Hatvanhat éves korában elhunyt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző

Forrás: Thinkstock -
halál Johnny Clegg énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző családja körében távozott az élők sorából négy és fél évnyi harc után a hasnyálmirigyrák ellen.

Hatvanhat éves korában elhunyt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. A zenész családja körében távozott az élők sorából, miután négy és fél évig folytatott küzdelmet a hasnyálmirigyrák ellen.
A Grammy-díjra jelölt és Billboard-díjas Clegg, akit Fehér Zulunak is neveztek hazájában, a dél-afrikai zenetörténet kulcsfontosságú alakja volt.

Johnny Clegg 66 évesen távozott az élők sorából Forrás: AFP/Rodger Bosch

Az Angliában született, antropológus végzettségű énekes, dalszerző dalszövegeiben keverte a zulu nyelvet az angollal és az afrikai zenét számos nyugati zenei stílussal. 1982-ben megjelent Scatterlings of Africa című albuma heteken át listavezető volt Nagy-Britanniában és Franciaországban.

Az 1994-ig Dél-Afrikában uralmon lévő apartheid kormány éles hangú bírálója volt. Asimbonanga (Nem láttuk őt) című dala az apartheidellenes mozgalom egyik himnuszává vált. Az 1986-ban írt dalt aktivisták sokszorosították és terjesztették a dél-afrikai szükségállapot tetőpontján.

2012-ben Clegg megkapta a Ikhamanga elnöki érdemrendet hazájában és számos tiszteletbeli doktori címet és kitüntetést nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban. Az énekes a közelmúltban fejezte be világ körüli búcsúturnéját – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.