Amikor a rajzfilm életre kel: híres Disney-mesékből élőszereplős mozifilm

film mese élőszereplős mozi Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egykor generációk kedvenc mesefilmjei voltak rajzos változatban, most pedig a Disney stúdió egy új korszak kedvenceivé akarja tenni őket, immár élőben, színészekkel. Egyesek szerint ez a klasszikus mesék megcsúfolása és anyagias bőrlehúzás, mások szerint elkerülhetetlen felújítás és modernizáció: az Aladdin friss premierje kapcsán áttekintettük a jelenség eddigi filmjeit.

Demóna (2014)

Ugyan a 101 kiskutya volt a cikkünkben tárgyalt jelenség első példája, de az 1990-es évek végén az a film még inkább csak egyszeri, különleges kivételnek számított. A 2010-es éve közepe óta viszont a Disney stúdió külön stratégiát épített arra, hogy szépen sorban minden egykori klasszikus, nagy sikerű rajzfilmjéből élőszereplős változatot készítsen, és ezt a sort a Demóna nyitotta, nem kisebb sztárral a címszerepben, mint Angelina Jolie.

Hamupipőke (2015)

Ahogyan a listánk legtöbb szereplője esetében, úgy a Hamupipőkének is persze volt egy korábbi (népmesékből eredő, Grimm/Perrault-féle gyűjtésből és átiratból ismert) meseverziója, de a cikkünkben tárgyalt filmek érdekessége, hogy nem az őseredetit dolgozták fel, hanem már a rajzfilmes adaptációt tekintették alapjuknak – hisz a legtöbb ilyen mesét már nem is a könyvek lapjairól, hanem a Disney-mozikból ismerik az emberek, és annak fordulatait, elemeit kérik számon rajta. A Hamupipőke pedig ezt a feladatot jó ízléssel teljesítette is, és nem mellesleg sztárrá tette közben Lily Jamest!

A dzsungel könyve (2016)

A fent tárgyalt jelenség okán fordulhatott elő, hogy A dzsungel könyve élőszereplős verziójában is ugyanúgy felbukkantak a dalbetétek, hiába furcsább olyan szereplőktől a hirtelen dalra fakadás, akik nem rajzoltak. Pontosabban nem kézzel rajzoltak: hisz az „élőszereplős film" fogalma is erősen átértelmeződött egy olyan film esetében, amelyben igazából csak Mauglit alakította hús-vér szereplő a kamerák előtt, a többieket a számítógépes technikák csodája keltette életre. De megdöbbentően valósághűen!

A szépség és a szörnyeteg (2017)

Hogy miért éri meg ez az egész a Disney számára, azt jól mutatja, hogy még A szépség és a szörnyeteg is, amit a leghűvösebb kritikai és nézői reakció fogadott, és ami valóban sokkal vérszegényebbre sikeredett a rajzfilmnél, simán 1 milliárd dollár feletti bevételt termelt világszerte, sokszorosan visszahozva a költségvetését. Közben pedig újra ismertté tett, a popkulturális körforgásban tartott egy márkanévvé váló sztorit, amit így később is sokkal jobban ki lehet majd újra aknázni.

Dumbó (2019)

A trend pedig nem látszik lassulni, sőt: csak ezekben a hónapokban is három új ilyen film érkezik a magyar mozikba, ami azért elég durva sorozat. Ezek közül az első a cuki, repülni képes, nagy fülű elefántkölyök története, amit az egykor a filmvilág egyedi, látnoki rendezői között számon tartott Tim Burton vezényelt le, tisztes iparos módjára.

Aladdin (2019)

Május 23-a óta már a csodalámpára szert tevő csavargófiú, meg persze az ő dzsinn barátjának élőszereplős változata is megtekinthető a hazai filmvásznakon, utóbbit pedig az a Will Smith alakítja, akinek a film kedvéért kékre festett külseje elég nagy felhördülést keltett internetszerte az első előzetesek megjelenésekor. A kész film viszont abszolút a kellemes meglepetések közé tartozik a vonatkozó Disney-produkciók között – ami mondjuk a rendezőjét nézve nem is akkor csoda, hisz maga Guy Ritchie vezényelte le!

Az oroszlánkirály (2019)

Alig kell várnunk egy kicsit a következő klasszikus Disney-mese újfajta filmváltozatára sem, hiszen már júliusban érkezik Az oroszlánkirály élőszereplősben. Persze ez is úgy lesz „élőszereplős", mint A dzsungel könyve volt: azaz számítógéppel animált, beszélő állatok szerepelnek benne, csak épp teljesen valósághűnek tűnve. Akinek pedig tetszik ez a Disney-trend, az örvendezhet, hiszen a következő években is el leszünk látva ilyesfajta filmekkel: jön majd egy Demóna-folytatás, egy önálló Szörnyella-film, és a Mulan, a Pinocchio, A Notre Dame-i toronyőr, sőt A kis hableány élőszereplős verziója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.