gyökerező társadalmi paranoiát eredményezett. A betegeket bűnözőnek tekintették; így megvonták tőlük alapvető emberi jogaikat. Otthon--Csokoládé-hegyek – Máig tartó rejtély övezi őkethttp://www.life.hu/otthon/20170613-csokolade-hegyek-maig-tarto-rejtely-ovezi-oket.htmlA Fülöp-szigetek sok furcsaságot tartogat az idelátogatók számára. Pár hónapja, hogy egy szőrös szörny tetemét sodorta partra a víz, amit eddig még nem sikerült a mai fajokhoz besorolni. Ám van egy állandó látványossága is, méghozzá a Bohol-sziget belsejében; a Csokoládé-hegyek. OtthonThinkstockAz elhagyott és elfelejtett épületek szellemének őrzőjehttp://www.life.hu/otthon/20170518-az-elhagyott-es-elfelejtett-epuletek-otthonok-szellemenek-orzoje-thomas-jorion.htmlA funkciójukat vesztett házak, világítótornyok, paloták, szállodák és kaszinók, mind egy elfeledett, múltbéli részletet képviselnek. A gazdag társadalmakban az emberek egyszerűen nem törődnek a régi, elhagyott épületekkel. Ezek pedig egyfajta időkapszulaként őrzik meg nekünk a történelem egy darabkáját, amelyet most a híres francia fotográfus szemén át mi is megmutatunk. Készülj az időutazásra! Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.