Új adatok állnak rendelkezésre a Holdon lévő vízmolekulák mozgásáról

Forrás: Shutterstock / Készítette: Belish -
vízmolekula tudós víz kutatás űrkutatás mozgás Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már eddig is tudni lehetett, hogy található bizonyos mennyiségű víz a Holdon, ám a vízmolekulák  mozgásáról egyelőre keveset tudtak a tudósok. Most azonban új információk kerültek felszínre.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája olyan adatokat szolgáltatott nemrégiben a kutatóknak, amelyek egy lépéssel közelebb vihetik az embereket ahhoz, hogy a Holdra utazhassanak.

Érdekes a vízmolekulák mozgása a Holdon Forrás: Shutterstock / Készítette: Belish

A szondán lévő Lyman Alpha Mapping Project nevű eszköz ultraibolya sugarakkal igyekszik felmérni a Hold vízkészletét. Most kiderült, hogy a vízmolekulák bonyolult ciklusokban mozognak, amelyeknek köze van a napszakhoz és a hőmérséklethez is – írja a Digital Trends.

A kutatók korábban már tudták, hogy a vízmolekulák kötődnek a regolitokhoz, ám az eddig rejtély volt, hogy miért találhatók meg más-más helyeken más-más napszakokban. Úgy vélik, ha többet tudunk meg a bolygón lévő víz tulajdonságairól, az közelebb viheti az embert a Holdra utazásokhoz.

Kevés a közvécé a fővárosban: változás jöhethttp://www.life.hu/news/20190313-keves-a-kozvece-a-fovarosban-valtozas-johet.htmlMa már csupán 47 közvécé működik Budapesten a csatornázási művek kezelésében, még néhányat pedig a kerületi önkormányzatok működtetnek, de pontosan nem tudni, mennyi nyilvános mosdó is van. Ezen tervez változtatni a főváros. NewsOrigoListát küldött randi után a férfi a nőnek azzal, mit változtasson meg magánhttp://www.life.hu/news/20190313-listat-kuldott-randi-utan-a-ferfi-a-nonek-azzal-mit-valtoztasson-meg-magan.htmlA Tinderen ismerkedett meg egy férfival Kimberley Latham-Hawkesford. Egy hét csevegés után találkoztak, ám nem minden úgy alakult, ahogy elképzelte. A férfi egy több pontból álló listát küldött neki azzal, mit változtasson magán, ha legközelebb is látni akarja. News--Szerelmi veszekedés miatt ült autóba a halálos balesetet okozó Zoltánhttp://www.life.hu/news/20190313-szerelmi-veszekedes-miatt-ult-autoba-a-halalos-balesetet-okozo-zoltan.htmlSzerelmével, Ramival veszekedett Zoltán. Berángatta a lányt az autójába, majd belerohant egy Audiba, amelyben öten utaztak. A szörnyű balesetet senki sem élte túl. News--Összekeverik kutyájával a rasztahajú gazdithttp://www.life.hu/news/20190312-osszekeverik-kutyajaval-a-rasztahaju-gazdit.htmlToni Isden és kutyája elképesztően hasonlítanak egymásra: a nőnek rasztás haja van, és pont úgy néz ki, mint a pulija. NewsOrigoTizenöt késszúrással ölte meg 11 éves lányát egy asszonyhttp://www.life.hu/news/20190312-tizenot-kesszurassal-olte-meg-11-eves-lanyat-egy-asszony.htmlEgy idősebb férfival látta sétálni 11 éves lányát Rosa Alcides Rivera, majd 15 késszúrással megölte őt. Azt hitte, a férfi megrontotta a gyerekét. NewsThinkstockA biztonsági öv fontosságára hívják fel a figyelmet sokkoló videókkalhttp://www.life.hu/news/20190312-a-biztonsagi-ov-fontossagara-hivjak-fel-a-figyelmet-sokkolo-videokkal.htmlKülönleges és sokkoló kampányt indítottak Új-Zélandon azért, hogy felhívják a figyelmet a biztonsági öv fontosságára. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.