Dunai hajóbaleset: a csepeli kikötőbe szállítják a Hableányt

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
halál Csepel Hableány hajó Dunai hajóbaleset tragédia csepeli kikötő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétórás mentés után, a terveknek megfelelően sikeresen kiemelték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál. A hajót egy uszályra helyezték, amely várhatóan a csepeli szabadkikötőbe szállítja a járművet.

A Hableányt kedden kora reggel kezdték kiemelni a Duna mélyéről, közben többször megálltak. A mentést négy szakaszban hajtották végre: először a kapitányi hídig, majd a fedélzetig, utána pedig a vízvonalig emelték ki a hajót a Clark Ádám úszódaru segítségével, utolsó lépésként pedig elhelyezték az uszály fedélzetén – írja az MTI.

Minden állomáson vizet szivattyúztak a hajótestből, illetve búvárok hatoltak be a jármű belsejébe, ez alkalmakkor akadálymentessé tették a hajótestet a holttestek megtalálása érdekében.

A mentés során négy holttestet emeltek ki a hajóból, így négyre csökkent az eltűntként kezeltek száma.
A helyszínen a szakemberek úgy vélekedtek, lehetnek még holttestek a hajótestben, ugyanis különösen a tati teremben rengeteg hordalék halmozódott fel.

Kiemelték a hullámsírból a Hableányt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hajót a csepeli kikötőbe szállítják, ott pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság hajózási, nautikai és műszaki szakértő bevonásával, az ügyészség képviselőjének jelenlétében szemlének veti alá a járművet – mondta az MTI-nek Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

A Hableánnyal összeütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

Rejtőzködő háziállatok: James Bondként is megállnák a helyükethttp://www.life.hu/news/20190611-rejtozkodo-haziallatok-james-bondkent-is-megallnak-a-helyuket.htmlFurcsa és vicces dolgokat produkálnak olykor állataink. A kutyák és a macskák a leglehetetlenebb pózokba képesek tekerni testüket, és olyan is van, hogy a legfurcsább helyekről bukkannak elő. Most következő fotógalériánkban ilyen mókás pillanatokat mutatunk meg. NewsOrigoDunai hajóbaleset: zajlik a Hableány kiemelése, friss fotók érkeztek a helyszínrőlhttp://www.life.hu/news/20190611-dunai-hajobaleset-zajlik-a-hableany-kiemelese-friss-fotok-erkeztek-a-helyszinrol.htmlFolyamatosan zajlik a Dunában elsüllyedt Hableány sétahajó kiemelése. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoDunai hajóbaleset: a vízbe zuhant egy férfi a Hableány kiemelése közbenhttp://www.life.hu/news/20190611-dunai-hajobaleset-a-vizbe-zuhant-egy-ferfi-a-hableany-kiemelese-kozben.htmlAz elsüllyedt Hableány turistahajó roncsainak kiemelése közben a Dunába zuhant egy férfi. Szerencsére nem történt tragédia. NewsFotó: Polyák Attila - OrigoAszteroida húz el a Föld mellett szeptemberbenhttp://www.life.hu/news/20190611-aszteroida-huz-el-a-fold-mellett-szeptemberben.htmlSzeptemberben a Föld közelében húz el egy aszteroida. News--Helikopter zuhant egy New York-i épületbe: egy ember meghalthttp://www.life.hu/news/20190611-helikopter-zuhant-egy-new-yorki-epuletbe-egy-ember-meghalt.htmlHelikopter zuhant egy New York-i épületre, a balesetben egy ember életét vesztette. News--Dunai hajóbaleset: több holttestet is találtak a Hableány hajótestébenhttp://www.life.hu/news/20190611-dunai-hajobaleset-tobb-holttestet-is-talaltak-a-hableany-hajotesteben.htmlA Hableány kiemelése közben több holttestet is találtak a hajótestben. NewsFotó: Polyák Attila - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.