Fátyol Rudolf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője – közölte Szatmárnémeti polgármesteri hivatala.

Fátyol Rudolf Nagykárolyban született 1957-ben. Egyetemi oklevelét Kolozsváron, a Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte 1984-ben, mestere Ruha István volt. 1985-től a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szólistája, 1990-től az intézmény igazgatója, 2000-től főigazgatója.

Forrás: Shutterstock

Fátyol Rudolf Európa számos országában koncertezett, mesterkurzusokat tartott több külföldi egyetemen, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen is oktatott.
2000-ben megkapta a Szent-Györgyi Albert-díjat. 2003-ban megszerezte a művészetek doktora címet, ugyanebben az évben Szatmárnémeti díszpolgári oklevelét is átvehette. 2006-ban az év művésze elismeréssel jutalmazta a Romániai Zenekritikusok Szövetsége, 2007-ben Bartók Béla-emlékdíjjal tüntették ki. Munkásságáért 2011-ben megkapta a román kulturális érdemrend lovagkeresztjét.
A Román Kulturális Intézet és a Román Akadémia 2009-ben Románia 150 legismertebb személyisége közé választotta. Fátyol Rudolf temetéséről később intézkednek.

Most beleshetsz Campus Fesztivál kulisszái mögé: videóhttp://www.life.hu/kult/20190723-most-beleshetsz-campus-fesztival-kulisszai-moge-video.htmlLezajlott a 12. Campus Fesztivál, amin 248 fellépő 18 programhelyszínen szórakoztatta Debrecen közönségét. A fesztivál igazgatója, Miklósvölgyi Péter a Life.hu kérdésére elmondta, milyen extra kívánságokkal érkeztek az esemény kiemelt fellépői, például Alan Walker és a Limp Bizkit, de azt is megtudhatjuk, milyen jótékonysági eseményre késztették a fesztivál szervezői a VIP vendégeket. KultOrigoCsűrös Karola: "Egyedül, vagyis Ádám nélkül létezni nagyon nehéz"http://www.life.hu/kult/20190722-csuros-karola-igy-gyaszolja-horvath-adamot.htmlA múlt héten kedden vettek végső búcsút Horváth Ádámtól, a Szomszédok atyjától. Özvegye, Csűrös Karola összetört, ráadásul most, hogy a temetés is lezajlott, a szervezés sem köti le az idejét. Azt mondja, egyelőre nem tud a férje holmijához nyúlni. KultOrigoKivágták a sokat vitatott öngyilkossági jelenetet a Tizenhárom okom volt című sorozatbólhttp://www.life.hu/kult/20190716-kivagtak-a-sokat-vitatott-ongyilkossagi-jelenetet-a-tizenharom-okom-volt-cimu-sorozatbol-netflix.htmlKét évvel a széria indulása után a Netflix kivágta a sokat vitatott öngyilkossági jelenetet a Tizenhárom okom volt (13 Reasons Why) című amerikai kamaszdráma-sorozat első évadából. Kult--Elhunyt Rip Torn amerikai színész, a Sötét zsaruk című filmek egyik sztárjahttp://www.life.hu/kult/20190710-elhunyt-rip-torn-amerikai-szinesz-a-sotet-zsaruk-cimu-filmek-egyik-sztarja.htmlElhunyt Rip Torn amerikai színész, a Sötét zsaruk című filmsorozat egyik sztárja – jelentette be szerdára virradóra a művész menedzsere. Kult--Exkluzív: interjú az Amaranthe énekesnőjévelhttp://www.life.hu/kult/20190628-exkluziv-interju-az-amarenthe-enekesnojevel-volt-fesztival.htmlAz idei Volt Fesztivál első nagyszínpados fellépője az Amaranthe metálbanda volt. Különlegességük, hogy az énekesük nő, így a szerdai nap rock-metál felhozatalából az egyetlen nőként állt színpadon. Azt, hogy milyen az élete a bandában, valamint milyen különleges emléke van a zenekarnak Magyarországról, a Life.hu-nak egy exkluzív interjúban mesélték el. KultOrigoExkluzív interjú Lost Frequenciesszelhttp://www.life.hu/kult/20190629-exkluziv-interju-a-lost-frequenciesszel-volt-fesztival.htmlSokadszor zenél Magyarországon a világ 17. helyezett DJ-je, Lost Frequencies. Most a Volt Fesztiválon lépett fel, ahol egy exkluzív interjút is adott a Life.hu-nak. Mesélt a slágerek megalkotásáról, de azt is elmondta, ki lenne számára az álompartner. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.