Elhunyt Kovács Péter Kossuth-díjas festőművész és grafikus

Forrás: Thinkstock -
festőművész Kovács Péter grafikus kártya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt szombaton Kovács Péter Kossuth-díjas festőművész és grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kovács Pétert az MMA saját halottjának tekinti – tájékoztatta az MTI-t vasárnap Szabó Anita, az MMA Kommunikációs és Sajtófőosztályának főosztályvezetője.

Kovács Péter 1943. június 15-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1964 és 1970 között Fónyi Géza tanítványa volt festő szakon, bár a kezdetektől inkább a grafikai műformákhoz, technikákhoz vonzódott – fogalmazott az MMA honlapján Wehner Tibor művészettörténész.


A főiskolai tanulmányai után elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat. A hetvenes évek közepétől egyéni kiállításokat rendezett, csoportos kiállításokon vett részt, majd külföldi, elsősorban európai színtereken is bemutatkozhatott. Munkásságát 1985-ben Munkácsy-díjjal, 2000-ben Kiváló művész kitüntetéssel, 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásainak fókuszában az 1970-es évektől az emberalak, az emberi test áll, amelyet a festészeti és grafikai eszközöket egyszerre alkalmazó, a szín és a vonal együttes kifejezőerejére alapozott, expresszív hangvételű kompozíciókban jelenített meg.

1995-től lett a Magyar Festők Társaságának tagja. 2012-2013-ban lett a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja és 2013-tól az MMA rendes tagja volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.