Tizenöt érdekesség Tarantino nagy dobásáról, a Volt egyszer egy… Hollywoodról

Brad Pitt Uma Thurman Maya Hawke film Quentin Tarantino Burt Reynolds Sharon Tate mozi Margot Robbie Leonardo DiCaprio Al Pacino Luke Perry Volt egyszer egy Hollywood Charles Manson Bruce Dern premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy Tarantino eredetileg nem is filmként tekintett erre a történetre? Érdekel, hogy kitől kapott ékszereket Margot Robbie a forgatásra, vagy kinek volt ez az utolsó filmje, és kinek az utolsó előtti? A válaszokat és még sok érdekességet megtudhatsz alábbi gyűjtésünkből.

1.

A Volt egyszer egy... Hollywood 1969-ben játszódik. Az akkor 6 éves Quentin Tarantino is a cselekményének helyszínén, Los Angelesben lakott, és a filmben rengeteg olyan mozi, filmcsillag, tévésorozat felvonul, ami a kedvence volt gyerekkorában, és amik erősen hatottak arra, hogy később milyen alkotó lett saját maga is. Nem véletlenül ezt tartja a legszemélyesebb filmjének, amit eredetileg még regényként tervezett megírni.

A Volt egyszer egy... Hollywoodot Quentin Tarantino a legszemélyesebb filmjének tartja Forrás: AFP

2.

A rendező eddigi összes filmjét Harvey Weinstein producerrel készítette, azonban annak zaklatási botrányai után szakított vele. A Volt egyszer egy... Hollywood jogaiért licitet rendezett a többi stúdió között, amit végül a Sony nyert meg, többek között azzal, hogy garantálta Tarantino számára a teljes kreatív kontroll mellett a végső vágás jogát, százmillió dolláros költségvetést, valamint 25 százalékos részesedést a film első napi jegybevételeiből.

3.

Tarantino olyannyira titokban tartotta a film forgatókönyvét, hogy még Brad Pitt és Leonardo DiCaprio is csak az ő házában olvashatta el az egyetlen példányt belőle, a film többi színésze pedig kizárólag azokat az oldalakat kapta meg, amelyeken a karakterük jelenetei szerepeltek.

4.

Ez az első film, amelyben Hollywood jelenlegi talán két legnagyobb férfisztárja együtt szerepel, Pitt és DiCaprio egyaránt tízmillió dollárt kaptak a filmért.

Brad Pitt és Leonardo DiCaprio mindketten tízmillió dollárt kaptak a filmért Forrás: WireImage/2019 Samir Hussein/Samir Hussein

5.

Ez Leonardo DiCaprio első filmszerepe A visszatérő óta, amiért közel négy éve az első Oscar-díját kapta.

6.

Az egyik mellékszerepben látható Al Pacino jelenlegi partnere és Leonardo DiCaprio jelenlegi barátnője rokonok: anya és lánya.

7.

A női főszereplő, Margot Robbie (A Wolf Street farkasa, Öngyilkos osztag, Én, Tonya) valós személyt, a fiatalon meggyilkolt Sharon Tate színésznőt játssza a filmben. Az alakításához konzultált Sharon Tate húgával is, aki áldását adta a produkcióra. Nem beszélt viszont sem ő, sem Tarantino a színésznő egykori férjével, Roman Polanski rendezővel.

Margot Robbie mint Sharon Tate Forrás: AFP

8.

Margot Robbie olyannyira közel került Sharon Tate húgához, hogy az egykori színésznő ékszereiből is kapott kölcsön néhány darabot, így azokat viselte a forgatáson.

9.

Sharon Tate majdnem napra pontosan a Volt egyszer egy... Hollywood premierje előtt ötven évvel, 1969. augusztus 9-én halt meg.

10.

Sharon Tate haláláért a Manson banda volt felelős. A filmben a sorozatgyilkos Charles Mansont az ausztrál színész, Damon Harriman játssza. Érdekesség, hogy szintén ő alakítja az eszelős karaktert a Mindhunter sorozat hamarosan debütáló második évadában is.

Sharon Tate és Roman Polanski Forrás: Getty Images

11.

A Volt egyszer egy... Hollywood volt Luke Perry utolsó filmje, aki nem sokkal a forgatás befejezése után, 2019 februárjában elhunyt.

