fehér oroszlán állatkert Szegedi Vadaspark Szeged
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Világos, szinte fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban, a ritka színváltozathoz tartozó kölyök gondozóitól a Szonja nevet kapta.

Veprik Róbert igazgató a kölyök pénteki orvosi vizsgálata után elmondta, hogy az állatkert nőstény oroszlánja, Nadja május 15-én hozta világra utódját. Az anyaállat, miután a gondozók készültek az ellésre, már napok óta a ház biztonságában várta a szülést, ami rendben zajlott le. A nőstény kölyök szépen gyarapszik, másfél kilósan születhetett, és azóta csaknem megduplázta tömegét.

Fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban Forrás: Lajos Endredi/Lajos Endredi

A kölyök néhány hetes koráig az apát, Timbát elkülönítik a kölykétől és párjától, de az után az egész családot láthatja a közönség az oroszlánok tágas kifutójában. Addig az érdeklődők az oroszlánházban figyelhetik meg a kölyköt, akinek lépéseit kamera is követi, így egy monitoron és az állatkert honlapján akkor is látható, ha nincs az üvegfal közelében.

Az igazgató elmondta, ez a második alkalom, hogy sikerült szaporítani a ritka színváltozathoz tartozó oroszlánokat Szegeden. Szonja néhány éves nővérét, Amalit már a győri Xantus János Állatkertben nevelik. A kölyök természetvédelmi szempontból is értékesnek számít, hiszen viszonylag kevés a dél-afrikai oroszlán (Panthera leo krugeri) alfajához tartozó világos színváltozat genetikailag tiszta egyedeinek száma. Állatkertekben és tenyészfarmokon háromszáz példány élhet, természetes körülmények között számuk pedig csupán egy tucat körül lehet.

A fehérnek nevezett, de valójában halvány bézs színű oroszlán Afrika egyik legtitokzatosabb állata, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették a létét, viszont csak kevesen látták. Az első feljegyzés az 1930-as évekből származik, de ezt akkor csak a fantázia szüleményének vélték. 1975-ben azonban egy biológus fotókat készített, amikor családjával véletlen megpillantotta őket Dél-Afrikában, Timbavati térségében.

Bennfentesek szerint Angelina Jolie-t sosem érdekelte, mit érezhetett Jennifer Anistonhttp://www.life.hu/sztarok/20190524-bennfentesek-szerint-angelina-joliet-sosem-erdekelte-mit-erezhetett-jennifer-aniston.htmlAngelina Jolie sosem aggódott azért, hogy kapcsolata Brad Pitt-tel milyen töréseket okozott Jennifer Anistonnak: eszébe sem jutott a felszarvazott színésznő. TV + SztárokOrigoMarilyn Monroe öngyilkosságát máig hazugságnak tartjákhttp://www.life.hu/sztarok/20190524-marilyn-monroe-ongyilkossagat-maig-hazugsagnak-tartjak.htmlMarilyn Monroe halálának furcsa körülményei miatt számos összeesküvés-elmélet született arról, mi is történt a színésznővel. Sokan hiszik, hogy nem öngyilkosság történt. TV + SztárokAFPElton John életéről készült filmben bemutatják a sztár szex- és drogfüggőségéthttp://www.life.hu/sztarok/20190524-elton-john-eleterol-keszult-filmben-bemutatjak-a-sztar-szex-es-drogfuggoseget.htmlElton John életéről nagyszabású film készült, bár sok részletet eltúloztak, a szex és drogok iránti szenvedélye nem hazugság. TV + SztárokOrigoHódi Pamela párja, Tóth Bence távozhat jelenlegi csapatátólhttp://www.life.hu/sztarok/20190524-hodi-pamela-parja-toth-bence-tavozhat-jelenlegi-csapatatol.htmlA hírek szerint április eleje óta nem állt pályára Tóth Bence labdarúgó, Hódi Pamela kedvese. Úgy tudni, hogy hamarosan új csapat után kell néznie. TV + SztárokOrigoAz alattvalók szerint ez lehet az oka annak, hogy Katalin hercegné kezét állandóan sebtapaszok borítjákhttp://www.life.hu/sztarok/20190524-az-alattvalok-szerint-ez-lehet-az-oka-annak-hogy-katalin-hercegne-kezet-allandoan-sebtapaszok.htmlKatalin hercegné ismét sebtapasszal a kezén jelent meg egy hivatalos eseményen. TV + Sztárok--Elképesztő vagyont hagyott hátra Niki Laudahttp://www.life.hu/sztarok/20190524-elkepeszto-vagyont-hagyott-hatra-niki-lauda.htmlÓriási vagyont hagyott hátra halála után Niki Lauda. TV + Sztárok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.