Zenés színházi tehetségkutató indul az István, a király rockopera megújítására

Fotó: Polyák Attila - Origo -
István, a király színház tehetségkutató rockopera
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk - mondta el Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró az M5 kulturális csatorna hétfő esti híradójában.

Szörényi Levente annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát, az István, a királyt. A zeneszerző-szövegíró az M5-nek adott exkluzív interjúban elmondta: az online videó-tehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. Mint elmondta, a tehetségkutató ötletét az adta, hogy amikor "leül az ember beszélgetni", akkor érzi, hogy semmit nem tudnak arról, amiről énekelnek.

Szörényi Levente Fotó: Polyák Attila - Origo

Szörényi Levente hangsúlyozta, hogy az 1983-ban született zenés mű mára klasszikussá vált. Mint mondta, a zenés színpadi darab előadása lehetőséget nyújthat a fiataloknak az önmegvalósításra, míg a történet feldolgozásával aktualizálhatják a darab üzenetét. Szörényi Levente szerint hatványozottan feladata minden szószólónak, minden gondolkodónak, illetve politikusnak, hogy megőrizze évezredekre visszavezethető kulturális örökségünket és a nyelvünket, amelyet nem lehet csak úgy eladni és átadni.
A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.