A kiotói filmstúdió felgyújtásával gyanúsított férfi szerint „ellopták” egy novelláját

Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/Jiji -
filmstúdió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

A beszámoló szerint a gyanúsított tettének elkövetése közben azt kiabálta, hogy plágium áldozata.
Az NHK nevű helyi televízió szerint a japán rendőrség Aoba Sindzsi néven azonosította a gyújtogatót. A televízió értesülése szerint Aobát 2012-ben három és fél év börtönbüntetésre ítélték bolti rablásért, és mentális zavarok miatt is kezelték. Csiba prefektus rendőrsége egyelőre nem kommentálta a hírt.

Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/Jiji

Egy nő, aki látta a 41 éves férfi őrizetbe vételét, azt mondta, a gyanúsított „láthatóan elégedetlen és dühödt volt, közben pedig azt kiabálta, plagizálták”. A férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál szétlocsolt és meggyújtott valamilyen gyúlékony folyadékot, azt kiabálta: „Haljatok meg!”.
A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá. A 33 halálos áldozat közül tizenkilenc holttestét találták meg a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni.
Pénteki közlések szerint a stúdióban nem rendszeresítettek hatékony tűzoltókészüléket, de ezt az előírások nem is követelték meg. A tűz és a füst terjedését ráadásul megkönnyítette, hogy a magasabb szintekre szűk csigalépcső vezetett.
Japánban ez az elmúlt két évtized legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkossága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.