A gyilkolás nem csak férfiszakma: a mozivászon leghalálosabb női bérgyilkosai

Brad Pitt horror film Quentin Tarantino Luc Besson mozi Charlize Theron Angelina Jolie bérgyilkos thriller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy bérgyilkosra gondolunk, egy titokzatos és félelmetes férfi alakja ugrik be a legtöbb esetben, hisz ezen szakma képviselői leginkább közülük kerülnek ki – a valóságban és a mozivásznon is. Vannak azonban kivételek, és a filmek is egyre gyakrabban játszanak el a női bérgyilkosok ötletével. Így tesz a frissen mozikba kerülő Anna című film is, amelynek kapcsán listára gyűjtöttük a leghalálosabb mozis bérgyilkosnőket.

Halálvágta (1985)

A nyolcvanas évek közepén még nem nagyon fordulhatott elő, hogy egy igazi kasszasikernek szánt szuperprodukcióban egy női akcióhős, pláne bérgyilkosnő legyen a főszereplő, de James Bond oldalán, pontosabban ellenfeleként már találkozhattak a nézők egy igazán emlékezetes ilyen figurával. Akit ráadásul az amúgy is különleges megjelenésű és kisugárzású Grace Jones játszott, nem csak átvitt értelemben hozva a film legerősebb karakterét.

Utánunk a tűzözön (1996)

Családanya és bérgyilkosnő egyszerre, vagy inkább egymás után: ebben a filmben a Geena Davis játszotta főszereplőnő nem emlékszik a múltjára egy baleset miatt, így aztán annál nagyobb a meglepetése, amikor az a bizonyos múlt utoléri őt a békés jelenben. Ennél csak azok a képességei lepik meg jobban, amelyek visszatérnek, és amelyek egykor a szupertitkos kormányzati ügynök énjéhez tartoztak.

Kill Bill 1–2. (2003–2004)

Mi volt a Menyasszony, Quentin Tarantino korszakos filmjének főhőse, mielőtt a halálból visszatért bosszúálló angyallá lett volna? Hát bérgyilkos! És kiket tesz el sorban láb alól? A világ leghalálosabb bérgyilkoscsapatának tagjait, saját egykori kollégáit (leginkább kolléganőit!) – a végén természetesen a főnökkel, Bill-lel.

Mr. és Mrs. Smith (2005)

Két dudás egy csárdában, két bérgyilkos egy házasságban nem fér meg: erre kénytelen rádöbbenni ebben a filmben az Angelina Jolie és Brad Pitt játszotta férj és feleség, amikor szembesülnek egymás titkos foglalkozásával. Ráadásul az új feladatuk épp egymás kiiktatása – házastársi civódás sosem volt még ennyire vérre menő!

Wanted (2008)

Angelina Jolie-nak annyira bejött a bérgyilkosnősködés, hogy a Mr. és Mrs. Smith után alig pár évvel ismét egy ilyen figurát játszott el. A Wanted ráadásul dúskált az efféle karakterekben: egy egész titkos bérgyilkosszervezet működésébe pillanthattunk be az újonc főszereplőn keresztül, akit aztán a szakma hölgylegendája vett a szárnyai alá, mindenféle értelemben.

Atomszőke (2017)

Nem kimondottan bérgyilkos, de az is a munkaköréhez tartozik: a Charlize Theron játszotta szuperszexi szőkeség az amerikai titkosszolgálat ügynöke, aki a nyolcvanas évek Kelet-Berlinjében hajt végre veszélyes és (másokra nézve) halálos küldetést. Berlint pedig Budapest játszotta a forgatáson, így annak is tanúi lehetünk a filmben, milyen hatékonyan tud szétrúgni Theron kisasszony néhány feneket egy tipikus gangos bérházban.

