Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Forrás: Shutterstock -
Martin Böttcher gyász zeneszerző meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenegy évesen elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek legendás zeneszerzője, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája. Családjának közlése szerint szombatra virradóra halt meg a schleswig-holsteini Rendsburgban.

Böttcher, egy weimari hofkapellmeister dédunokája, a német szórakoztató-, tévé- és filmzene egyik legnagyobb alakja volt, több mint 50 mozifilmhez és 300 televíziós produkcióhoz komponált muzsikát, köztük Karl May tíz indiánregényének filmváltozatához. Olyan népszerű volt, hogy 1962-ben az Old Shatterhandhez írt zenéje 17 héten át vezette a német slágerlistát.


A zeneszerző, aki egy esés következtében gyerekkora óta süket volt fél fülére, a második világháború alatt, a fogságban magától tanult meg gitározni. A háború után Hamburgban, az NR regionális műsorszolgáltató zene- és tánckaránál kezdett dolgozni, és noha képzettségére nézve pilóta volt, 1954-ben végleg a komponálás mellett döntött.

Mozifilmhez (Der Hauptmann und sein Held) elsőként 1955-ben szerzett zenét, második filmje, A huligánok (Die Halbstarken) Horst Buchholzccal a főszerepben 1956-ban átütő siker lett. Eleinte játékfilmekhez, később inkább tévésorozatokhoz komponált muzsikát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.