Díjnyertes házak, melyek egészen kis alapterülettel rendelkeznek

alapterület építészet díjnyertes kis-házak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kis otthonokat többé nem kell rejtegetni. Manapság a kreatív és innovatív formatervezés szinonimái, hiszen az épület szerkezetétől egészen a dekorációig minden négyzetcentimétert alaposan át kell gondolni, meg kellett tervezni, hogy a végeredmény tökéletes lehessen. Az Amerikai Építészek Intézete, „2017 Small Project Awards" első négy helyezettjét mutatjuk most be.

1. Elegáns apróság - Seabeck, Washington

A már meglévő otthon tetején épült, a MW Works által tervezett seattle-i szerkezetű aprócska lakás kicsivel több mint 20 négyzetméter alapterületű.

A külső burkolata oxidált fekete cédrus és megfeketedett cement, míg belül a lágy fenyő furnér és az üvegfalként ható ablak a két domináns elem. Ezzel egyfajta természetes eleganciát kapott tervezőitől.

Az aprócska lakás kicsivel több mint 20 négyzetméter alapterületű Forrás: The American Institute of Architects

2. Mikrokabin – Leadville, Colorado

Az erdő mélyén, 3000 méterrel a tengerszint felett, a Coloradói Egyetem Építészeti és Tervezési Főiskola hallgatói 21 mikrokabint építettek.

A külső borításnál a tervezők arra törekedtek, hogy a fákkal tarkított közegből a lehető legkisebb mértékben tűnjenek ki ezek a kis házak. Bent kifejezetten otthonos belső térrel találjuk szembe magunkat; a nyírfa furnérpanelek és a rengeteg ablak kiváló összhangban van a gyönyörű környezettel.

A Coloradói Egyetem Építészeti és Tervezési Főiskola hallgatói 21 mikrokabint építettek az erdő mélyén Forrás: The American Institute of Architects

Lehet itt élni?

Ahogy a nagyvárosok egyre zsúfoltabbak lesznek, az emberek szépen lassan egyre kisebb, szűkebb otthonokba kényszerülnek. Az aprócska lakásokkal kapcsolatban sokakban ellenérzések vannak, a következő elképesztően keskeny házakat látva viszont garantáltan mindenkinek leesik majd az álla.

3. „Laura-ház" - Portland, Oregon

Ez a kis kommunális otthont egyedülálló anyák számára tervezték, egyfajta segítő, átmeneti házként. Évente 16 nőt és gyermeket tud befogadni. Lényegében egy nagy közös tér, melyből különálló életterek nyílnak.

A 31 négyzetméteres „egységek" mindegyike egy kis konyhával, nappalival és hálószobával, valamint fürdőszobával rendelkezik. A monokróm külső üdítő modern designelemként hat a környéken.

A kis kommunális otthont egyedülálló anyák számára tervezték, egyfajta segítő, átmeneti házként Forrás: Architecture Building Culture

4. Fénydobozka – Point Roberts, Washington

Ezt a falatnyi otthont Bohlin Cywinski Jackson tervezte, egy fotós és családja számára.

A sűrű erdőben elhelyezett kétemeletes üvegház olcsó anyagokat használ, mint például a fagerendák és az előre gyártott alumínium, mind ezt a költségek csökkentése és a minimalista design kialakítása érdekében. A végeredmény pedig lenyűgöző lett.

A falatnyi otthont Bohlin Cywinski Jackson tervezte Forrás: The American Institute of Architects

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.