magyarországi épületek utazás hosszú hétvége Budapest Cifrapalota Szeged Bory-vár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A négynapos hosszú hétvégén érdemes kimozdulni a megszokott életterünkből. Nem kell feltétlenül múzeumról múzeumra járni, a szép idő lehetőséget teremt a nagy sétákra is, melyeket csodás épületekkel megfűszerezve igazán tartalmassá tehetsz.

1. Cifrapalota – Kecskemét

Az egyik leghíresebb szecessziós épületünket Márkus Géza tervezte 116 évvel ezelőtt. Ma már képtárként és múzeumként működik, de eredetileg lakások, üzletek és kaszinó kapott benne helyet. A homlokzat majolikadíszítésén kívül, a színes díszített magas tető is meseszép.

Cifrapalota Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

2. Magyar Királyi Postatakarékpénztár – Budapest

117 éve adták át a Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervezte épületet, mely ma a Magyar Államkincstárnak ad otthont. Az utcán sétálva nem is igazán tűnik fel, hogy milyen gazdagon díszített. A tető önmagában is lélegzetelállító színes kerámiacsempéivel és kis tornyaival, valamint a díszítőelemek részletességével.

Magyar Királyi Postatakarékpénztár Forrás: allamkincstar.gov.hu

3. Reök Palota – Szeged

Ez a csodás épület 111 éve készült Magyar Ede tervei alapján, méghozzá Munkácsy Mihály unokaöccsének megrendelésére. A palotát eleve lakóépületnek szánták, az emeleteken élt Reök Iván és családja. A földszinten azonban üzlethelyiségeket és kiadó lakásokat alakítottak ki, sőt, még egy étterem is működött benne. A csodás virágmotívumaival és hullámos falsíkjaival a szecesszió mintapéldája, de több eleme sajnos már hiányzik: például az aranyozott ajtók, a liliommal díszített mosdókagylók és a vízitündér freskók – ezeket egyébként a Reök család konzervatív hölgy tagjai kapartatták le.

Reök Palota Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

4. Róth Múzeum (Róth Miksa Emlékház) – Budapest

Az épületet Róth Miksa, a magyar üvegfestészet és mozaik művészet legjelentősebb alkotója, 1911-ben vásárolta meg egy bútorgyárostól. Ezután átépítette Petz Samu építésszel – ekkor került az udvarba még egy épület. Az épületegyüttes kulcsa a második háború után sok kézben megfordult, végül Róth gyermekei Erzsébetvárosnak ajándékozták, és 1999 óta a nagy művésznek állít emléket. Egyszerre lenyűgöző és intim kiállításokkal lehet itt találkozni; mindenképp érdemes legalább egyszer, ha nem többször ellátogatni ide.

Róth Múzeum Forrás: Wikipedia/szilas

5. Bory-vár – Székesfehérvár

Ez nem csupán egy gyönyörű épület, egy életmű, melyet Bory Jenő jegyez. 1912-ben vásárolta meg a telket, melyen akkor még csak egy présház állt. 1923-tól haláláig építette csupán néhány egyszerű munkás bevonásával. Előzetes tervek nélkül, évről vére formálódott. A várban minden falon, sarokban, lépcsőfordulóban újabb és újabb műalkotásokba botlik az ember, szinte felfoghatatlan az a művészeti gazdagság, ami jellemzi ezt a lenyűgöző szerelmi és alkotási jelképet. Egy egész napot is el lehet itt tölteni; a tornyok, a rengeteg szoba, az átriumos udvar gyermekben, felnőttben egyaránt felkelti a felfedező vágyat. Ez a vár Magyarország szimbolikus építészetének különös példája.

Bory-vár Forrás: Shutterstock

6. Iparművészeti Múzeum – Budapest

122 éve adták át a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épületet, melyben az erőteljes magyar népművészeti hatás mellett ázsiai és perzsa elemeket is fel lehet ismerni. A múzeum kívülről is csodás, de a belső terei egyszerűen lenyűgözőek.

Iparművészeti Múzeum Forrás: imm.hu
Forrás: Wikipedia/misibacsi

A Fülöp-szigetek legújabb látványossága: az unikornis vízi világhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180424-gumimatracokbol-epitettek-jatekszigetet-a-fulop-szigeteken.htmlEllepte az Instagramot a Fülöp-szigetek legújabb látványossága, az Inflatable Island. Nem is csoda, hogy felkapták a közösségi médiában, hiszen elképesztően látványos víziparkról van szó, egy gumimatracokból felépített szigetvilágról. UtazásOrigoToszkán életérzés és luxushotelek: bemutatjuk a Ferragamo üdülőbirodalmathttp://www.life.hu/lifeutazas/20180417-toszkan-eleterzes-es-luxushotelek-bemutatjuk-a-ferragamo-udulobirodalmat.htmlSalvatore Ferragamo nevét valószínűleg nem kell bemutatni. A híres olasz divattervező legkisebb fia viszont sokak számára még ismeretlen lehet, pedig a divatcég működtetése mellett más izgalmas területen is sikereket ért el, például az ingatlanpiacon: Massimo Ferragamo a Rosewood Castiglion del Bosco üdülőbirodalom megálmodója és tulajdonosa. UtazásOrigoA legboldogabb magyar város, Szombathely - Ismerd meg a nevezetességeit!http://www.life.hu/lifeutazas/20180410-a-legboldogabb-magyar-varos-szombathely-elkeszult-magyarorszag-boldogsagterkepe.htmlAz ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány idén is elkészítette Magyarország boldogságtérképét. Szombathely a legboldogabb, Salgótarján a legkevésbé boldog város, emellett a nők sokkal jobban érzik magukat, mint a férfiak, derül ki a felmérésből. UtazásOrigoSzívmelengető látvány, kinyíltak a cseresznyefák Japánban: galériahttp://www.life.hu/lifeutazas/20180413-szivmelengeto-latvany-kinyiltak-a-cseresznyefak-japanban-galeria.htmlTavasszal rengetegen utaznak Japánba a világ minden tájáról, hogy részesei legyenek az éves cseresznyefa-virágzásnak. Az idei eseményről összegyűjtöttünk néhány lélegzetelállító fotót. Utazás--Ledőlt a Tádzs Mahal két minaretje: az erős szél tett kárt bennükhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180412-ledolt-az-indiai-tadzs-mahal-ket-minaretje-az-eros-szel-tett-kart-bennuk.htmlA nagy erejű szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló világhírű Tádzs Mahal két minaretjét. UtazásOrigoÍgy vélekednek a magyarokról az amerikaiakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180404-igy-velekednek-a-magyarokrol-az-amerikaiak-cnn.html„Néhány dolog, amit tudnod kell Magyarországról" címmel írt cikket hazánkról a CNN. A főbb nevezetességek és legfontosabb ételek, italok mellett kitértek arra is, milyenek az itt élő emberek.Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.