Egyesült Királyság utazás szórakozás program London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jártál már Londonban? Láttad a Towert, a királyi palotát és a British Múzeumot, ültél a London Eye-on? Ha azt hiszed, hogy már mindent megnéztél a brit fővárosban, tévedsz, ugyanis még számtalan érdekes látnivaló vár rád a Temze-folyó két partján épült városban.

1. Horniman Museum

A Horniman Múzeum London egyik legérdekesebb látványossága, amit ennek ellenére kevés külföldi látogat, mert messze esik a szokásos turistaútvonalaktól. A Horniman tulajdonképpen egy természettudományi és néprajzi múzeum egyben - az afrikai műtárgyaktól kezdve a kitömött rozmárig rengeteg különleges látnivalót csodálhatsz meg. A múzeum kifejezetten családbarát hely, a kávézó árai barátiak, és a múzeum parkolójából mesés kilátás nyílik egész Londonra.

www.horniman.ac.uk
www.horniman.ac.uk

2. A Postások parkja

A Postman's Park a St. Botolph's Aldersgate templom egykori temetője helyén fekszik - ez a legnagyobb liget az egész londoni óvárosban. A postások parkja azonban mégsem erről, hanem az itt elhelyezett ún. Hősök táblájáról vált híressé. Az ötlet George Frederic Watts festő fejéből pattant ki 1900-ban: az ötletgazda azoknak a londoniaknak szeretett volna emléket állítani, akik másokért áldozták az életüket. A szerény, de jelentőségteljes Hősök tábláján megható történeteket olvashatsz.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

3. Golders Green Krematórium

A Golders Green Krematorium, a "kedvencek" temetője egy titkos kertben bújik meg, ha elmész mellette, nem is tudod, hogy mit hagysz ki! A csodás rózsabokrok, színes virágágyások között ugyanis hírességek urnái vannak elhelyezve. A Golders Green Nagy-Britannia legrégebbi krematóriuma, itt hamvasztották el többek között Sigmund Freudot, a Who dobosát, Keith Moont, vagy legutóbb Amy Winehouse-t is. A hamvasztóhely személyzete ráadásul nagyon kedves és segítőkész, bárkit bármikor elkalauzolnak az épületben és a parkban, de ha csak a virágos kert egyik padján ücsörögnél, biztos, hogy senki sem fog majd háborgatni.

http://londoncemeteries.co.uk
http://londoncemeteries.co.uk

4. Alfred Hitchcock-emlékmű és a Gainsborough Studios

A Gainsborough Studios elődje, a Gainsborough Pictures brit filmstúdió 1924 és 1951 között volt nyitva. A Gainsborough-ban forgatott többek között Alfred Hitchcock is: például a Londoni randevú című borzongató thriller felvételei is itt készültek 1938-ban. A stúdió igen jó szakmai kapcsolatokat ápolt a berlini UFA Stúdióval. Az 1930-as években több menekülni kényszerülő német színész is filmezett itt, például Elisabeth Bergner és Conrad Veidt. Később az "álomgyár" nagy részét lebontották, és bérházakat építettek a helyére, de a megmaradt épületek is megérnek egy kirándulást. Az egykori filmgyár területén csodálható meg a festői Regents Canal, és a rendezőlegenda, Alfred Hitchcock óriási fejszobra is, ami mellett lehetetlen csak úgy elmenni.

http://londonist.com
http://londonist.com

5. A Temze-völgy Richmondban

A Temze London egyik jelképe, Richmond pedig London egyik elővárosa, amely a Waterloo pályaudvartól csak néhány perc utazásra található. A Richmond hídnál található a híres piac, ahol szombatonként különleges ínyencségeket vehetsz, tőle nem messze pedig mesébe illő piknikhelyek várják a kirándulókat a Richmond Parkban, a brit főváros egyik legszebb és legnagyobb ligetében. A londoni elővárosban nincs nagy nyüzsgés: turisták nélkül nézheted meg a Hampton Court Palace-t, VIII. Henrik kedvenc kastélyát vagy a Royal Botanical Gardens Kew-t, amit a világörökség részének nyilvánítottak.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

6. St. Katharine's Dock

Ha megnézted Londonban a Towert, csak át kell menned a Tower-hídon, és máris a St. Katharine's Dockban találod magad. A dokkban mesés jachtok horgonyoznak, nincs tömeg, pedig alig néhány méterre van a város egyik fő attrakciójától. A St. Katharine's Dock réges-régen forgalmas teherkikötő volt, a kereskedelmi hajókra itt pakolták be és ki a messzi földre tartó vagy onnan érkező árut. A hajók azonban egyre nagyobbak lettek, így már nem tudtak "felúszni" a Temzén, a forgalmas dokkokat máshová telepítették. A St. Katharine's az 1960-as években elnéptelenedett, amikor azonban a dokkokból luxusházakat és szállodákat alakítottak ki, a teherhajók helyét pedig luxusjachtok foglalták el, a kikötő újjászületett.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

7. Battersea Park

A Hyde Parkot, a Regents Park gyönyörű rózsakertjét minden külföldi turista megtekinti, de a Battersea Parkba csak kevesen jutnak el. Bár a liget távolabb esik a legnépszerűbb látnivalóktól, de ez ne legyen akadály: csak át kell vágnod az elegáns Chelsea negyeden, majd a szépséges Albert hídon, és már be is szívhatod a park friss levegőjét. A Battersea fő attrakciója a Békepagoda és a benne álló Buddha-emlékmű, amely nyugalommal tölti meg a helyet. A kis vadaskertben különleges állatkák szórakoztatják a kicsiket és nagyokat, a Battersea tavon pedig kilenc szürke gém él, akiket minden reggel negyed nyolckor hallal etetnek. A ligetben a sport szerelmesei is megtalálják a számításukat: a fiatalok kriketteznek, az idősebbek pedig boule-golyóznak a szép zöld gyepen. Iskolásként idejárt focizni Vilmos herceg is.

Thinkstock
Thinkstock

8. Lincoln's Inn Fields

London legnagyobb terét, a Lincoln's Inn Fields-et nagyon szép XVII. századi házak veszik körül. A Westminster kormányzati negyed északi részén, a hivatali épületek mögött mindig zajlik az élet. A közelben tanuló joghallgatók szívesen magolnak itt nyáron egyszerűen a fűre heveredve, de nemcsak az egyetemisták élvezik, hogy néhány percre elfelejthetik a rohanást és a nagyvárosi stresszt. Ha Londonban jársz, ne hagyd ki a városnak ezt a részét!

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

9. Eltham Palace

Az Eltham Palace-t London legkellemesebb negyedében, Greenwich-ben találod, nem messze a híres Canary Wharf üzleti központtól. A kastély egy gyönyörű art deco műremek: a falakat famozaikok borítják, a fény megtörik a hatalmas kupolában, és bearanyozza a szépséges bútorokat. Itt legszívesebben csak leülne és gyönyörködne az ember a látnivalókban, de ehelyett inkább járd be a palotát és a parkot, ahol megnézheted az eredeti kastély romjait, ahol VIII. Henrik angol király is felnőtt.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.