temetkezési hely régészet régész Egyiptom temető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy több mint 3500 éves temetőt tártak fel a régészek a felső-egyiptomi Asszuán kormányzóságban – közölte az egyiptomi régiségekért felelős minisztérium.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a 18. dinasztia (Kr.e. 1550–1292) idejéből való díszítetlen temetkezési hely nagyjából 5 méterrel a földfelszín alatt terül el és egy sírkamra található benne – írta a Egypt Today angol nyelvű hírportálra hivatkozva az MTI.

A temetőt többször is megpróbálták már kifosztani, amelynek nyomán homokkal és iszappal telt meg, ezért a feltárást végző svéd régészcsoport nem tudja pontosan megmondani, hogy milyen állapotban van a lelőhely.

Vaziri szerint a temetőt elárasztó talajvíz megrongálta a belső tereket és műtárgyakat.
Mindezek ellenére a kutatók három mészkőkoporsót is találtak, amelyek közül kettő gyerekeknek készült.

Emellett további 50 felnőtt és gyermek csontmaradványait, valamint edényeket és amuletteket is találtak, ami azt mutatja, hogy annak idején egy közösségnek adott otthont a terület.

Időjárás: sűrű köd és ónos eső várható a hétenhttp://www.life.hu/news/20181218-idojaras-suru-kod-es-onos-eso-varhato-a-heten.htmlFolytatódik a barátságtalan, télies időjárás: köd és ónos eső is jöhet még a héten. News--Újabb részletek a gödöllői szánkóbalesetről: így jártak szerencsétlenül a gyerekekhttp://www.life.hu/news/20181218-ujabb-reszletek-a-godolloi-szankobalesetrol-igy-jartak-szerencsetlenul-a-gyerekek.htmlHárom gyerek szenvedett súlyos szánkóbalesetet a Gödöllő melleti Boncsoki dűlőn. Most kiderült, hogy történt a baj. News--Súlyos szánkóbaleset Gödöllőnél: gyermekek jártak szerencsétlenülhttp://www.life.hu/news/20181216-sulyos-szankobaleset-godollonel-gyermekek-jartak-szerencsetlenul.htmlGyermekek szenvedtek szánkóbalesetet vasárnap Gödöllő külterületén - tájékoztatta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. News--Időjárás: hideg idővel kezdődik a héthttp://www.life.hu/news/20181216-idojaras-hideg-idovel-kezdodik-a-het.htmlHideg idővel kezdődik a hét, helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet, többfelé napközben is mínuszok lesznek. Gyenge havazás, ónos eső, havas eső csak elszórtan várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. NewsTöbb ezer liter kiömlött tej fagyott az útra Észak-Rajna–Vesztfáliábanhttp://www.life.hu/news/20181216-tobb-ezer-liter-tej-kiomlott-tej-fagyott-az-utra-eszakrajnavesztfaliaban.htmlTöbb ezer liter kiömlött tej fagyott az útra szombaton éjjel Észak-Rajna–Vesztfáliában, Soest közelében. A helyi rendőrség szerint ismeretlen tettes egy parkoló tejszállító kamion tartályának csapjait nyitotta ki. NewsOrigo18 éves, öngyilkos fiút gyalázott a pap a temetésenhttp://www.life.hu/news/20181216-18-eves-ongyilkos-fiut-gyalazott-a-pap-a-temetesen.htmlGyászbeszédében végig gyalázta a 18 éves elhunytat egy michigani pap, mert a fiatal fiú öngyilkosságot követett el. News

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.