Így csökkentsd a nyaralásod ökológiai lábnyomát: utazz tudatosan!

Forrás: AFP -
utazás nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utazás az elmúlt években egyre több embernek vált elérhetővé. A digitális megoldásoknak és a növekvő számú lehetőséggel párhuzamosan csökkenő áraknak köszönhetően gyakran lehet jó ajánlatokba botlani. Az opciók között szemezgetve könnyű megfeledkezni az utazás környezeti hatásairól, pedig az első lépéseket megtenni a tudatosabb üdülés felé nem is olyan nagy kihívás, mint amilyennek elsőre tűnik. Az utazási mód vagy a célpont tudatos kiválasztásával is csökkenthető a világ felfedezése közben magunk után hagyott lábnyom.

Szlovénia: trendi célpont fenntartható megközelítésben

Bled ideális hely azoknak, akik azzal a céllal indulnak útnak, hogy megismerjék Európa legnépszerűbb, festői szépségű helyeit, de mindeközben szeretnének a legkisebb negatív hatással lenni a helyi környezetre. A szlovén meseváros kiváló outdoor lehetőségeket kínál, a híres tavat biciklis és sétaútvonalak ölelik körbe. A történelem szerelmesei is megtalálják a maguk számítását, ha meglátogatják a Bledi-tó partja mellett magasodó várat vagy a vízen megközelíthető apró szigeten lévő templomot. Bár a terület egyre több látogatót fogad évről évre, a helyiek számos olyan megoldással álltak elő, amivel fenntarthatják az egyensúlyt ember és természet között.

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A tó környékén az események a zero waste jegyében zajlanak, lebomló csomagolásokkal. A parkolókban töltőpontokat alakítottak ki elektromos autóknak. A turisták a tó környékén magas minőségű vizet adó ivókutaknál frissíthetik fel magukat, ezzel is csökkentve az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.

Szlovénia, Bledi-tó Forrás: AFP

Horvátország: tengerparti vakáció tudatos finomságokkal fűszerezve

Horvátország Európa egyik kedvenc nyaralóhelye. A dalmát tengerpart teljes szakasza rengeteg lehetőséget biztosít, Sibenik és a környező régió ugyanakkor több szempontból is kiemelkedő. A város a Krka tengeri torkolatánál fekszik, a folyó nevét viselő népszerű vízesés könnyen elérhető az itt nyaralók számára. Amit jóval kevesebben tudnak, hogy a 100 legfenntarthatóbb desztináció egyike is csupán 30 kilométerre található a várostól, így akár autó nélkül is egyszerű meglátogatni. A dombok között fekvő Drnis középkori erődítményeivel és helyi specialitásaival remek lehetőséget kínál hátrahagyni a tengerpart tömött utcácskáit.

Fenntarthatósági kezdeményezések:

A lokális foglalkoztatottságot újonnan kialakított agroturisztikai háztartásokkal igyekeznek javítani. A helyi gasztronómia ösztönzésének köszönhetően a látogatók megkóstolhatják az itt készült prosciutto jellegű sonkát, sajtot, bort vagy bárányt.

Svédország: városlátogatás inspiráló példákkal

Svédország gyakran szerepel a jó példák között, ha fenntartható megoldásokról van szó. Nem meglepő, hogy Malmö egyike azoknak a nagyobb európai városoknak, amelyek felfértek a fenntartható desztinációk listájára. A város kiváló lehetőséget biztosít a skandináv kultúra megismerésére, már csak amiatt is, mert a kontinens egyik leghosszabb hídjának, az Öresund hídnak a keresztezésével kevesebb mint egy óra alatt elérhető Dánia fővárosa, Koppenhága is, így a látogatók két legyet üthetnek egy csapásra. Malmöben a városközpont és a parkok mellett érdemes egy nagy sétát tenni a Ribersborg tengerparti szakaszon is, ahol a Kallbadhus nyitott, hűs, sós vízű medencéi kellemesek lehetnek a helyszínen található szaunák kipróbálása után.

Fenntartható kezdeményezések:

Malmö a hatodik helyen áll a világ legbiciklibarátabb városainak listáján. A kétkeréken közlekedők mellett a gyalogosoknak és a tömegközlekedést használóknak is elsőbbséget biztosít a várostervezés az autósokkal szemben. A település folyamatosan csökkenti energiafelhasználását és a fosszilis tüzelőanyag függőségét, 2030-ra 100 százalékban megújuló energiával működik majd.

(Forrás: Flixbus)

Extrák a kocsiban, amelyek biztonságos élménnyé teszik a vezetésthttp://www.life.hu/lifeutazas/20190414-suzuki-extrak-noi-vezetoknek-amelyek-konnyitik-es-biztonsagosabba-teszik-a-vezetest.htmlHa hosszabb útra indulunk autóval, érthető módon a lehető legtöbb óvintézkedést megtesszük annak érdekében, hogy ne történhessen baj. Szerencsére ma már radarok, kamerák és lézerek is gondoskodnak a könnyed vezetés elményéről és a lehető legnagyobb biztonságunkról. Ez utóbbi talán a nők esetében kiemelten fontos, akik sokkal óvatosabbak és biztonságra törekvőbbek az utakon, mint a férfiak. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ők rosszabb sofőrök lennének, inkább arról van szó, hogy többször viszik utasként a gyerekeiket, és ezért a védelmező attitűd náluk a még óvatosabb autózással párosul. UtazásOrigoKirgizisztánban jártunk: egy múltat idéző jurtatáborban repültünk vissza az időbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190321-kirgizisztanban-jartunk-videos-osszefoglalo-bemutatja-a-kirgizhegyseg-egyes-reszeit-az-eletet-a.htmlA Life.hu riportere a több mint 5000 km-re lévő Kirgizisztánban járt. Az országot Ázsia Svájcának is nevezik, persze nem a gazdagsága, hanem a hegyvidékes tájai miatt. Íme videós összeállításunk az útról, ahogyan mi láttuk. UtazásOrigoDominikán pihen Iszak Eszter – Fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190127-dominikan-pihen-iszak-eszter-foto.htmlEszti egy egzotikus szigeten, Dominikán pihen, ahonnan egy bikinis fotót is megosztott a követőivel. UtazásOrigo65 évesen is dolgozik Endrei Judithttp://www.life.hu/lifeutazas/20190127-65-evesen-is-dolgozik-endrei-judit-musorvezeto.htmlEndrei Judit dolgozik, könyvet ír, nem érdekli a luxus, az egyetlen szenvedélye az utazás. Előfordult, hogy ez utóbbiért negatív kommentet kapott. Utazás--Szökj el a tél elől a mesés Lisszabonba!http://www.life.hu/lifeutazas/20190118-lisszabon-utazas-nevezetessegek.htmlSok városra mondják, hogy az életben legalább egyszer látni kell, Lisszabon viszont tényleg ebbe a kategóriába tartozik. A Tejo folyó partján valóban mesés élmények várnak a lélegzetelállító óvárostól az Ócenáriumig, ráadásul télen is kellemes, tavaszias az idő, így akár már most foglalhatod a repjegyet. UtazásOrigoTörökországban pihent Gáspár Bea: néhány kilót fel is szedetthttp://www.life.hu/lifeutazas/20190113-torokorszagban-pihent-gaspar-bea-nehany-kilot-fel-is-szedett.htmlTörökországban nyaralt családjával Gáspár Bea, ahol nem vonta meg magától a finom falatokat sem. Elárulta: fel is szaladt rá pár kiló. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.