Ez a Csernobil-sorozat tudósának, Valerij Legaszovnak a valós története

tudós öngyilkos történet Valerij Legaszov Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Csernobil-sorozat tudósának, Valerij Legaszovnak a története szinte pontosan megegyezik a képernyőn bemutatottal: sokat tett azért, hogy megmeneküljenek az emberek, de nem érezte elégnek. 

Valerij Legaszov tudóst rendelte ki a kormány, hogy felderítse, mi is történt pontosan Csernobilban. Annak ellenére került az események középpontjába, hogy nem az atomfizika volt a fő területe, a Lomonoszov Egyetem kémiai technológia tanszékének vezetője volt. Nem akadt más tudós azonban, akit kirendelhettek volna: minden atomfizikus szabadságon volt.

A sorozatban Jared Harris alakítja Valerij Legaszovot Forrás: HBO

Így lett Valerij Legaszov a csernobili katasztrófa okainak felderítője, később pedig már nem is akartak másokat bevonni a feladatba. A tudós azonnal felismerte a probléma nagyságát, amikor meglátta a helikopterből az erőműből feltörő, lila füstöt. Nagy harcok árán tudta csak elérni, hogy evakuálják a környező lakosokat. A tudós a kutatása során rengeteg szabálytalanságot talált az atomerőmű működtetésével kapcsolatban, meg akarta tudni, miért történt a katasztrófa, ugyanakkor a nyilvánosság előtt sosem beszélt a felfedezett kihágásokról.

Valerij Legaszov Forrás: AFP/Sputnik/RIA Novosti/Prihodko

Annak ellenére, hogy a lehetőségeihez képest sokat tett azért, hogy a lehető legkevesebb ember halálát okozza a katasztrófa, a hallgatása miatt úgy érezte, ő is részt vett a tragédia eltussolásában. Két évvel és egy nappal a robbanás után felakasztotta magát, búcsúlevél nem maradt utána, de sok hangfelvétel igen. A tudós 1990-ben posztumusz kitüntetést kapott, egyfajta hősként tekintenek rá – írja a Nuus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.