Látványos vulkánkitörések figyelhetőek meg Stromboli szigetén

Forrás: leemage/©Martin Rietze/Novapix/Leemage/Martin Rietze -
vulkánkitörés Stromboli vulkán láva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok látványos vulkánkitöréseket, lávaömléseket és hamuesőt figyeltek meg a Stromboli szigetén lévő vulkánon, amely száz év óta most a legaktívabb.

Az olasz nemzeti földtani intézet vulkanológusai azt mondták, hogy pénteken folyamatosan ömlött a lángoló láva egy lakatlan területen lévő domboldalra. Szakértők szerint a vulkán a múlt század első évtizedében volt ennyire aktív.

A vulkáni tevékenység július elején erősödött fel, amikor egy hegymászó meg is halt. A hét elején pedig látványos robbanásokat és hamuesőt, tüzes kövek kilövellését lehetett megfigyelni a kráternél.
A szigetet, amelynek mintegy 400 állandó lakosa van, több turista gyorsan el is hagyta, tartva egy súlyosabb kitöréstől. Ezzel egy időben más turisták kifejezetten ezért érkeztek a területre. A kompok és a szárnyashajók ugyanakkor továbbra is rendben közlekednek.

A Stromboli kitörése még 2009-ben Forrás: leemage/©Martin Rietze/Novapix/Leemage/Martin Rietze


A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik. A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

Melltartó nélkül sétálgat a tengerparton a legszexibb magyar–német rendőrnő – Fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190828-melltarto-nelkul-setalgat-a-tengerparton-a-legszexibb-magyar-nemet-rendorno-koleszar-adrienne-foto.htmlA Németországban élő magyar származású Koleszár Adrienne néhány éve elnyerte a legszexibb rendőrnőnek járó címet. Azóta is rendszeresen oszt meg Instagram-oldalán utazásai során készült képeket, mivel ez vált a legnagyobb szenvedélyévé. Utazás--Fürdőruhás fotót posztolt Zséda: 20 évet is letagadhatnahttp://www.life.hu/lifeutazas/20190825-furdoruhas-fotot-posztolt-zseda-20-evet-is-letagadhatna.htmlSzexi fotót posztolt Törökországból Zséda. Követői nem győzik dicsérni. UtazásFotó: Szabó Gábor - OrigoIrigylésre méltó képeket posztolt nyaralásáról Szögeczki Ágihttp://www.life.hu/lifeutazas/20190823-irigylesre-melto-kepeket-posztolt-nyaralasarol-szogeczki-agi.htmlSzögeczki Ági bomba formában van, amit egy korábbi képén már megcsodálhattunk. A több mint egy hete nyaraló Ági fotóit nézegetve nem csupán egy kiegyensúlyozott nő, de egy boldog anya is visszanéz ránk. UtazásOrigo14 év után újabb felvételeken a Titanic roncsa: így néz ki most a hajótesthttp://www.life.hu/lifeutazas/20190822-14-ev-utan-ujabb-felveteleken-a-titanic-roncsa-igy-nez-ki-most-a-hajotest.htmlJelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött, és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Utazás--Fürdőruhás fotót posztolt Zséda: 20 évet is letagadhatnahttp://www.life.hu/lifeutazas/20190825-furdoruhas-fotot-posztolt-zseda-20-evet-is-letagadhatna.htmlSzexi fotót posztolt Törökországból Zséda. Követői nem győzik dicsérni. UtazásFotó: Szabó Gábor - OrigoLenyűgöző drónfotók a bolygó legszebb helyeirőlhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190815-lenyugozo-dronfotok-a-bolygo-legszebb-helyeirol.htmlA világ legszebb épületeit fotózza madártávlatból Jordan Hammond brit fotós. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.