Olvad a Thwaites-gleccser: fél métert emelkedhet a tengerszint világszerte

Forrás: AFP/Handout -
Thwaites-gleccser olvadás környezetszennyezés tengerszint tengerszint emelkedés gleccser
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Florida méretű Thwaites-gleccser nagymértékű olvadásnak indult. Ennek hatása az egész világra kiterjedhet, ugyanis ha nem teszünk valamit, akkor világszerte fél méterrel emelkedhet a tengerszint.

Fél méterrel emelkedhet világszerte a tengerszint, ugyanis olvadásnak indult a Florida méretű Thwaites-gleccser. A Szeretlek Magyarország és a Time magazin is azt írják, hogy a NASA, a Georgia Institute of Technology és a University of Washington kutatói is azt mondják, az összeomlás szélén áll a Déli-sark jégvesztés szempontjából öt legveszélyesebbnek nyilvánított gleccsere közül az egyik, a Florida-méretű Thwaites-gleccser.

Olvadásnak indult a Thwaites-gleccser, szörnyű következményei lesznek Forrás: AFP/Handout

A gleccser alatt egy hatalmas, 300 méter mély üreg van, amelyből eddig 14 milliárd tonna jég olvadt ki. Ha még több meleg levegő és víz jut az üregbe, az olvadás folytatódik. Ennek a gleccsernek az olvadása a világ tengerszintemelkedésének mintegy 4 százalékáért felelős.

Az említett félméteres emelkedés 150 év múlva következhet be, ami igencsak ijesztő adat, ha azt nézzük, hogy eddig a világ tengerszintje az elmúlt 2 ezer évben változatlan volt, csak a huszadik században emelkedett 20 centiméterrel.

A tudósok szerint szinte lehetetlen megállítani a Thwaites olvadását, de még vizsgálják a helyzetet.

Időjárás: erős szél és jégeső miatt adtak ki figyelmeztetést több megyérehttp://www.life.hu/news/20190711-idojaras-eros-szel-es-jegeso-miatt-adtak-ki-figyelmeztetest-tobb-megyere.htmlTöbb megyére is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jégeső és erős szél miatt nem árt majd óvatosnak lenni. NewsOrigoTöbb turista is meghalt a Görögországot sújtó jégesők és szélviharok miatthttp://www.life.hu/news/20190711-tobb-turista-is-meghalt-a-gorogorszagot-sujto-jegesok-es-szelviharok-miatt.htmlLegalább hat turista életét vesztette csütörtökre virradóra Görögországban a heves jégesők, szélviharok és esőzések miatt – közölte a görög közszolgálati rádió. NewsTúlélte a zuhanást egy férfi, aki a Niagara-vízesésbe esetthttp://www.life.hu/news/20190711-tulelte-a-zuhanast-egy-ferfi-aki-a-niagaravizesesbe-esett.htmlTúlélte a zuhanást egy férfi, aki az amerikai–kanadai határvidéken található Niagara-vízesésbe esett – közölte a kanadai rendőrség szerdán este. News--Bombát hatástalanítanak a Rákospalota–Újpest állomásonhttp://www.life.hu/news/20190711-bombat-hatastalanitanak-a-rakospalotaujpest-allomason.htmlVáltozásokra lehet számítani a vonatközlekedésben, ugyanis éles, II. világháborús bombát találtak a Rákospalota–Újpest állomás vágányfelújítási munkálatai közben. A töltetet csütörtökön hatástalanítják. News--Felszállás után visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre egy hurghadai járat Ferihegyenhttp://www.life.hu/news/20190711-felszallas-utan-visszafordult-es-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-egy-hurghadai-jarat-ferihegyen.htmlFelszállás után visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a Smartwings hurghadai járata Ferihegyen – közölte a Budapest Airport helyettes szóvivője. News--Brutális pofont kapott egy diáklány egy elefánttólhttp://www.life.hu/news/20190710-brutalis-pofont-kapott-egy-diaklany-egy-elefanttol.htmlEgy pennsylvaniai középiskolai csoport Zambiában kirándult, amikor az első napjuk végén megnéztek egy afrikai elefántot. Ami az után történt, arra senki sem számított. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.