Radnai Annamária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszan tartó betegség után, 55 éves korában pénteken meghalt Radnai Annamária Jászai Mari-díjas dramaturg, műfordító, egyetemi docens – tudatta a család, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Katona József Színház az MTI-vel.

Radnai Annamária a színházművészet doktora, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára és Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének vezetője volt.

Forrás: Shutterstock

Kivételesen termékeny munkásságát megszámlálhatatlan színházi előadás szövegkönyve őrzi, nagyszerű fordításait orosz és angol nyelvből a színházak rendszeresen játsszák. Szakmájának mély elkötelezettjeként aktív, újító tagja és sok éven át elnöke volt a Színházi Dramaturgok Céhének. Dokumentum- és filmírói tevékenységét rangos filmes díjak sokaságával jutalmazták – olvasható a közleményben.
Mint írják, játékos, kimeríthetetlen képzeletét, páratlan és eredeti humorát, világos, analitikus gondolkodását állította szolgálatba jelentős színház- és filmrendezők alkotó munkatársaként. Gazdag és szerteágazó életművet hagyott maga után.
Radnai Annamária 1983 és 1988 között a József Attila Színház segédrendezőjeként, segéddramaturgjaként dolgozott, 1988 és 1992 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakos hallgatója, 1991-1992-ben a József Attila Színház dramaturgja volt. 1992-től tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
1992-től 1998-ig a Radnóti Színház tagja volt, 1994 és 1998 között a Friderikusz Show gagcsapatában is dolgozott, 2004-től 2006-ig a Filmplus Forgatókönyvíró Műhelyének tagja és a Centrál Színház dramaturgja, 2005 és 2007 között a Jóban Rosszban című tévésorozat storylinere volt. 2006-tól dramaturg osztályt vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2009-től adjunktus, 2014-től egyetemi docens volt. 2011 óta volt a budapesti Katona József Színház dramaturgja.
Radnai Annamáriát férje, barátai, tanítványai, kollégái gyászolják, a Katona József Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját halottjának tekinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.