Lakásfelújítás lépésről lépésre - Ne félj belevágni!

Forrás: Thinkstock -
otthon lakásfelújítás szakértő tetőfedés2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasszal együtt eljött a nagy átalakítások és házalakítások ideje. Ha te is épp otthonod felújítását tervezgeted, akkor a következőkben neked is szeretnénk segíteni.

A lakásfelújításnak - legyen akár részleges, akár teljes - vannak olyan sarkalatos pontjai, amit minden lakástulajdonosnak szem előtt kell tartania. De kezdjük is az elejéről. Az átalakítások előtt egy fontos dolgot mindenképpen el kell döntenie a lakástulajdonosoknak: egy adott céget bíznak meg a a teljes felújítás lebonyolításával, vagy inkább ők maguk keresnek külön szakembereket minden egyes elvégzendő feladathoz. Ha a megrendelő egy céget bíz meg a munkálatokkal, akkor a cég a saját csapatával intéz mindent, a megrendelőnek szinte semmivel sem kell foglalkoznia.

Eljött a nagy átalakítások és házalakítások ideje Forrás: Thinkstock

A témáról Balázs Istvánnal, az Otthon Team Ép-Tech Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, akivel interjúnk során számba vettük azokat a kérdéseket, amiket minden felújításra vágyó lakástulajdonosnak érdemes átgondolnia.

Jó szakemberek

Balázs István hangsúlyozta, hogy a megfelelő szakemberek vagy cég kiválasztásánál mindenképpen körültekintően kell eljárni. Azt tanácsolja a lakástulajdonosoknak, hogy egyrészt mindenképpen kérjenek a cégtől, vállalkozótól referenciát, de ha tehetik, a legjobb, ha személyesen is megnéznek egy korábban a cég által felújított lakást. A fotóknak nem mindig szabad hinni, a csalók gyakran visszaélnek más szakemberek weboldaláról lelopott képekkel.

Érdemes referenciát kérni a lakás felújításával foglalkozó cégtől Forrás: Thinkstock

Megfelelő tervezés

István hangsúlyozta, hogy a munkálatok elkezdése előtti tervezési fázisnak nagyon fontos szerepe van. Mint mondta, sokszor találkoznak olyan ügyféllel, aki a kivitelezés előtti napokban találja ki, hogy mit szeretne, vagy a munkálatok elkészülte után jön rá, hogy nem pontosan így képzelte a végeredményt. Az ilyen esetek nagyon megnehezítik a kivitelező munkáját, ezért István azt ajánlja, hogy a munka megkezdése előtt mindenképpen készüljön egy terv, amin pontosan visszaadja a megrendelő elképzelését. Egy ilyen tervet a megrendelő elmondása alapján a kivitelező is el tud készíteni, de akkor sincs baj, ha valaki maga áll neki, a lényeg, hogy pontos és átlátható legyen, hiszen akár egy lámpa eltolása is megváltoztathatja az egész enteriőr hangulatát.

A tervezési fázisnak nagyon fontos szerepe van Forrás: Thinkstock

Anyagok kiválasztása és megrendelése

A tervezés mellett az anyagok kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, és arra is figyelni kell, hogy időben meg legyenek rendelve. István elmondta, hogy akár két hónap is eltelhet, mire megérkezik az anyag, ezért érdemes az ütemtervet figyelembe venni a megrendelés előtt. Magyarán amikor elérkezik például a burkolás fázisa, ne kelljen csak azért megállítani a munkát, mert nem érkezett meg időben a burkolóanyag. István azt is elmondta, hogy az anyagmegrendelést a kivitelező cég is el tudja intézni, de sok megrendelő van, aki szereti inkább maga intézni.

Ajánlott időben megrendelni a kiválasztott anyagokat Forrás: Thinkstock

És hogy nagyjából mennyi idővel számoljon az, aki rászánja magát otthona átalakítására? István azt mondta, hogy a cég megkeresése és a munka átadása között akár fél év is eltelhet, a megkereséstől a munka elkezdéséig pedig nagyjából egy hónap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.