A halhatatlanság elixírjét találták meg egy ősi kínai sírban

Forrás: krugloff/Shutterstock -
örök élet Kína halhatatlanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ősi taoista szöveg alapján az örök élet elixírjeként azonosították a régészek azt a folyadékot, amelyet egy nyugati Han-dinasztia (i.e. 202 – i.sz. 8) idejéből való sírban találtak a közép-kínai Honan tartományban.

A bronzedényben lévő, nagyjából 3,5 liternyi folyadékot tavaly októberben fedezték fel egy nemesi család sírjában Lojang városában. A régészek eleinte szeszes italnak vélték a folyadékot, annak alkoholos illata miatt. Az ásatási munkálatokat vezető Pan Fuseng szerint azonban a későbbi laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a folyadékot nagy részt kálium-nitrát és alunit alkotja, amelyek egy ősi taoista szöveg szerint a legfőbb összetevői egy halhatatlanságot adó orvosságnak.
A lojangi kulturális relikviákért és régészeti kutatásokért felelős intézet vezetője, Si Csiacsen szerint ez az első alkalom, hogy ilyen mitikus, örök élet elixírt találtak Kínában.
A 210 négyzetméteres sír nagy számú festett agyagedényt, jáde- és bronztárgyat is rejtett. A kutatók a sír tulajdonosának maradványait is megtalálták.
„Ez a sír értékes információkkal szolgál a nyugati Han-dinasztia nemeseinek életéről, valamint a korszak temetkezési szertartásairól és szokásairól” – jegyezte meg Pan.

Megtalálták az örök élet elixírjét? – Képünk illusztráció Forrás: krugloff/Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.