Zaha Hadid tervező otthon építészet futurisztikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zaha Hadid az építészet világszerte meghatározó és befolyásos személyisége. Az iraki-brit építész munkáin egytől egyig érezni lehet sajátos, neofuturisztikus stílusát: erősen ívelt vonalak, hosszúkás szerkezetek, töredezett geometrikus formák jellemzik az általa tervezett épületeket.

Hadid 1950. október 1-jén született Bagdadban. Első diplomáját a bejrúti American Universityn szerezte matematikából, majd tanulmányait az Architectural Association School of Architecture falain belül folytatta Londonban. Az egyetem elvégzése után egykori professzorainak, Koolhaasnak és Zenghelisnak dolgozott a rotterdami Metropolitan Architecture irodában, és 1980-ban megnyitotta saját, londoni székhelyű műhelyét.

Zaha Hadid Forrás: AFP

2004-ben Zaha Hadid volt az első nő és az első muszlim, aki elnyerte a Pritzker-díjat, amit a legtöbben a Nobel-díj építészeti megfelelőjeként szoktak emlegetni.

2010-ben a brit királyi építész akadémia (Royal Institute of British Architects, RIBA) Stirling-díjjal tüntette ki, a római MAXXI (National Museum of the XXI Century Arts) múzeumáért. A Forbes magazin 100 legbefolyásosabb nőinek listáján 2008-ban a 69. helyet csípte el, a The Guardian pedig 2013-ban beválasztotta a világ 50, legjobban öltözött ötven feletti hírességek listájára.

MAXXI Forrás: zaha-hadid.com

Hadid nevéhez számos nagy horderejű belsőépítészeti és designalkotás köthető, úgy mint a londoni Millennium Dome-ban található Mind Zone és Feet Zone, de ő tervezte 2007-ben a vezető olasz bútorgyártó vállalat, a B&B Italia Moon System kanapéját, sőt 2009-ben a Lacoste ruházati márkának is dolgozott. 2010-ben pedig az iraki kormány megbízta az Iraki Központi Bank új épületének megtervezésével.

Iraki Központi Bank Forrás: zaha-hadid.com
Amikor a környezettudatos fűtés és hűtés találkozik a modern dizájnnalhttp://www.life.hu/otthon/20160114-kornyezettudatos-futes-es-hutes-levego-viz-hoszivattyuk.htmlA belsőépítészek és építészek azért kedvelik a levegő-víz hőszivattyúkat, mert nem csúfítják a teret radiátorok és csövek, és nem kell bajlódni a kéménnyel. Az édesanyák pedig azért, mert azon kívül, hogy kíméli a családi kasszát, soha többé nem kell a szén-monoxid-mérgezéstől félniük.Otthon--Egy krokodilok lakta, elhagyatott vízividámparkhttp://www.life.hu/otthon/20160111-ho-thuy-tien-elhagyott-vizi-vidampark-vietnamban-hue-varosaban.htmlNem szerepel a vietnami látványosságok listáján; hiába keresed, a térképen sem fogod megtalálni; de még akkor sem kerülsz közelebb célodhoz, ha egy helyitől kérsz segítséget - az egykori vietnámi vízi vidámpark mára szellemvárossá változott. Otthon--Készíts pihe-puha állatfekhelyethttp://www.life.hu/otthon/20160107-csorba-anita-tertervezo-cica-kutya-fekhelyet-keszit.htmlHázi kedvenced kinőtte, esetleg szétrágta régi fekhelyét? Nem kell ezreket költened arra, hogy újat vegyél - csak egy kinyúlt pulcsi kell, és te magad is készíthetsz pihe-puha ágyikót! Csorba Anita tértervező megmutatja, hogyan kezdj neki. Otthon--Egyszerű, mégis zseniális: így készíts villanykörtéből vázáthttp://www.life.hu/otthon/20160113-csorba-anita-tertervezo-villanykortebol-keszit-vazat.htmlNéha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legjobbak - így van ez a következő csináld magad projektünkkel is. Csorba Anita tértervező megmutatja, hogyan készíthetsz a kiégett villanykörtékből kreatív vázát. Otthon--A világ 5 legdrágább luxusotthonahttp://www.life.hu/otthon/20160108-a-vilag-5-legdragabb-luxusotthon.htmlA világ leggazdagabb emberei olyan luxusotthonokban tengetik életüket, amilyeneket mi, földi halandók maximum csak filmekben láthatunk. Ezekből a legdrágább vityillókból készítettünk most egy válogatást, lássuk hát, melyek a földkerekség legdrágább lakóingatlanjai. Otthon--A hónap színe: a határozott és impozáns olajzöldhttp://www.life.hu/otthon/20160105-januar-honap-szine-a-lakberendezesben-az-olajzold.htmlAz olajzöld, vagy más néven olívazöld színt csak kevesen merik használni otthonukban. Ennek oka, hogy szürkés, barnás árnyalata miatt sokakban kelt kellemetlen asszociációkat. Pedig ebben a különleges színben megannyi lehetőség van, érdemes hát kísérletezni kicsit. Otthon

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.