Alternatív energiák, energiaalternatívák - Turbózd fel otthonod!

Forrás: NORTHFOTO -
alternatív energia alternatív energiaforrás napenergia szélerőmű otthon napenergia-hasznosítás szélenergia priceless otthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív energetikai megoldások lakossági használatának egyre jelentősebb térnyerése - ahogy az egész fejlett világban - úgy hazánkban is vitathatatlan. Persze a terjedés dinamikáját tekintve jelentős különbségek vannak az egyes országok között, és az itthoni arány elenyésző az éllovas nemzetekhez képest. 

Ezért is gondoltunk arra, hogy röviden bemutatjuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, és hozzávetőleg milyen megtérüléssel számolhatnak azok, akik alternatív energiaforrások alkalmazására adják a fejüket.

Napkollektor a ház tetején Forrás: Thinkstock

Mielőtt azonban belevágnánk a közepébe, a hazai lakóépületek energiahatékonysági mutatóira tekintve fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a legtöbb lakóház esetében bőven van tere az energiafogyasztás és költségek csökkentésének az alternatív energiaforrások alkalmazása nélkül is.

A lakóépületek szigetelése, a nyílászárók, vagy éppen az elavult kazánok cseréje révén önmagában is jelentős lakossági energiafogyasztás lenne megtakarítható,

amint azt az Energiaklub vonatkozó tanulmánya részletesen is bemutatja. Ezek a fejlesztések – az alternatív energetikai beruházásokhoz képest – lényegesen olcsóbbak, és általában gyorsabb megtérülést ígérnek.

Akinek azonban a büdzséje megengedi, valamint képesek és mernek 10-20 évre vagy azon túl gondolkodni, érdemes az alternatív energetikai megoldások alkalmazását fontolóra venni. Különösen igaznak gondoljuk ezt azok esetében, akik a jövőben házépítésbe vágnak, és évtizedekre szeretnének új otthonukban berendezkedni.

A következőkben összegyűjtöttük a leggyakoribb hasznosítási formákat és az azokra vonatkozó legfontosabb hüvelykujjszabályokat.

Forrás: NORTHFOTO

Napenergia

A nap energiáját vízmelegítésre vagy áramtermelésre használhatjuk fel. Előbbi célt a napkollektor, utóbbit a napelem segítségével lehet megvalósítani.

A napkollektor tehát a nap energiáját hőenergiává alakítja, és így közvetlenül alkalmas vízmelegítésre. Ennek megfelelően leggyakrabban melegvíz-termelésre használják az őszi átmeneti időszakokban.

Az alternatív energiákat hasznosító rendszerek közül a napkollektoros rendszerek azok, amelyek a legkisebb befektetést igénylik, és a leggyorsabb megtérülést biztosítják.

Persze ez is nagymértékben szóródik, és a lakás vagy ház adottságaitól, a benne élők számától, melegvíz- és fűtéshasználati szokásaiktól függően 6-12 év között várható. Bár első hallásra a megtérülés ideje soknak tűnhet, a napkollektoros rendszerek 20 éven túli várható élettartamát is figyelembe véve

jelentős a beruházási költségen felüli hozadéka a teljes élettartam alatt.

Egy fűtésrásegítést és melegvíz-termelést egyaránt ellátó rendszer egy átlagos család átlagos családi háza esetében például 1,5-2 millió Ft körül alakulhat, amely a melegvíz-költségek akár 80, míg a fűtési költségek nagyjából 20 százalékát képes évente megtakarítani. Érdekesség, hogy nagyon sokat javít a megtérülésen, ha a családnak medencéje is van. A medence vízének fűtése nyáron ugyanis nagymértékben tudja javítani a napkollektorok kihasználtságát, csökkentve ezzel a megtérülésük idejét.