Anna (2019)

Luc Besson egész rendezői és produceri pályafutása alatt vonzódott az erős és titokzatos női karakterekhez, és ki lehet erősebb és titokzatosabb egy bérgyilkosnál? Ennek megfelelően már konkrétan az ezt a foglalkozást űző hölgyekről is többször mesélt Besson a filmjeiben: a Nikitában megteremtette a műfaj európai klasszikusát, a producerként és íróként jegyzett Colombianában pedig egy korrekt, Hollywood-kompatibilis zsánerfilmet rakott le az asztalra. Most pedig itt az Anna, amelyet július 18-tól játszanak a haza mozik, és amelyben egy több személyiséggel rendelkező orosz femme fatale-ról mesél – aki persze közben a leghalálosabb bérgyilkos is egyben.

Gyerekmolesztálás, bálványdöntés, modern rabszolgaság: öt dokumentumfilm, amelyek botrányügyekről rántották le a leplethttp://www.life.hu/kult/20190711-ot-dokumentumfilm-amelyek-botranyugyekrol-rantottak-le-a-leplet.htmlA közelmúltban több olyan dokumentumfilm is a nézők elé került, amelyek rendkívül erős módon voltak képesek aktuális ügyeket feldolgozni, és a fogadtatásuk is messze túlmutatott a műfaj szokásos darabjain. Íme öt olyan doksi, amelyek (talán nem is olyan) kicsit megváltoztatták a világot. KultOrigoA zenekar, amely sosem megy ki a divatból: a legemlékezetesebb Beatles-filmekhttp://www.life.hu/kult/20190630-a-yesterday-a-legujabb-de-nem-az-egyetlen-beatlesfilm.htmlJúnius végén került a hazai mozikba a Yesterday című film, amelynek története meghökkentő ötleten alapul: mi lenne, ha egyvalaki kivételével mindenki elfelejtené a világon a Beatles létezését és zenéit? Hogy velünk ilyesmi ne fordulhasson elő, gyorsan listára is gyűjtöttük a legemlékezetesebb fikciós mozgóképeket, amelyek a zenekarhoz kapcsolódnak. KultOrigoAkiknek nem adatik meg a korlátok nélküli élet: hét szívfacsaró film fogyatékos embertársainkrólhttp://www.life.hu/kult/20190630-szivfacsaro-filmek-fogyatekos-embertarsainkrol.htmlJúnius végétől játsszák a hazai mozik a Bajnokok című spanyol filmet, amiben egy mentálisan sérültekből álló kosárlabdacsapat humoros és megható története elevenedik meg. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek a legemlékezetesebben tudtak szólni a testi vagy szellemi fogyatékkal élő emberekről. KultOrigoAmikor nem hisszük el azt a csókot: a filmvászon legkevésbé összeillő szerelmespárjaihttp://www.life.hu/kult/20190621-charlize-theron-es-seth-rogen-osszejottek-a-csekely-esely-cimu-filmben.htmlJúnius 20-án került a hazai mozikba a Csekély esély című film, amelyben Charlize Theron és Seth Rogen habarodnak egymásba – és ez nem csak első hallásra tűnik teljesen valószerűtlennek, de a film történetében is. Ennek apropóján összegyűjtöttük a listánkra azokat a filmes szerelmespárokat, akikben még a mozi varázsa segítségével sem tudtunk hinni. KultOrigoTina Turner bejelentette: soha többé nem indul turnérahttp://www.life.hu/kult/20190705-tina-turner-bejelentette-soha-tobbe-nem-indul-turnera.html79 évesen is milliók rajonganak Tina Turnerért, aki 2009-ben indult utoljára turnéra. Most bejelentette: az volt az utolsó ilyen alkalom. Kult--Így néztek ki a vagány csajok az 1940-es években: vintage fotósorozathttp://www.life.hu/kult/20190712-igy-neztek-ki-a-vagany-csajok-az-1940es-evekben-vintage-fotosorozat.htmlEz a szuper vintage képsorozat betekintést nyújt az 1940-es évek mindennapjaiba, hogyan pózoltak, örültek és rúgtak ki a hámból a kor vagány csajai. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.