A valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlős megkövesedett maradványait találták meg

Forrás: Biosphoto/Stéphan Bonneau -
Kenya állat régészet oroszlán húsevő emlős lelet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy oroszlánnál hétszer nagyobb termetű, mintegy 22 millió éve élt ragadozó fosszíliáira bukkantak paleontológusok Kenyában, az állat a földön valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlős lehetett.

A Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a Simbakubwa kutokaafrika (szuahéli nyelven Afrikából származó nagy oroszlán) nevet adták az új fajnak, amelynek egyedei mintegy 1500 kilogramm súlyúak lehettek, nagyobbak, mint egy jegesmedve. A megkövesedett maradványok között megtalálták az állkapcsát, a koponyája egy részét és csontvázának egyes darabjait – írja az MTI.

A maradványokra 10 éve bukkantak Kenya egy olyan térségében, ahol ősmajmok fosszíliái után kutattak paleontológusok. Azóta a Kenyai Nemzeti Múzeum raktárának egyik fiókjában porosodtak, és csak a közelmúltban vizsgálták meg részletesen amerikai kutatók, akik megállapították jelentőségüket.
"Simbakubwa gigantikus fogai alapján egy hiperhúsevő volt" – hangoztatta Matthew Borth, a Duke Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb lehetett az állat Forrás: Biosphoto/Stéphan Bonneau

Nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, vagy bármely más, ma élő húsevő emlőssel. Az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozik. A hyaenodonfajok, Dél-Amerika, Ausztrália és Antarktisz kivételével az egész földön megtalálhatók voltak, mintegy 42–15,9 millió évvel ezelőtt éltek, a hyaenodon volt az első húsevő emlős Afrikában, és a déli területekről terjedt el észak felé.
18–15 millió éve megváltozott a föld ökoszisztémája, erdők váltották fel a füves pusztákat, és az emlősök osztályában új nemek jelentek meg. "Nem tudjuk pontosan, miért haltak ki a hyaenodonok, de az ökoszisztéma gyorsan változott, és a globális klíma szárazabbá vált. Simbakubwa hatalmas termetű rokonai voltak az utolsó hyaenodonok a bolygón" – mondta Borth.

Halálos baleset történt Monornálhttp://www.life.hu/news/20190418-halalos-baleset-tortent-a-4es-fouton-monor-es-monorierdo-kozott.htmlMeghalt egy ember, ketten pedig megsérültek a 4-es főúton Monor és Monorierdő között csütörtök délelőtt, amikor két személyautó karambolozott - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. NewsOrigoAutóbalesetben meghalt Szabó Bence focistahttp://www.life.hu/news/20190418-autobalesetben-meghalt-szabo-bence-focista-20-eves.htmlA harmadosztályú futsalbajnokságban szereplő Dunakeszi Kinizsi a hivatalos honlapján számolt be a gyászhírről: autóbalesetben elhunyt 20 éves játékosuk, Szabó Bence. NewsOrigoNotre-Dame – A francia cégek és vagyonos családok adománya meghaladta a 600 millió euróthttp://www.life.hu/news/20190416-notre-dame-a-francia-cegek-es-vagyonos-csaladok-adomanya-meghaladta-a-600-millio-eurot.htmlMeghaladta a 600 millió eurót (közel 192 milliárd forint) kedd délután a francia vállalatok és vagyonos családok adománya az előző nap kigyulladt párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez. NewsHős pap mentette ki a töviskoronát a lángoló Notre-Dame-bólhttp://www.life.hu/news/20190416-hos-pap-mentette-ki-a-toviskoronat-a-langolo-notre-damebol.htmlA lángoló Notre-Dame-ból menekítette ki a párizsi tűzoltók káplánja, Fournier atya a kincseket. Az életét kockáztatta, most hősként ünneplik. News--Érdekes részlet: már Victor Hugo is írt a Notre-Dame leégésérőlhttp://www.life.hu/news/20190416-erdekes-reszlet-mar-victor-hugo-is-irt-a-notredame-leegeserol.htmlA fél világot megdöbbentette a hétfő esti hír, miszerint lángokba borult a párizsi Notre-Dame. Tűzoltók tucatjai küzdöttek a 850 éves épületért. Hasonló jelenetről már Victor Hugo is írt korábban A párizsi Notre-Dame című regényében. News--Imádja az internet a 7 éves kisfiút, aki elzongorázta a Bohemian Rhapsodythttp://www.life.hu/news/20190416-imadja-az-internet-a-7-eves-kisfiut-aki-elzongorazta-a-bohemian-rhapsodyt.htmlMár közel 70 ezren követik az interneten azt a 7 éves zongorázó kisfiút, akit elképesztő tehetséggel áldott meg a sors. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.