A festészet pozitív hatásai életedre

Forrás: Alkotasutca.hu -
PR cikk festészet élmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés. Ezért mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal is bír. Mik lehetnek ezek?
Forrás: Alkotasutca.hu

A festészet évezredek óta életünk része. Csak megítélése változott az idők során: míg az ókorban kimondottan lenézett szakma volt, addig a reneszánsz idejétől kezdve presztízzsé vált a festőművészek támogatása. Azonban festészet nem csak foglalkozásként, hanem hobbiként is életünk része. Jótékony hatásai pedig különösen fontosak lehetnek a mai rohanó világban.

Javítja a koncentrációt és a memóriát

Kutatások bizonyítják, hogy a festészet javíthatja a koncentrációs készséget mert a részletekre fókuszálsz alkotás közben. Bizonyítja ezt például az a 2008-as kísérlet is, melynek keretein belül orvostanhallgatókat írattak be egy festőkurzusra. A foglalkozássorozat végén kimutatták, hogy javultak a hallgatók memorizációs készségei, jobban tudtak összpontosítani, ez pedig eredményesebb diagnosztává tette őket.

Fejleszti a finommotoros képességeket

A motorikus képességek a velünk született vagy tanult mozgásképességeket jelentik. Legyen szó egy homályba vesző háttérről vagy már-már hiperrealisztikus részletekről, a festés fejlesztheti a mozgáskoordinációt. Fejlődik a kézügyesség, javulhatnak a koordinációs készségek, ennek előnyeit pedig számtalan más tevékenység során lehet élvezni.

Csökkenti a stresszt

Azáltal, hogy a festés során kizárólag a megfelelő színekre, formákra és technikára koncentrálsz, aktívan lefoglalhatod az agyadat. Ezáltal távol tarthatod magad a negatív gondolatoktól, melyek rosszkedv, szorongás vagy stressz előidézői lehetnek. A koncentrált figyelem továbbá segíthet az izmok ellazításában, a légzés szabályozásában és a fejfájás elmulasztásában is. Mondhatni, ingyenes és egészséges feszültségoldó.

Kreatívabbá tesz

Legyen szó absztrakt vagy figurális, letisztult vagy kaotikus, olaj- vagy vízfestményről, a festés az önkifejezés egyik legelemibb módja. Habár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az avantgárd irány nagyobb kreativitást igényel az alkotó részéről, mint a realista festészet, de ez tévedés: mindkettőnek megvannak a maga kihívásai. A festészettel saját kreatív határaidat feszegetheted. Ez segít abban is, hogy “out of the box” gondolkodj a hétköznapok során is.

Fejleszti a non-verbális kommunikációs készséget

Jól ismerjük az “egy kép többet mond ezer szónál” mondást. Nem véletlenül mondják ezt: a festés segíthet kifejezni legbelsőbb félelmeidet és érzelmeidet. Amit nem tudunk kimondani vagy kifejezni a hétköznapok során, azt könnyedén elbírja a vászon. A festés néma beszéd, aminek végeztével ugyanúgy megkönnyebbülhetünk, mintha órákon át csevegtünk volna a problémáinkról.

Kitartásra ösztönöz

A legkreatívabb ötlet sem ér semmit, ha nincs valaki, aki tűzön-vízen át kitart azért, hogy megvalósítsa azt. Egy festményt viszont addig szépítgetsz és javítasz, amíg befejezettnek nem érzed. Ez a körforgás elszántabb, kitartóbb emberré tehet. Tény, hogy adott esetben kudarcélményként élheted meg, ha nem tudsz úgy megrajzolni valamit, ahogy elképzelted, de emiatt sem kell aggódnod. Gondolj bele: ez a tapasztalat kemény munkára és eltökéltségre tanít téged. Az önképzésre, fejlődésre való vágy pedig az élet más területein is hatással lehet rád.

Önbizalmat ad

A belefektetett munka gyümölcse az önbizalom. Hiszen egy jól kivitelezett festmény, ami másoknak is elnyeri a tetszését, valóban növelheti a magabiztosságot. Ráadásul, ahogy egy keményen átdolgozott hét után egy dicséret a főnöködtől, úgy egy tökéletesen megkomponált festmény is javíthat az önbecsüléseden.

Élményfestés mindenkinek

Az Alkotásutca csapata hisz abban, hogy mindenkiben ott él a művész és küldetésének tekinti, hogy segítsen felszínre hozni. Az élményfestés remek lehetőség erre, ahol profi instruktorok vezetésével bárki megfestheti a kiválasztott képet. Az élményfestés nem igényel semmilyen művészi előképzettséget, ha elsőre ijesztő is a hófehér vászon, akkor is bátran bele lehet vágni. Eddig mindenki sikeresen elkészítette festményét és testközelből élte át az alkotás örömét. Vágj bele Te is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.