Az egyik legnagyobb valaha volt repülő állatot fedezték fel Kanadában

Forrás: krugloff/Shutterstock -
hüllő repülő állat felfedezés Kanada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik valaha volt legnagyobb, 10 méter szárnyfesztávolságú és 250 kilogrammos repülő hüllőt fedezték fel Kanadában.

A mintegy 77 millió éve élt állat megkövült maradványait már harminc éve megtalálták a kanadai Alberta tartományban, de paleontológusok egy csoportja csak most azonosította önálló fajként Cryodrakon boreas néven.

Képünk illusztráció Forrás: krugloff/Shutterstock


A késő krétakori pteroszauruszok Albertában talált példányát eddig a 10-12 méteres szárnyfesztávolságot is elérő Quetzalcoatlus fajhoz tartozónak vélték. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói tüzetesebb vizsgálat alapján állapították meg, hogy különálló faj. A felfedezésről a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos szakfolyóirat legfrissebb számában számolt a kutatócsoport, amelynek egyik vezetője, David Hope szerint az eddig ismeretlen faj azonosítása pontosabb képet ad a repülő hüllők sokszínűségéről és evolúciójáról Észak-Amerikában.

A pteroszauruszoknak eddig több mint 100 faját azonosították Amerikában, Ázsiában és Európában.
A krétakor többi repülő hüllőjéhez hasonlóan a Cryodrakon boreas húsevő volt, gyíkokkal, kisebb emlősökkel, sőt dinoszauruszbébikkel táplálkozhatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.