Téli miniszünet a vibráló Bath-ban

utazás Jane Austen fürdő fürdőváros Bath
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs más szó rá: Bath gyönyörű! A december remek alkalom arra, hogy felfedezd Anglia egyik legszebb városának római kori fürdőjét, elegáns György-korabeli épületeit, és bejárd mindazokat a helyszíneket, ahol élete során Jane Austen is megfordult.

Sétálj ott, ahol a rómaiak jártak

Bath városa Délnyugat-Angliában található, nem messze Bristoltól, és hírnevét annak köszönheti, hogy az Egyesült Királyság egyetlen természetes termálvizével büszkélkedhet. A legenda szerint a hőforrás gyógyító hatását a kelta Bladud király fedezte fel időszámításunk előtt 863-ban, és a települést az ókori rómaiak nevezték el Aguae Sulisnak, Sulis kelta istennőnek ajánlva a jótékony vizet. Bath az egész középkorban virágzott, fürdői továbbra is vonzották a betegeket, ám elegáns üdülővárossá III. György uralkodása idején nőtte ki magát. Egy kellemes sétatúra során felfedezheted a világörökségi város felbecsülhetetlen értékű kincseit, elsőként a rómaiak által épített fürdőt, ami sokak szerint az egyik legszebb ókori műemlék Európában. Szinte az egész komplexumot feltárták a 19. században, amelynek monumentális látnivalói közé tartozik a "Great Bath", a 12. századi Királyi Fürdő, a régi szaunák, valamint a Minerva-templom maradványai.
Bővebb infó: http://www.romanbaths.co.uk/

Thinkstock

A fürdő melletti Pump Room (vagyis Szivattyú-terem) a György-korabeli társadalmi élet központja volt, ma elegáns étteremként üzemel. Bár a hagyományos délutáni teázás itt nem olcsó mulatság, a finom falatok mindenért kárpótolnak, és a szent forrásból származó meleg ásványvizet is érdemes megkóstolnod.

A Life.hu tippje:

A római fürdő mögött található a 16. századi késő gótikus stílusban épített apátság. Varázslatos ólomüveg ablakai, mézarany kőoszlopai és legyezőboltozatai egyedülálló fény-tér élményt nyújtanak, és ha belépsz a templomba, megtapasztalhatod e szent hely különleges hangulatát.

Régi angol báj csipetnyi modern lendülettel

Az "arany város" több mint 2000 éve teljes pompájában tündököl, izgalmassága és szépsége lenyűgöző történetében, hihetetlen építészeti emlékeiben, változatos múzeumaiban és gyönyörű kertjeiben rejlik. Bath épületeit gregoriánus stílus jellemzi, a főbb nevezetességeket pedig úgy fedezheted fel legjobban, ha céltalanul barangolsz a macskaköves utcákon és a festői sétányokon. A csodálatos Royal Crescent félkör alakú lakóházsor a Victoria parkkal és a Circus kör alakú épületegyüttese ikonikus látnivalók, ezek kihagyhatatlan megállók minden idelátogató számára. A klastrom titka című regény szépséges hősnője ezt mondta: "Óh, ki tudna valaha is fáradt lenni Bath-ban?". Catherine-nek igaza volt, hisz a történelmi városban mindig történik valami érdekes, aminek te is szemtanúja lehetsz. És hogyan kapcsolódik Bath-hoz minden idők legkedveltebb írónője? Jane Austen 1801 és 1806 között a fürdővárosában élt, és itt vetette papírra két híres regényét. A tematikus útvonalon megismerheted egykori lakhelyét, kedvenc teázóit és azokat a forgatási helyszíneket, amelyek szerepeltek a könyveiből készült televíziós és filmes adaptációkban. Ha rajongsz az angolok emblematikus alakjáért, titokzatos életéről még többet megtudhatsz a Jane Austen Központban. Bővebb infó: http://www.janeausten.co.uk/jane-austen-bath/

Thinkstock

A Life.hu tippje:

Sétálj végig az Avon folyón átívelő romantikus Pulteney hídon, a világ négy olyan hídjának egyikén, amelyet kis házakkal és üzletekkel szegélyeztek. A híd egyik oldalán lévő Great Pulteney Street pedig onnan lehet ismerős, hogy feltűnt a Reese Witherspoon főszereplésével készült A hiúság vására című filmben.

Lazíts a fürdőben, vacsorázz Jamie Olivernél

Mi lehetne jobb téli kikapcsolódás annál, mint egy forró medencében relaxálni, vagy élvezni a lávaköves masszázs jótékony hatásait? Ha szeretnél átélni egy igazi wellness-élményt, látogass el az ultramodern Thermae Bath Spába, ahol ugyanaz a meleg, ásványi anyagokban gazdag víz csobog, amelyben évezredekkel ezelőtt a kelták és a rómaiak lubickoltak. A luxusfürdőben több mint 50 gyógy- és szépségkezelés közül választhatsz, pároddal együtt benevezhettek egy kényeztető masszázsra, és kipróbálhatjátok az aroma gőzfürdőt is. A kényeztető program fénypontjaként mártózzatok meg a szabadtéri tetőtéri medencében, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.
Bővebb infó: http://www.thermaebathspa.com/

Forrás: www.thermaebathspa.com

Miután kiáztattál magadból minden feszültséget, áldozhatsz a kulinaritás oltárán, legfőképpen a sztárszakács, Jamie Oliver éttermében, ahol fantasztikus olasz ételeket szolgálnak fel. A "Moon and Sixpence" innovatív konyhájáról ismert, a "Fishworks Seafood Café"-ban mindig frissek a tenger gyümölcsei, a hangulatos pubokban pedig igazán el leszel ragadtatva a választéktól. Bath a luxus, a szórakozás és a pihenés városa, és mindazt, amit e város kínál, igazán a karácsonyi időszakban élvezheted ki. Advent idején a Milsom Streetet ellepik a díszes faházak, a csillogó fényfüzérek, és édes illatok töltik meg a levegőt –-minden adott, amire szükséged lehet a meghitt ünnepléshez.
A karácsonyi piacról bővebb infó: http://www.bathchristmasmarket.co.uk/

A Life.hu tippje:

Gyors harapnivalóra vágysz? A város egyik legrégebbi házában megkóstolhatod a szupertitkos recept alapján készült "Sally Lunn bun"-t, ami könnyű, mint a zsemle és finom, mint a kalács. Bővebb infó: http://www.sallylunns.co.uk/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.