Elhunyt Valentina Cortese, az Amerikai éjszaka Oscar-jelölt sztárja

Oscar-díj Valentina Cortese
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
96 évesen elhunyt Valentina Cortese olasz filmcsillag, akit a Francois Truffaut Amerikai éjszaka című filmjében nyújtott alakításáért Oscarra jelöltek – írta a Variety.com.

Truffaut 1973-ban bemutatott Amerikai éjszaka című filmjét sokan tekintik a legjobb filmnek, amely valaha a filmforgatásról készült. Cortese alkoholista dívát játszott benne, aki fölött elszállt az idő. Alakítását annak idején a The New York Times is dicsérte.

A színésznő 1948-ban Carlo Ponti Nyomorultak című kétrészes filmjében is nagy sikert aratott: mindkét női főhőst, Fantine-t és Cosette-et is ő játszotta a Victor Hugo regényéből született moziváltozatban.

Hollywood 1949-ben a The Glass Mountain című melodráma nyomán figyelt fel rá. Szerepet kapott Orson Welles Black Magic című filmjében, majd a Tolvajok országútja című film noir-ban, és Robert Wise The House on Telegraph Hill című krimijében.

Valentina Cortese az Amerikai éjszaká-ban Forrás: Collection Christophel/Les Films du Carrosse / PECF/Les Films Du Carrosse / Pecf

Az ötvenes évek közepén visszatért Olaszországba, ahol Humphrey Bogart és Ava Gardner társaságában forgatta a Mezítlábas grófnő című filmet. Szerepelt Michelangelo Antonioni A barátnők című drámájában és Terry Gilliam 1988-ban forgatott, Münchausen báró kalandjai című filmjében is. Franco Zeffirellivel a Napfivér, Holdnővér és A Názáreti Jézus című filmekben is forgatott. 1980-ban Az idő szorításában című amerikai produkcióban Paul Newman és William Holden voltak a partnerei.

A milánói születésű Cortese 1940-ben debütált a filmvásznon, és pályafutása kezdetén főleg naivaszerepekben tűnt fel egy sor olasz filmben. Egyetlen házassága tíz évig tartott, férjétől, Richard Basehart színész-rendezőtől 1960-ban vált el. Basehart 1984-ban halt meg. Egy fiuk született, Jackie Basehart, aki 2015-ben Milánóban hunyt el.

A Nervo DJ-formációval készített interjút a Life.hu: imádják Magyarországothttp://www.life.hu/sztarok/20190710-a-nervo-djformacioval-keszitett-interjut-a-lifehu-imadjak-magyarorszagot.htmlA 100 legjobb DJ között mindössze 6 női formációt találunk, akik közül a legjobbak a Nervo testvérek. Idén a Balaton Soundon táncoltatták meg a tömeget, de előtte egy interjút is adtak a Life.hu-nak. Meséltek a világsztárokkal való közös munkákról, hogy miért épp Justin Bieberrel és Eminemmel szeretnének dolgozni, de azt is elárulták, hogy korábban már nyaraltak Magyarországon. Imádják az itteni zsíros ételeket. Ha azt is szeretnéd megtudni, milyen a nők helyzete ma a DJ-szakmában, akkor feltétlen nézd meg az interjút. TV + Sztárok--Jövő kedden vesznek végső búcsút Horváth Ádám rendezőtőlhttp://www.life.hu/kult/20190710-jovo-kedden-vesznek-vegso-bucsut-horvath-adam-rendezotol.htmlA budapesti Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Horváth Ádámtól, a Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas rendezőtől július 16-án, kedden fél 10-től – közölte a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szerdán. Kult--Bay Éva most mindent elárult a lottósorsolás kulisszatitkairólhttp://www.life.hu/kult/20190710-bay-eva-most-mindent-elarult-a-lottosorsolas-kulisszatitkairol.htmlA lottósorsolás legendás alakjának számít Bay Éva műsorvezető. Most az ötperces műsor kulisszatitkairól árult el egyet s mást. KultOrigoElhunyt Rip Torn amerikai színész, a Sötét zsaruk című filmek egyik sztárjahttp://www.life.hu/kult/20190710-elhunyt-rip-torn-amerikai-szinesz-a-sotet-zsaruk-cimu-filmek-egyik-sztarja.htmlElhunyt Rip Torn amerikai színész, a Sötét zsaruk című filmsorozat egyik sztárja – jelentette be szerdára virradóra a művész menedzsere. Kult--Debütált Keresztes Ildikó új videóklipjehttp://www.life.hu/kult/20190708-debutalt-keresztes-ildiko-uj-videoklipje.htmlMa reggel debütált Keresztes Ildikó új klipje, amely az Ahol a város őrzi a Dunát... című dalhoz készült. Most nálunk is megnézheted! Kult--Kulka János újabb premierekre készül - Itt láthatjuk legközelebb a színészthttp://www.life.hu/kult/20190708-kulka-janos-ujabb-premierek-keszul-itt-lathatjuk-legkozelebb-a-szineszt.htmlHárom évvel ezelőtt kapott stroke-ot Kulka János. Szövődményként afáziás beszédzavar lépett fel nála, amelyből logopédus segítségével gyógyult fel. Most újabb színházi premierekre készül. KultOrigo



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.