Hatvan év után került a helyére a Stonehenge egy eltűnt darabja

eltűnt Stonehenge darab
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint 60 év után került a helyére a Stonehenge egy darabja, melyet 1958-ban régészek emeltek ki az egyik gigászi kőoszlopból.

Senki sem tudta, hol volt az a több mint egy méter hosszú darab, melyet az egyik kő belsejéből fúrtak ki, míg az ásatás egyik résztvevője, a 90 éves Robert Phillips úgy nem döntött, hogy visszaadja - írta a BBC hírportálja.

A hatalmas őskori kőépítményért felelős English Heritage hivatala azt reméli, hogy a megkerült minta segít megállapítani, honnan származtak a kövek. 1958-ban a régészek azon dolgoztak, hogy megakadályozzák egy három kőből álló építmény összedőlését: két oszlop tartott egy harmadikat, amely vízszintesen feküdt rajtuk. Az egyik függőleges kőtömbön repedéseket találtak. Úgy döntöttek, megerősítik, ezért több helyen átfúrták és az üregekbe fémrudakat illesztettek. A javítás nyomait az ásatáskor talált homokkődarabokkal álcázták.

A Stonehenge Wiltshire-ben, Angliában Forrás: Science Photo Library/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mark Garlick/Science Photo Libra

Robert Phillips magával vitte a fúrással kiemelt kődarabok egyikét. Eleinte a munkahelyén tartotta egy műanyagcsőben, majd miután nyugdíjba ment és Floridába költözött, amerikai otthona falára helyezte.
A gigantikus kőtömbök megerősítéséhez egy gyémántvágó cég segítségét kérték, a férfi akkoriban náluk dolgozott, így került a régészeti ásatásra. A Van Moppes vállalat munkatársai három darab egyméteres kőmintát emeltek ki a tömb belsejéből, Phillips pedig magával vitte az egyiket.
Kilencvenedik születésnapja előestéjén azonban úgy döntött, visszaadja a kőmintát. A régészek azt remélik, a minta elemzése segíthet meghatározni, honnan származhattak az építmény kövei.

Noha a kődarabot tavaly májusban adta vissza a férfi, az örökségvédelmi hivatal csak most számolt be róla, mert előbb meg akartak bizonyosodni a minta valódiságáról. Továbbra is rejtély, hol lehet a másik két minta.

Szakértő nyilatkozott a moszkvai repülőgépbalesetről: "Elkerülhető lett volna"http://www.life.hu/lifeutazas/20190507-szakerto-beszelt-a-moszkvai-repulogepbalesetrol-elkerulheto-lett-volna.htmlSzakértő arra figyelmezteti az utasokat a moszkvai repülőgéptragédia kapcsán, hogy jobban figyeljenek oda a biztonsági bemutatókra. Utazás--Vulkánba zuhant embert mentettek ki a mentőcsapatok Hawaiinhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190505-vulkanba-zuhant-embert-mentettek-ki-a-mentocsapatok-hawaiion.htmlHawaiin vulkánba zuhant egy turista, de szerencsésen megúszta a balesetet. UtazásOrigoMeztelenül pózol a Maldív-szigeteken Hargitai Bea – fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190504-meztelenul-pozol-a-maldivszigeteken-hargitai-bea-foto.htmlHargitai Bea éppen a Maldív-szigeteken nyaral férjével, David Stogellel édeskettesben. UtazásOrigoMegszigorítják a Colosseum őrzését, miután egy magyar turistát kaptak vandalizmusonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190504-megszigoritjak-a-colosseum-orzeset-miutan-egy-magyar-turistat-kaptak-vandalizmuson.htmlMegszigorítják a Colosseum őrzését, miután csütörtökön egy újabb - ezúttal magyar - turistát kaptak azon, hogy megpróbálja belevésni nevének kezdőbetűit az ókori amfiteátrum falába.UtazásNagy elismerés: Budapest lett Európa egyik leginstázhatóbb városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20190430-nagy-elismeres-budapest-lett-europa-egyik-leginstazhatobb-varosa.htmlA Big Seven Travel utazással foglalkozó portál rangsorolta a leginkább instázható városokat. Budapest a nagyon előkelő negyedik helyet szerezte meg. Utazás--Ördög Nórára fotózkodás közben támadtak galambokhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190429-ordog-norara-fotozkodas-kozben-tamadtak-galambok.htmlÖrdög Nórát fotózkodás közben támadta meg egy seregnyi galamb. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.