Forrás: AFP/LexVan Lieshout

A napelemeket – szemben a napkollektorral – villamosenergia-termelésre használhatjuk. Egy 15-20 négyzetméteres, 2-3 kW összteljesítményű napelemes rendszer biztonsággal képes egy átlagos háztartás teljes éves energiaigényét fedezni. Persze ezt az esetek többségében úgy kell érteni, hogy az energiafogyasztás és -termelés éves szinten kiegyenlítődik. Ugyanis a napelemek nyáron jellemzően többet termelnek, mint amennyit a háztartás elfogyaszt, míg a téli időszakban ez éppen fordítva van.

Ezért is fontos, hogy a napelemes rendszerünket lehetőség szerint rákössük az elektromos hálózatra: nyáron a felesleges termelés visszatáplálásra kerül a rendszerbe, miközben télen, amikor a termelés alulmúlja a fogyasztást, a hiányzó energiát a rendszer a hálózatról veszi fel.

Így nem lesz szükség az energia tárolását szolgáló akkumulátor beszerzésére, ami csökkenti a beruházási költségeket. Cserébe egy engedélyeztetési folyamaton kell átverekednünk magunkat, amihez feltétlenül kérjük szakember (elsősorban a kivitelező) segítségét.

A napelemekkel kapcsolatban azonban rossz hír, hogy a napelemes rendszerek beruházási költsége messze felülmúlja a napkollektoros rendszerekét, ami lényegesen magasabb, 20 évet közelítő, vagy akár meghaladó megtérülést eredményez. Ugyanakkor élettartama – minimális karbantartási igény mellett – a 40 évet is meghaladja, amely idő alatt jelentős többletértéket képes megtermelni a beruházás költségéhez viszonyítva.

Fosszilis energiaforrások felhasználásától mentes ház terve Forrás: recycledinteriors.org

Szélenergia

A szél energiáját szélgenerátorokkal aknázhatjuk ki, amelyek azt villamos energiává alakítják. A szélerőművekről valószínűleg a többségnek a hazánkban is egyre több helyen megtalálható (de adottságainak köszönhetően leginkább a Kisalföldön elterjedt) monstrumok jutnak eszébe.

Ma már azonban elérhetők olyan 1-2 kW teljesítményű, akár épületek tetejére is szerelhető kisebb szélgenerátorok, amelyek kiváló kiegészítői lehetnek pl. a napelemes rendszereknek felhős napokon.

Itt a várható megtérülésről általánosságban teljesen felesleges beszélni, hiszen ez az a megújuló energiaforrás, amely kihasználásának lehetőségei a leginkább függenek a helyi adottságoktól (szélkerék magassága, éghajlati, domborzati és környezeti viszonyok), így ezt tényleg csak egyedileg, a konkrét helyszín ismeretében érdemes vizsgálni. Ha az ország szelesebb részén, nem kifejezetten szélvédett mikrokörnyezetben tervezünk építkezni, és a megújuló energiaforrások kiaknázásán gondolkodunk, mindenképpen érdemes lehet a szélgenerátorok üzembe helyezését is megvizsgálni.

Környezeti hőenergia

A környezet hőenergiáját házunk fűtési és hűtési igényének kielégítésére használhatjuk fel hőszivattyús rendszerek segítségével. A technológia lényege, hogy fűtés esetén a kinti környezetből (a talajból, a talajvízből vagy a levegőből) elvont hőt továbbítja a lakásba, míg hűtési funkcióban ezt épp fordítva teszi.

Ezek legfontosabb pozitívuma, hogy időjárástól függetlenül használhatók egész évben.

Hátrányuk azonban, hogy működésük jelentős villamos energiát igényel. Rövidebb, 10 éven belüli megtérülési időt akkor várhatunk el egy ilyen rendszertől, ha a ház hővesztesége alacsony, és nem 25 fok feletti hőmérsékleten érezzük jól otthon magunkat. Hagyományos fűtés cseréje esetén pedig fontos, hogy már a meglévő rendszer is alacsony hőmérsékletű vízzel üzemeljen. Nem megfelelően gondos tervezés esetén ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a beruházásunk soha nem térül meg.