12.

A színészlegenda Burt Reynolds viszont épp azelőtt hunyt el, hogy felvették volna a filmhez a jeleneteit. A szerepét végül Bruce Dern játszotta el.

13.

Tarantino egyik fő múzsája, Uma Thurman ugyan nem szerepel a filmben, de Ethan Hawke színésszel közös lánya, Maya Hawke igen, ő játssza a Manson banda kocsival elszelelő tagját.

Maya Hawke Forrás: Getty Images/FilmMagic

14.

Tarantino az új filmjének premierjéhez kapcsolódva a Sony Movie Channel felkérésére kiválasztott kilenc olyan korabeli mozifilmet, amelyeket a Volt egyszer egy... Hollywood fő ihletőinek tartott, és ezeket a tévécsatorna le is vetíti augusztusban – Magyarországon is.

15.

Quentin Tarantino már többször bejelentette, hogy összesen tíz mozifilmet fog rendezni, aztán befejezi. A Volt egyszer egy... Hollywood a kilencedik, így tehát már csak egyetlen további filmre számíthatunk a kortárs mozi egyik leghíresebb rendezőjétől.

Így váltak mozihősökké a híres írónőkhttp://www.life.hu/kult/20190806-hire-ironok-eletrajzi-filmjei.htmlAugusztus 8-ától játsszák a hazai mozik a Vita & Virginia – Szerelmünk története című filmet, amely az angol irodalom egyik klasszikusa, Virginia Woolf magánéletébe enged bepillantást. Mivel az utóbbi években egyre több alkalommal bukkantak fel író- és költőnők mozifilmek főszereplőiként, úgy éreztük, ideje listára gyűjtenünk a legsikerültebb alkotásokat. KultOrigoÖt film és sorozat, amit ne hagyj ki augusztusbanhttp://www.life.hu/kult/20190801-augusztusi-filmajanlo.htmlHónapról hónapra igyekszünk összegyűjteni azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát augusztus ajánlott filmjei és sorozatai. KultOrigoAz ötvenéves Jennifer Lopez legfontosabb filmszerepeihttp://www.life.hu/kult/20190722-jennifer-lopez-otveneves-fontos-filmszerepek.htmlJúlius 24-én ünnepli ötvenedik születésnapját Jennifer Lopez, akit elsősorban talán popénekesnőként ismer a világ, de filmcsillagként is igencsak jelentős a karrierje. A jeles alkalomból listára gyűjtöttük a legfontosabb mozis szerepeit. Boldog születésnapot, J. Lo! KultOrigoAkiknek nem adatik meg a korlátok nélküli élet: hét szívfacsaró film fogyatékos embertársainkrólhttp://www.life.hu/kult/20190630-szivfacsaro-filmek-fogyatekos-embertarsainkrol.htmlJúnius végétől játsszák a hazai mozik a Bajnokok című spanyol filmet, amiben egy mentálisan sérültekből álló kosárlabdacsapat humoros és megható története elevenedik meg. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek a legemlékezetesebben tudtak szólni a testi vagy szellemi fogyatékkal élő emberekről. KultOrigoA zenekar, amely sosem megy ki a divatból: a legemlékezetesebb Beatles-filmekhttp://www.life.hu/kult/20190630-a-yesterday-a-legujabb-de-nem-az-egyetlen-beatlesfilm.htmlJúnius végén került a hazai mozikba a Yesterday című film, amelynek története meghökkentő ötleten alapul: mi lenne, ha egyvalaki kivételével mindenki elfelejtené a világon a Beatles létezését és zenéit? Hogy velünk ilyesmi ne fordulhasson elő, gyorsan listára is gyűjtöttük a legemlékezetesebb fikciós mozgóképeket, amelyek a zenekarhoz kapcsolódnak. KultOrigoTizennégy érdekesség az új Oroszlánkirályrólhttp://www.life.hu/kult/20190717-erdekessegek-uj-disney-film-az-oroszlanykiraly.htmlTudtad, hogy hányan tértek vissza az eredeti film alkotói közül? Végül is élőszereplős vagy animált az új verzió? Kik a híresebb szinkronhangok az eredeti és a magyar változatban? Mindezt és még sok minden mást is megtudhatsz a cikkünkből Az oroszlánkirályról. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.