Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában

Forrás: Wikipedia -
sírhely ásatás Pécs Orseolo Péter Péter magyar király
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során – jelentették be az ásatás vezetői.

A munkálatok során egy római kori temetői épület maradványaira, a fölé épült első pécsi székesegyház falaira bukkantak, és abban Orseolo Péter király feltételezhetően első, eredeti sírhelyét is megtalálták. Az 1038 és 1041, valamint 1044 és 1046 között uralkodó király csontjai nem kerültek elő, azokat feltételezhetően a későbbi korokban az altemplom másik részén helyezték el.

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét a pécsi székesegyház altemplomában Forrás: Wikipedia


A kora középkor gyakorlata szerint egyedül az alapító földi maradványait helyezték el a székesegyházakban. Pécsen egy késő római temetkezőhelyre épült rá az Orseolo Péter által alapított székesegyház. A feltárás során meghatározták annak az épületnek a pontos kiterjedését, ami után nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a feltárt sír és az ahhoz kapcsolódó sírláda a térbeli elhelyezkedésük alapján a király maradványainak, illetve ereklyéinek eredeti helyszínéül szolgálhatott. A gödrökben nagy valószínűséggel azért nem leltek sem tárgyakra, sem csontokra, mert azokat a későbbi korokban áthelyezték egy középkori sírkamrába, amely felett ma Dulánszky Nándor püspök síremléke áll az altemplom nyugati oldalában. Ha e síremléket elbontanák, és ott folytatnák a feltárást, akkor sem lenne biztos, hogy megtalálnák Péter király maradványait, hiszen később bolygathatták és kirabolhatták vagy összeroncsolhatták az építményt.

Tudományos kiemelkedő jelentőségűek az előkerült régészeti leletek, hiszen bebizonyosodott: a vizsgált területen – azaz a mai pécsi székesegyház keleti része alatt – már a negyedik századtól kezdve folyamatosan lenyomatot hagyott a keresztény vallás és kultúra. A feltárt romokat visszatemetik majd a régészek, a kutatási eredményekről pedig információs tábla tájékoztatja majd a látogatókat a helyszínen, a pécsi székesegyház turisták által is szabadon látogatható altemplomában.

41 ezer éves kiolvadt fonálférgek keltek életrehttp://www.life.hu/news/20190710-41-ezer-eves-kiolvadt-fonalfergek-keltek-eletre.htmlA fonálférgek kivételesen hosszan tartó hibernáció után képesek voltak visszatérni az életbe. News--Brutális időjárás: ökölnyi jégdarabok estek az égből Olaszországbanhttp://www.life.hu/news/20190710-okolnyi-jegdarabok-estek-az-egbol-olaszorszagban.htmlÖkölnyi jégdarabok hullottak Olaszországban, Pescarában. És ha ez még nem lenne elég, Milánó közelében tornádó is tombolt.NewsOrigoHolttestet találtak a Dunában Dunaújvárosnálhttp://www.life.hu/news/20190710-holttestet-talaltak-a-dunaban-dunaujvarosnal.htmlA Dunában találták meg egy eltűnt dunaújvárosi férfi holttestét. NewsOrigoPárizs klímavészhelyzetet hirdetetthttp://www.life.hu/news/20190710-parizs-klimaveszhelyzetet-hirdetett.htmlPárizs klímavészhelyzetet hirdetett. A francia főváros önkormányzata a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megvalósítására szólította fel a politikusokat kedden. NewsOrigoÁtadták a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőthttp://www.life.hu/lifeutazas/20190710-atadtak-a-felujitott-pesterzsebeti-jodossos-gyogy-es-strandfurdot.htmlÁtadták a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt szerdán, a rekonstrukció több mint hárommilliárd forintból valósult meg, a strand ma délután nyitotta meg kapuit. Utazás--Rémisztő képsorok: majdnem a partnak ütközött egy óceánjáró Velencébenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190708-remiszto-kepsorok-majdnem-a-partnak-utkozott-egy-oceanjaro-velenceben.htmlA 300 méter hosszú Costa Deliziosa nevű óceánjáró majdnem a velencei kikötőnek ütközött. A hajó viharban manőverezett. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.