Súlyos poszttraumás stresszel kell megbirkózniuk a Hableány mentésében részt vett búvároknak

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
Hableány hajó poszttraumás stressz szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár hónapokkal később is kialakulhat poszttraumás stressz (PTSD) azoknál a szakembereknél, például a búvárok esetében, akik részt vettek a Dunába süllyedt Hableány turistahajó mentésében – magyarázta Lénárt Ágota pszichológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A pszichológus elmondta, nagyon fontos, hogy az áldozatok családtagjai és a mentésben részt vevő szakemberek is szakszerű segítséget kapjanak.

Nem mindenkinek van erre szüksége, hiszen vannak olyanok, akik magukban is képesek megküzdeni a teherrel, amit a gyász, illetve a szörnyű élmények jelentenek. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az emberek túlnyomó része, ha ilyen jellegű segítséget kap, sokkal hamarabb képes „visszaállni” – tette hozzá.

A szakember kifejtette, a krízisintervenciós pszichológia segítségével több lépcsőben enyhítik a lelki nyomást: az első és legfontosabb a biztonság megadása, a második a tragédia feldolgozása, majd pedig a helyreállítás. A mentésben dolgozó búvárok számára segítséget jelenthet, hogy a munka megkezdése előtt a tapasztaltabb kollégáik modellezik a lehetőségeket. Így az agy úgy veszi, már találkozott azzal, amit tapasztal, ezért sokkal védettebb a szörnyűségekkel szemben – mondta Lénárt Ágota.

A Dunába süllyedt Hableány turistahajó kiemelése Fotó: Szabó Gábor - Origo

A héten változékonyabb lesz az időjáráshttp://www.life.hu/news/20190617-a-heten-valtozekonyabb-lesz-az-idojaras-elorejelzes.htmlA jövő héten változékonyabb lesz az időjárás: a napsütés mellett zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt továbbra is jellemzően 25-30 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.News--Halálos áldozatokat követelt a viharos időjárás Svájcban és Franciaországbanhttp://www.life.hu/news/20190616-halalos-aldozatokat-kovetelt-a-viharos-idojaras-svajcban-es-franciaorszagban.htmlA Genfi-tóba fulladt egy nő, amikor a hajójuk felborult a Svájc középső és nyugati részén szombat délután átvonult viharban, a szomszédos Franciaországban is életét vesztette egy német turista, akire rádőlt egy fa kempingezés közben. News--Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőbenhttp://www.life.hu/news/20190616-holttestet-talaltak-a-zalaegerszegi-parkerdoben.htmlHolttestet találtak a sétálók szombat reggel a zalaegerszegi parkerdőben – írta online kiadásában a Zalai Hírlap. News--Időjárás: vasárnap országszerte zivatarokkal ér véget a kánikulahttp://www.life.hu/news/20190616-idojaras-vasarnap-orszagszerte-zivatarokkal-er-veget-a-kanikula.htmlVasárnap országszerte zivatarokkal ér véget a kánikula. News--Települések nyomaira bukkantak az Északi-tenger mélyénhttp://www.life.hu/news/20190614-telepulesek-nyomaira-bukkantak-az-eszaki-tenger-melyen.htmlAz Északi-tenger mélyén elsüllyedt városok nyomait találták meg a kutatók. NewsOrigoDunai hajóbaleset: egy szakértő szerint a Viking Sigyn kapitánya nem jelezte előzési szándékáthttp://www.life.hu/news/20190615-dunai-hajobaleset-szakerto-szerint-a-viking-sigyn-kapitanya-nem-jelezte-elozesi-szandekat.htmlA Dunai hajóbaleset okát hosszas vizsgálat fogja kideríteni, de egy dolog már valószínű: a szakértő szerint az ukrán hajóskapitány valamit elmulasztott. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.