Ez persze a megújuló energiaforrások hasznosításának bármely formájáról elmondható. Ezért is nagyon fontos tanács:

sose méretezzük túl a rendszerünk kapacitását!

A megtérülés javítása érdekében pedig érdemes pályázati lehetőségek után kutatni, amelynek megírását akár a kiválasztott kivitelező is magára vállalja.

A hónap színe: a vibráló ametiszt orchideahttp://www.life.hu/otthon/20151110-november-honap-szine-a-lakberendezesben-az-ametiszt-orchidea.htmlA Pantone (a színszabványok területének szaktekintélye) tavalyi jóslata szerint a 2015-ös év második felének trendszínei a semleges földszínek, illetve a pasztellárnyalatok lesznek, amelyek a természet szeretetét, valamint az otthon melegének és biztonságának időtlenségét idézik fel. Otthon--Egy omladozó kúria, ahol megállt az idő - Káprázatos képekhttp://www.life.hu/otthon/20151110-elhagyott-kiserteties-kuria-hatborzongato-kepekkel.htmlA polcokon könyvek garmadája sorakozik, a franciaágy még most is meg van vetve, a konyhában pedig egy ódon teáskanna várja, hogy a házigazda újra dobjon néhány fát a sparheltre. Ebben a kísérteties házban több évtizede egyik pillanatról a másikra állt meg az idő, és tűntek el az egykori lakók. OtthonOrigoBizarr vagy bensőséges? Díszítsd lakásod elhunyt szeretteid hamvaivalhttp://www.life.hu/otthon/20151029-szeretteik-hamvaival-megtoltott-morbid-urnakkal-diszitik-a-lakast-amerikaban.htmlTe mit szólnál hozzá, ha halálod után a hamvaid egy cuki plüssmackó belsejében lelnének örök megnyugvásra? Vagy jobban örülnél esetleg, ha Barack Obama képében vigyáznád szeretteid mindennapjait? Egy kicsit morbid és egy kicsit megbotránkoztató, de bizony az USA-ban egyre több család használja szerettei hamvait egyfajta dekorációs elemként. Következzenek a legfurcsább otthoni síremlékek! OtthonOrigoEgy szoba, ami megmentheti az életedhttp://www.life.hu/otthon/20151104-panikszszoba-a-valosagban-biztonsagi-szobat-csinaltatott-george-clooney.htmlUgye te is emlékszel a Pánikszoba című thrillerre? A filmben Jodie Foster és Kristen Stewart korszerű belső bunkerbe menekül New York-i lakásukban, amikor betörők zavarják meg a nyugalmukat. A film középpontjában található pánikszoba egyáltalán nem a képzelet szüleménye, a tehetősebbek között egyre többen ruháznak be egy úgynevezett biztonságos szobára. Otthon--Csempéssz egy kis luxust otthonodba - Kényeztető fürdőszentélyekhttp://www.life.hu/otthon/20151028-kulonleges-luxus-furdoszoba-inspiraciok.htmlEgy lakás felújításánál sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy a fürdőszoba kialakítását egészen kicsi területen kell megoldani. A kis hely azonban egyáltalán nem hátrány! Némi kreativitással és persze befektetéssel kényelmes, dizájnos, sőt, akár elegáns is lehet a végeredmény. Otthon--A putriból a világhír felé - Ezekben a házakban nőttek fel a legnagyobb sztárok 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20151030-ezekben-a-hazakban-nottek-fel-a-vilagsztarok.htmlEgy korábbi cikkünkben már bemutattuk azokat a szerény hajlékokat, ahonnan Michael Jackson, Elvis Presley vagy akár Jennifer Lopez elindult a világhírnév felé – bizony a szupersztárok sem éltek mindig luxuskörülmények között! A sort most folytatjuk, lássuk, milyen családi fészekben nőttek fel Hollywood legnagyobb dívái. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.