A penészfoltoknak vége! Így tüntesd el őket vegyszerek nélkül

Forrás: Thinkstock -
vegyszer penész teafaolaj ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A penész nemcsak a fürdőszoba vagy a konyha összképén ront, de komoly egészségügyi károkat is okozhat. Ott, ahol magas a páratartalom, könnyen megjelenhet, eltávolítása azonban már nem olyan egyszerű. Szerencsére, ahogy a foltok, úgy a penész ellen is léteznek hatékony házi praktikák.

Fertőtleníts teafaolajjal!

A teafaolaj az utóbbi években kezdett hazánkban is elterjedni, de nem kellett sok idő ahhoz, hogy nagy népszerűségre tegyen szert. A hatékony, természetes gombaölő szer - mely egyébként az orvoslásban sem ismeretlen - kiváló fegyver a penész ellen. A fürdőszobában vagy a konyhában felbukkanó penész ellen úgy vetheted be, ha egy evőkanálnyit alaposan elkeversz két deci vízben, majd az így nyert oldattal befújod a penészes területet.

Forrás: Thinkstock

Az olaj szaga nagyon erős, így érdemes szellőztetni a használata közben és utána is. Néhány napig hagyd hatni a szert. Ezután a porrá vált penészt porszívózd fel a falról. Ha csempén használtad, csak töröld le egy nedves ronggyal. Ha nehezen találsz teafaolajat, próbálkozhatsz grapefruitmag-kivonattal is, melyből szintén vizes oldatot keverj, és azt permetezd a penészes felületre.

Így segít a bórax!

Penész nemcsak a falon vagy a csempén jelenhet meg, hanem a bútorokon is. A bórax segítségével ezeket a foltokat könnyen eltávolíthatod: két pohár forró vizet keverj el fél pohár bóraxszal, és egy szivacs segítségével tisztítsd meg az oldattal a szövetet. Néhány órát érdemes hatni hagyni, csak ezután tiszta vízzel átöblíteni. Ezzel a módszerrel a ruhákból is kiirthatod a penészt.

Forrás: Thinkstock

A bórax nemcsak textileken, hanem nagy falfelületeken, például pince takarításánál is jól használható: egy liter vízhez adj két deci bóraxot, és spricceld a problémás felületekre a keveréket: csak arra vigyázz, hogy tiszta szórófejes flakont használj, mert egyes vegyszermaradékok közömbösíthetik a bórax hatását.

Penész ellen a sokoldalú ecettel

A fürdőszobában jelenik meg legtöbbször a penész, hiszen abban a helyiségben van a legnagyobb pára. Lerakódhat nemcsak a csapok körül, de a kád szélén, a csempén és a zuhanyfüggönyön is. Ecetbe mártott ronggyal vagy szivaccsal sikeresen lesúrolhatod a felületekről a zöld foltokat. Ha makacs szennyeződések vagy vízkő nehezíti a dolgod, szórófejes flakonból spriccelj ecetet a kívánt részekre, majd hagyd hatni negyed órát. Ezután már könyebben letisztíthatod a penészt.

Forrás: Thinkstock
Így használd a szódabikarbónát!

Ha a konyhaszekrénynek vagy a tárolóhelyiségeknek van penészes, dohos szaga, de magát a penészt már megszüntetted, nyitott szódabikarbónás zacskót helyezz a szekrénybe, hogy ismét friss illatú legyen. A könyvek rossz szagát is elűzheted, ha szódabikarbónás papírzacskóba teszed őket néhány napra. A fürdőszobában lévő penészt úgy tüntetheted el, ha vízzel elkevered a szódabikarbónát, majd a masszát rákened a penészes felületekre. Hagyd kicsit hatni, majd egyszerűen súrold le a szennyeződést.

. Forrás: Thinkstock

Ha nem sikerül ezekkel a természetes szerekkel eltávolítani a makacs penészt, segítségül hívhatsz néhány vegyszert. Ma már elég sokfélét lehet kapni, érdemes olyat venni, amit nem kell lemosni. Fontos, hogy ne használj többféle szert egyszerre, mert nemcsak nem erősítik egymás hatását, de az egészségedet is rontják. Másik megszívlelendő tanács a használat közben védőszemüveg vagy arcmaszk viselése és a takarítás közbeni szellőztetés. A bolti szerek mellett a páraelszívó készülék is hatásos lehet, ha túl sok a pára a lakásban, és ezáltal a penész, de mindenképpen győződj meg arról, hogy a lakás penészesedését nem a beázó tető vagy fal, esetleg hibás vízvezeték okozza.

Takarítás környezetbarát módon – percek alatt, fillérekbőlhttp://www.life.hu/csalad/20150308-takaritas-kornyezetbarat-modon-percek-alatt-fillerekbol-mososzodaval-boraxszal-goztisztitogeppel.htmlEgy környezet- és egészségtudatos ember takarítószerei környezetbarát vegyszerekből készülnek, de ez még nem elég! Ma már lehetőségünk van vegyszermentes takarításra is. Íme, néhány tipp ehhez.CsaládÍgy lesz ragyogó az otthonod - tavaszi nagytakarítás, ésszerűenhttp://www.life.hu/csalad/20150227-a-tavaszi-nagytakaritas-egyes-lepesei-esszeruen.htmlÉrdemes a tavaszi nagytakarítás kapcsán néhány fontos szabályt betartani annak érdekében, hogy gyorsan és viszonylag kényelmesen tudd elvégezni ezt az embert próbáló feladatot is.CsaládHárom nagyszerű trükk a takarításhoz - szuperhatékony megoldások pillanatok alatthttp://www.life.hu/csalad/20141017-torlokendok-popsitorlokendok-es-sminklemoso-korongok-a-tiszta-lakasert.htmlTegye fel a kezét, aki szeret hosszasan takarítani! Ha a te kezed is az öledben illetve az egéren maradt, a következő sorokban hasznos tippekkel fogsz gazdagodni, ami a hatékony és gyors takarítást illeti. Család--Élj a tavasz színeivel együtt! Ilyen a világhírű tervező, Karim Rashid otthonahttp://www.life.hu/csalad/20150308-elj-a-tavasz-szineivel-egyutt-ilyen-a-vilaghiru-tervezo-es-belsoepitesz-karim-rashid-otthona.htmlKarim Rashid, az egyiptomi születésű ipari formatervező és belsőépítész napjaink egyik legsokoldalúbb és legtöbbet foglalkoztatott alkotója. Tevékenysége az ipari formatervezéstől a divatig, a művészettől az építészetig mindenre kiterjed. Nem csoda hát, ha saját otthonát, és annak minden bútorát ő maga és felesége tervezte. CsaládDobd fel az otthonod – Látványos átalakulás fillérekbőlhttp://www.life.hu/csalad/20150308-dobd-fel-az-otthonod-latvanyos-atalakulas-fillerekbol-tavaszra-dekoracioval.htmlTavasszal minden megújul, frissítsd fel kicsit a környezeted is. Íme, néhány trendi kiegészítő, amikkel újjávarázsolhatod az otthonod.CsaládFrissességet az otthonodba! Így dekorálj tavasszalhttp://www.life.hu/csalad/20150227-frissesseget-az-otthonodba-igy-dekoralj-tavasszal.htmlSzínek, illatok, minták – ha már te is vágysz a tavaszi frissességre, vedd körbe magad velük az otthonodban is!Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.