Elhagyott szobák, amelyek titkai most feltárulnak

Forrás: AFP, Kean University -
titok Elhagyott szoba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekként hatalmas felfedező túrát jelentett a nagyszülők padlásának vagy pincéjének zseblámpás felfedezése; a régi bútorok, letűnt emlékek közötti modern jelenlét egyszerre volt izgalmas és hátborzongató. Hasonlóan érezhették magukat azok is, akik a következőkben bemutatott „szobákat" találták meg.

A Medici-kápolnák alatt található kamra Michelangelo munkáit rejti?

Több száz éven keresztül reneszánsz titok rejtőzött Firenzében, a Medici-kápolnák alatt. 1975-ben azonban egy múzeumigazgató egy elfeledett szobát talált faszén- és krétarajzokkal, mely egy szekrény alatt, egy csapóajtó mögött volt elzárva.

Több száz éven keresztül reneszánsz titok rejtőzött Firenzében, a Medici-kápolnák alatt Forrás: AFP/Claudio Giovannini

Úgy gondolják, hogy a belső munkákat Michelangelo készítette.

A titkos szobát akkoriban a múzeum igazgatója, Paolo Dal Poggetto találta, miközben új kijáratot keresett a turisták számára. A kezdeti felfedezés után a szakértők eltávolították a gipszrétegeket a falakról, hogy felfedjék, ami alatta rejlik. A restauráció több tucat olyan rajzot hozott újra felszínre, amelyek Michelangelo híres műveihez hasonlítottak.

Úgy gondolják, hogy a belső munkákat Michelangelo készítette Forrás: AFP/Claudio Giovannini

Nem mindenki van azonban győződve arról, hogy Michelangelo az „elkövetőjük". A képek nincsenek aláírva, egyeseket pedig kifejezetten amatőr munkák a nagy művészhez mérten. A szoba a nyilvánosság számára továbbra is zárva marad, hogy megőrizze a reneszánsz korszak művészetét.

Az 1906-os földrengés után elrejtett titkos helyiség a Winchester Mystery House-ban

A Winchester egy titokzatos ház, tele titkos átjárókkal, semmibe vezető folyosókkal, hamis ajtókkal és a misztikus teremmel. Összesen 161 szobája van, és a "világ legkülönösebb háza" címet viseli.

A Winchester egy titokzatos ház, tele titkos átjárókkal, semmibe vezető folyosókkal, hamis ajtókkal és a misztikus teremmel Forrás: winchestermysteryhouse.com

A szobát az 1906-os földrengés után az akkori tulajdonosa lezáratta, és egészen 2016. októberéig nem is találta meg senki. Azt mondják, hogy aki ide belép, különös, misztikus erőt érez a viktoriánus korabeli kanapé, varrógépek és festmények közt.

A gízai piramis két rejtett üregből áll

A Scan Pyramids - különböző egyetemeket érintő együttműködési projekt - kutatói úgy vélik, hogy a 4500 éves gízai piramis két rejtett üregből áll. Az első egy 105 méteres üreg a piramis északkeleti sarkából kiindulva, ám egy másikra is fény derült, mely az építmény északi oldalában található. Vajon mit rejthet ez a másig titkos üreg?

A gízai piramis két rejtett üregből áll Forrás: Thinkstock

Az Egyiptomi Régiségtudományi Hivatal által vezetett projekt infravörös termográfiát, "kozmikus sugár" detektort, antennás drónfotózást és lézeres szkennelést használ, hogy a piramisokat nem invazív módon vizsgálja meg.

Az elhagyott és elfelejtett épületek szellemének őrzője

A funkciójukat vesztett házak, világítótornyok, paloták, szállodák és kaszinók, mind egy elfeledett, múltbéli részletet képviselnek. A gazdag társadalmakban az emberek egyszerűen nem törődnek a régi, elhagyott épületekkel. Ezek pedig egyfajta időkapszulaként őrzik meg nekünk a történelem egy darabkáját. Nézd meg a csodás képeket!

Egy második világháborús „ellenálló" szoba

Egy norvég ház tetőterében rejtett szobát találtak, amelynek igencsak érdekes a története. A szobában többek közt Nyugat-Európa térképet, egy párját veszett babacipőt és papírokat találtak. Szinte bizonyos, hogy itt a II. világháború alatt, titokban hallgatták az angol BBC rádiót és a benne elhangzottakat – a háború valós arcát - megírták egy ellenállóújságban, amelyet szintén titokban terjesztettek. Egyesek azonban azt tartják, hogy a szobát rejtekhelyként használták, és több család is élhetett itt.

Egy norvég ház tetőterében rejtett szobát találtak Forrás: imgur.com

Bár Norvégia a háború kitörését követően kinyilvánította semlegességét, a német csapatok mégis megszállták, és a háború végéig felügyeletük alatt tartották az északi országot.

Egy titkos kémszoba Moszkvában

A 2017 márciusában, Moszkva belvárosában felfedezett helyiség vélhetően a 16. században egyfajta hírszerzési titkos szobaként működött.

A Moszkva belvárosában felfedezett helyiség vélhetően a 16. században, egyfajta hírszerzési titkos szobaként működött Forrás: mos.ru

A feltárása során, több mint 150, 16-19. századi műtárgyat találtak. Ezek között vannak érmék, kerámiák, edények, golyók, gombok, nyíl és ágyúgolyók.

Értékes borgyűjteményt találtak egy rejtett szobában

Több mint 50 üveg Madeira-bort találtak 1769-ből. A fogás monetáris értéke ismeretlen, de a múzeum úgy véli, hogy ez a fajta legnagyobb gyűjteménye az Egyesült Államokban.

Több mint 50 üveg Madeira-bort találtak 1769-ből Forrás: AFP, Kean University

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.