A görkoris életérzés beköltözött Budapestre – Csatlakozz Te is a kétsoros görkorcsolya szerelmeseihez!

Forrás: Novák Dániel -
kétsoros görkorcsolya Lifestyle Roller Skating Budapest civil kezdeményezés Budapest görkorcsolya rollerskating
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A görkorcsolya nem csupán a gyerekek „játékszere", felnőttek lábán is gyakran lehet látni, akik egyaránt használják közlekedési - és sporteszközként, valamint szabadidős tevékenységként. A görkoris életérzés azonban ennél sokkal többről szól, amit jól bizonyít egy új civil kezdeményezés is. A Lifestyle Roller Skating Budapest azzal a céllal jött létre, hogy programokat szervezzen a kétsoros görkorcsolyát használók számára: közös gurulásokat, melyeken a résztvevők együtt hódolhatnak a szenvedélyüknek.

A kétsoros görkorcsolyázásnak itthon nincs kultúrája, pedig technikailag sokkal több lehetőség rejlik benne, mint a legtöbb egysoros társában. Megfelelő keménységű kerékkel városi gurulásra éppúgy alkalmas lehet, mint félcsőben ugrálásra, vagy korláton csúszásra, sőt táncolásra fordulékonysága okán ez az ajánlottabb eszköz. Hazánkban legtöbbször mégis inkább gyerekek lábán lehet látni, a felnőttek főként egysoros görkorcsolyát választana, és azzal tanulnak meg gurulni.

A Lifestyle Roller Skating Budapest tagjaival a Hősök terén is találkozhatsz Forrás: Novák Dániel

A kétsoros görkorcsolya szerelmesei egyedül tempóban nem tudnák felvenni a versenyt az egysoros görkorcsolyával haladókkal, csakhogy előbbi nem is a sebességről, vagy a teljesítményorientált szemléletről szól: kétsoros görkorival gurulni inkább egyfajta életérzés.

„Gyerekként volt utoljára görkorcsolya a lábamon – persze kétsoros – amit imádtam, majd sajnos kinőttem. Évekig éltem abban a hitben, hogy ilyet felnőtt méretben nem is gyártanak, aztán mikor kiderült, hogy mégis, intenzíven vágyódni kezdtem egy után. Tavaly nyáron aztán elhatároztam, hogy megtanulok rendesen görkorcsolyázni – fordulni, ugrani, előre-hátra koszorúzni - és akkor döbbentem rá, hogy ehhez Budapesten sem oktatási intézményt, se közösséget nem találni. Maradtak tehát a külföldi Youtube videók és az autodidakta módon történő tanulás a Margit szigeten, sok-sok elszánt gyakorlással töltött órával. Örülök, hogy ma már létezik olyan közösség kétsoros görkorisok számára, ahol segíthetünk egymásnak a fejlődésben, miközben szuper programokon veszünk részt" - Viki (36), alapító tag.

A Lifestyle Roller Skating Budapest csoport idén jött létre, amikor egy kora nyári este megfogalmazódott az igény, hogy legyen egy hely, ahol a kétsorossal gurulók programokat tudnak magunknak szervezni, amire meghívhatják azokat az ismerőseiket, akik szívesen osztoznának ebben az élményben.

A csoport elsősorban közösség, ahol a csoporttagok ismerik, kedvelik egymást, s bár a bővülés állandó, a cél az, hogy a kis csoportra jellemző személyesség megmaradjon, és a görkorcsolyázás apropóján a közösségi élet teret adhasson baráti kapcsolatok kialakulásának.

A tagok az élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: van közöttük grafikus, pszichológus, tetováló művész, orvos, pedagógus, pénzügyi szakember, nyelvtanár, fotóművész – számos szakma képviselője, akiket összeköt a gurulás iránti közös szenvedély.

A képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6
Fotó: Szabó Gábor
1 / 6

A csoport nyitott és elfogadó, így bárkit szívesen látnak, akinek van kedve a csoporttal gurulni és részt venni az aktív közösségi életben, legyen bár egysoros görkori, vagy épp deszka a lába alatt. Korhatár sincsen, hiszen szülők a gyermekeikkel éppúgy fel-felbukkannak egy-egy guruláson, mint felsőoktatásban résztvevő diákok. A közhiedelemmel ellentétben pedig nem csak nők választják a kétsoros görkorcsolyát, bár a csoportban egyelőre magasabb az egysoros görkorcsolyával guruló férfiak aránya.

A kezdőket is szívesen látják

Az igényekre reagálva a csoport idén szeptemberben elindította a kétsoros görkorcsolyára optimalizált oktatást, ahol a teljesen kezdőket segítik az elindulás, lassítás, megállás, fordulás alapjainak elsajátításában. Ezt a jövőben skate dance oktatással bővítenék, mely külföldön már nagy népszerűségnek örvend.

A csoportban változó technikai szinten állnak a tagok, ezért a programok szervezésekor figyelnek arra, hogy a teljesen kezdők is találjanak maguknak nyitott lehetőségeket, ugyanakkor a haladók is megélhessék a kihívást. Büszkék arra, hogy a legtöbbet mindig egymástól tanulják, épp ezért együtt örülnek egymás technikai fejlődésének.

„A csoport létrehozásakor mindössze az volt a célunk, hogy jó társasággal gurulhassunk együtt. Én azonban különösen örülök annak, hogy látom, akarva-akaratlanul milyen fejlődésen mentünk keresztül rövidke 2 hónapos pályafutásunk alatt.
Az első városban gurulás alkalmával még a korlátba kapaszkodva jöttünk le a Szabadság hídról, ma azonban már az Árpád hídról a Margitszigetre vezető lejtő se okoz gondot.
Nagyon büszke vagyok azokra a tagokra, akik kitartóan járnak, és majdnem minden guruláson részt vesznek, mivel ilyenkor egymást is ösztönözzük a további fejlődésre, valamint új célok kitűzésére.
A gurulásaink ettől függetlenül nem a teljesítményről szólnak: sokat nevetünk, viccelődünk, beszélgetünk egymással. Mindig remek a hangulat! Az emberek szeretnek részt venni az eseményeinken, és mi is élvezzük, amikor együtt lehetünk" - Júlia (27), alapító tag.

Nem titkolt vágyunk a kétsoros görkorcsolyázás népszerűsítése. Ma még nagy feltűnést keltünk a városban, amikor megjelenünk rövidnadrágban és térdzokniban. Sokan megállítanak az utcán, kérdezgetnek, vagy épp elérhetőséget kérnek, mert csatlakozni szeretnének. Látjuk tehát az igényt, és reméljük, egyre többen mernek majd belevágni a görkorcsolyázásnak ebbe a formájába – mondja mosolyogva Viki.

Lapozz és ismerd meg a „kemény mag" véleményét, élményeit!

„Gyerekként elég sokat mozogtam, mindenfélét szerettem volna kipróbálni, de sok dologra nem volt lehetőségem. Bár kamaszként egy gagyi egysoros korit szétesésig hajtottam, a kétsorossal szemeztem nagyon, bár sehol nem is láttam élőben. (Terence Hill egyik filmjében quadkorival közlekedik, ez biztosan tetszett.)
Télen vettem meg a quadkorimat, így tavaszig volt időm sok videót nézni róla, de az elmélet nem elég ugyebár. Amúgy is szeretek közösségben csinálni dolgokat, élőben szerezni a tudást.
Elkezdtem keresni koris közösségeket az interneten és rátaláltam a Dunagurira. Velük voltam is kétszer Velencén gurulni, s a véletlen folyamán egy hétköznapra eső oktatásukra is eljutottam. Itt ajánlották figyelmembe a frissen alakult Lifestyle Roller Skating Budapest csoportot.

Csatlakoztam, megtetszett, és amikor csak tudok, együtt gurulok ezzel a befogadó, bolond társasággal."

