Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak Galápagoson

Forrás: AFP/Rodrigo Buendia -
óriásteknős kihalt teknős Galápagos-szigetek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olyan óriásteknősfaj élő egyedére bukkantak a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó Fernandina-szigetén, amelyről már több mint 100 éve azt hitték, hogy kihalt.

Több mint 100 éve kihaltnak hitték már ezt az óriásteknőst, pontosan 1906-ban láttak utoljára élő példányt a fajból. A Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó Fernandina-szigeten azonban nemrég egy élő nőstény példányára bukkantak az óriásteknősök védelmét szolgáló kezdeményezés szakemberei – írja az Index. Valószínűleg az állat már akkor is élt, amikor az utolsónak hitt élő példányt látták, tehát több mint 100 éves.

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak Galápagoson Forrás: AFP/Rodrigo Buendia


Persze a teljes bizonyossághoz genetikai vizsgálatok szükségesek, de úgy vélik, lehetnek még a fajnak élő példányai, ugyanis más teknősöktől származó nyomokat is láttak. Az állatot átszállították a közeli Santa Cruz szigeten lévő teknősmenhelyre, és keresik a társait egy jövőbeli tenyésztőprogram reményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.