- Rita (34)

"Amikor csak tudok, együtt gurulok ezzel a befogadó, bolond társasággal" Forrás: Szabó Gábor

„Egy izgalmas élményutazás számomra a görkorcsolyázás. Kezdődött azzal, hogy egy barátom lelkesítő javaslatára belevágtam az egysoros görkorcsolyázásba. Tanultam, edző segítségével fejlesztettem a technikámat és szabadidőmben egyedül is gyakoroltam. Szellemi munkát végzek és bátran állíthatom, hogy a görkorcsolyázás tökéletes kikapcsolódási forma, mert amíg figyeled az aszfalt egyenetlenségét, illetve a saját mozdulataidat, esélyed sincs a problémáidra gondolni. Teljes agyi és fizikai felfrissülést jelent.

Egy évvel később aztán egy gurulás alkalmával a „Lifestyle Roller Skating Budapest" csoportba botlottam, akik azonnal befogadtak. Ezzel egy új dimenzió nyílt meg számomra. Hatásukra kezdtem el kétsoros korit használni, és váltam ismét social media használóvá, mivel ezen a fórumon szervezzük a közös gurulásokat. Ez nem edzés – bár eléggé megdolgoztatja az izmokat - inkább élménynek mondanám, ahol mindig történik valami izgalmas. Most is éppen újítunk: görkorival kezdtünk el táncolni." - Karesz (43)

"Görkorival kezdtünk el táncolni." Forrás: Szabó Gábor

„Gyerekkoromban volt egy kétsoros görkorim, amit imádtam, de kinőttem, és aztán az egysorosak jöttek divatba. Egész életemben görkoriztam, de többnyire csak előre gurultam egysoros fitness korival. 3 éve kezdtem újra kétsorossal, és ekkor kezdtem megtanulni mindent, a fordulásoktól kezdve a hátrameneten át egészen az ugrásokig.

Nagyon megörültem, amikor rátaláltam a Lifestyle Roller Skating csoportra, mert azt hittem, egyedül vagyok a retro kori iránt érzett szerelmemmel, de szerencsére tévedtem.

Imádok a koris csajokkal és srácokkal együtt gurulni, mert csapatban minden jobb, és ilyenkor érzem magam a legszabadabbnak. Márpedig számomra nagyon fontos dolog a szabadság. Itt nincs ítélkezés, egymásra fújás, vagy a másik lenézése. Itt mind egyenlők vagyunk, és egymást segítjük, tanítjuk.
Amikor kori van a lábamon, eltűnik minden szorongás, és minden stressz: úgy érzem, ekkor vagyok igazán önmagam." - Kinga (36)

"Azt hittem, egyedül vagyok a retro kori iránt érzett szerelmemmel, de szerencsére tévedtem." Forrás: Szabó Gábor

„A kétsoros görkori stílusa, színei, vidámsága fogott meg. Nem csak gurulásra, de táncolásra is használható. A kiegészítőkkel, ruhákkal egy külön stílust tudunk megalkotni.

A csoportalapítás ötlete az első gurulásomon fogalmazódott meg. Nincs jelenleg olyan csoport, ami főleg kétsoros görkorisoknak lett volna létrehozva. Az első gurulásom a Margitszigeten nagyon pozitív élmény volt - köszönhetően Viki és Juli segítségének az indulásban.

Úgy érzem a görkorizás előhozza belőlem a gyermeki énem. Szerintem fontos, hogy felnőttként se veszítsük el ezt az oldalunkat.

Számomra a kétsoros gurulás egy olyan élményt ad, amit már rég tapasztaltam. A többiekkel együtt gurulni, egymástól tanulni, együtt fejlődni, egymással (egymáson) nevetni, ahogy próbálkozunk egy újabb mozdulattal: ilyenkor elfelejtek minden mást, mintha egy külön világban lennék." - Ági (28)

"Úgy érzem a görkorizás előhozza belőlem a gyermeki énem." Forrás: Faragó László

Hol találkozhatsz a csoporttal?

Hetente többnyire két szervezett esemény keretében tartanak közös gurulást, melyet a Facebook csoportjukban hirdetnek meg. Ezeken felül sor kerülhet több spontán programra, valamint a jelentkezők számának függvényében oktatásra is. Instagram oldalukon pedig ízelítőt kaphatsz a görkoris életérzésből.

Neo visszatér! A Mátrix 4. részében Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss is szerepelni foghttp://www.life.hu/kult/20190821-neo-visszater-a-matrix-4-reszeben-keanu-reeves-es-carrieanne-moss-is-szerepelni-fog.htmlAz idén márciusban 20 éve mozikba kerülő Mátrix egyedi látványvilágával és már-már filozofikus mélységekig menő mondanivalójával az egyik legmeghatározóbb alkotássá vált. A trilógia folytatásáról már lehetett pletykákat hallani, de most meg is erősítették. A csapatban Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss mellett a rendezőpáros egyik fele, Lana Wachowski is fix helyet tudhat a magáénak. Kult--Az agancsos nyúl, azaz a nyúltilop nem teljesen a fantázia szüleményehttp://www.life.hu/kult/20190726-az-agancsos-nyul-azaz-a-nyultilop-nem-teljesen-a-fantazia-szulemenye.htmlEgy nyúl agancsokkal? Igen, bár nem teljesen úgy, ahogy elsőre hinnéd. Bár Amerikában ma is lógnak kitömött nyúltilopfejek a kandallók felett, mégsem egy, az ember természetmészárlása során kihalt állatról van szó. Történetében a mondák világa és egy betegség is jelentős szerepet játszik. KultOrigoGyönyörködj a Romanov-dinasztia utolsó báljáról készült fotókbanhttp://www.life.hu/kult/20190725-gyonyorkodj-a-romanovdinasztia-cari-csalad-utolso-baljarol-keszult-fotokban.htmlA Romanov családot 1918. július 16-án egy jekatyerinburgi ház pincéjében agyonlőtték. II. Miklós cár, felesége és gyermekei kegyetlen és szörnyű haláláról, az odáig vezető útjuk során megtört testükről és lelkükről már sok helyen lehetett olvasni. Oroszország utolsó és egyben leghosszabban uralkodó családja azonban kivégzésük előtt még hihetetlen gazdagságban élt, ehhez mérten pedig pompától egyáltalán nem mentes bálokat is tartottak. KultOrigoAz ikonikus "We Can Do It!" plakát történetehttp://www.life.hu/kult/20190429-az-ikonikus-we-can-do-it-plakat-tortenete-feminizmus-es-gyari-munkasnok.htmlA munka ünnepén fontos megemlékeznünk azokról a nőkről, akik a második világháborúban egyik napról a másikra gyárakban és különböző üzemekben voltak kénytelenek helytállni, méghozzá olyan munkakörökben, amelyeket addig csak férfiak végeztek. Ennek a jelenségnek pedig nem is állíthatna erősebb emléket az a plakát, amelyet szinte mindenki ismer a világon, épp csak más jelentéstartalommal. KultOrigoŐrületes képeken elevenedik meg egyszerre a múlt, a jelen és a jövő: fotókhttp://www.life.hu/kult/20180924-lenyugozo-kepeken-elevenedik-meg-egyszerre-a-mult-a-jelen-es-a-jovo-fotok.htmlVan egy fotós, akinek munkáit a humor épp úgy átszövi, mint a fájdalmas irónia. Képeire messze sem elegendő csupán ránézni, látni kell őket. A most következők java része a „múlt, jelen, jövő" hármasát érzékelteti egyetlen fotón, olyan döbbenetes erővel, hogy elsőre minden részlet fel sem fogható KultOrigoRitka fotók és történetek II. Erzsébet brit királynő életéből: fotókhttp://www.life.hu/kult/20180209-ritka-fotok-es-tortenetek-ii-erzsebet-brit-kiralyno.htmlA brit királyi család élete nem csak az angolokat, de egész Európát, sőt a világot is lázban tartja. Most összegyűjtöttünk érdekes fotókat és történeteket, melyek főszereplője II. Erzsébet. Ki is ő valójában? Erre keressük a választ. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.