20 éves a Mátrix: 20 érdekesség minden idők egyik leghíresebb kultfilmjéről

film érdekesség Mátrix mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két évtizeddel ezelőtt, 1999. március 24-én tartották Los Angelesben a Mátrix díszbemutatóját, és noha már akkor is sejteni lehetett, hogy valami különleges született, azt még senki nem tudhatta, milyen óriási sikert fog elérni a film, és mekkora hatást gyakorol a mozi fejlődésére és a nézők generációira. A jeles alkalomból most összegyűjtöttünk egy nagy adag kevésbé ismert Mátrix-érdekességet.

1. A filmet író és rendező testvérpár „A Wachowski fivérek" néven szerepelt a stáblistán. Azóta némiképp bonyolódott a helyzet: Larry és Andy Wachowski egyaránt nemváltoztató műtéten esett át, és immár Lana és Lily Wachowski néven élnek és dolgoznak, továbbra is együtt. A filmjeik stáblistáján pedig már csak annyi szerepel: „A Wachowskik".

Lana és Lilly Wachowski a nemváltoztató műtét után Forrás: Getty Images

2. Noha nem igazán a kapott díjaira emlékszik bárki is, de a Mátrix 4 Oscart is nyert, igaz, mindegyiket a technikai kategóriákban: a legjobb vágás, hang, hangvágás és vizuális effektek díjait vihették haza az alkotói.

3. Amikor a filmben Neo rájön, hogy ő a kiválasztott, és bármire képes a Mátrix (virtuális) világában, Smith ügynök ütéseit már játszi könnyedséggel védi ki. Közben pedig pontosan ugyanazokat a mozdulatokat használja, mint a kultikus Karate kölyök főhőse, amikor a kiképzése végére ért, és ezt bebizonyította a mesterének.

4. A forgatáson a Trinityt játszó Carrie-Anne Moss az egyik akciójelenetben kificamította a bokáját, de nem mert róla szólni senkinek a felvételek végéig, nehogy lecseréljék őt.

5. A rendezők mindenáron a híres hongkongi akciókoreográfus és harcművész Woo-Ping Yuennel akartak dolgozni a filmen, akinek tetszett is a forgatókönyv, de semmi kedve nem volt egy amerikai munkához. Ezért aztán pofátlanul magas gázsit kért, mondván, úgyis visszautasítják. De igent mondtak rá. Ezután előállt egy olyan kéréssel, amit semmilyen hollywoodi produkcióban nem engedtek volna: hogy teljes kontrollt kaphasson a harcművészeti jelenetek felett, és a forgatás előtt négy hónapig képezhesse ki rájuk a színészeket. A legnagyobb megdöbbenésére ebbe is belementek, így kénytelen volt elvállalni a munkát, a végeredmény pedig filmtörténeti jelentőségű lett – ezen a téren is.

6. A film előkészítése során Keanu Reeves és a Smith ügynököt játszó Hugo Weaving is komoly sérülést szenvedett, amelyek alaposan késleltették a forgatást, utóbbit műteni is kellett.

7. Wachowskiék eredetileg Will Smitht szerették volna megnyerni Neo szerepére. Smith viszont úgy döntött, inkább a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugatot forgatja le, ami csúfos bukásnak bizonyult. Will Smith mégis úgy nyilatkozott később, hogy nem bánta, amiért így alakultak a dolgok, mert Keanu Reeves sokkal jobb Neo lett, mint amilyen ő tudott volna lenni.

8. Johnny Depp, Val Kilmer, Ewan McGregor, David Duchovny, Leonardo DiCaprio és Brad Pitt is komoly esélyes volt Neo szerepére, mielőtt az Keanu Reeves-nél kötött ki.

9. Trinity szerepét Sandra Bullock és Gillian Anderson is visszautasította, így kaphatta azt meg az ekkoriban még szinte teljesen ismeretlen, korábban leginkább tévés produkciókban játszó Carrie-Ann Moss.

Trinity szerepét Sandra Bullock és Gillian Anderson is visszautasította, végül Carrie-Ann Moss kapta meg Forrás: Warner Bros.

10. Morpheus pedig könnyen lehetett volna Samuel L. Jackson, Russell Crowe, Chow Yun-Fat és Gary Oldman is, de végül Laurence Fishburne kapta az ikonikus szerepet.

11. Noha amerikaiak a gyártói, amerikaiak az alkotói, és a története is Amerikában játszódik (már amennyire a Mátrix világában van értelme az ilyesminek), a filmet szinte teljesen egészében Ausztráliában, közelebbről Sydney-ben forgatták.

12. Ez pedig azért történt, mert így az egész produkciót ki tudták hozni 60 millió dollárból, és a Warner stúdió nem volt hajlandó többet áldozni egy olyan filmtervre, aminek kapcsán olyanok terjedtek korábban, hogy „a forgatókönyv, amit senki sem ért". Egyes számítások szerint ugyanezt leforgatni Amerikában 180 millió dollárba került volna.

13. Bemutatása idején számos kritika hasonlította a Mátrixot hangulatában az egy évvel korábbi Dark City című filmhez, ami szintén egy sötét, disztópikus sci-fi világban játszódik. Nem véletlenül: a Mátrix forgatásán rengeteg olyan díszletet felhasználtak, ami eredetileg a Dark Cityhez készült. Ugyanakkor a történetben a Mátrix előzött be, hiszen már a kilencvenes évek közepén megírták a forgatókönyvének első változatait Wachowskiék.

14. Az INXS zenekar legendás énekese, Michael Hutchence fontos szerepet játszott volna a filmben. Mindössze három nappal az után lett öngyilkos, hogy leszerződtették őt a produkcióhoz.

15. A forgatást eredetileg 90 naposra tervezték, és ehelyett 118 napig tartott, ami nagyon durva idő- és költségtúllépésnek számít a filmiparban.

16. Ez azonban senkit nem zavart már később, amikor a film 460 millió dollárt termelt világszerte csak a mozijegyes eladásokból.

17. Neo neve a One („egyetlen", „kiválasztott") szó anagrammája. Ugyanakkor a társait eláruló, az ellenséges oldalra álló Cypher neve nullát jelent arabul. A nulla és az egyes szám együtt adja a bináris számrendszer két alkotóelemét, amin a teljes komputertechnika és így minden virtuális tartalom is alapszik. Emellett Neót először a 101-es szobában látjuk meg a filmben.

18. Trinity neve pedig „hármasságot" jelent, és ő a 303-as szobában bukkan fel először.

19. A film története a 2199-es évben játszódik.

20. A Mátrix magyarországi mozipremierje 1999. augusztus 5-én volt.

20 érdekesség az 50 éves Javier Bardemrőlhttp://www.life.hu/kult/20190301-20-erdekesseg-az-50-eves-javier-bardem.htmlMa ünnepli félszázadik születésnapját napjaink legismertebb spanyol színésze, aki egy ideje már Hollywoodot is meghódította, és Penélope Cruz férjeként is a figyelem középpontjában áll. A jubileumi alkalomból egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntjük.Kult--20 érdekesség a 65 éves John Travoltárólhttp://www.life.hu/kult/20190218-20-erdekesseg-a-65-eves-john-travolta.htmlMilyen kapcsolat fűzi a repüléshez? Milyen szerepeket örökölt tőle Tom Hanks? Hogy került a Ponyvaregénybe? Mindezt és még sok minden mást is elárulunk a ma 65 éves John Travoltáról, akit a születésnapján egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk. KultOrigoJennifer Aniston 50 éves: 20 érdekesség a Jóbarátok sztárjárólhttp://www.life.hu/kult/20190218-jennifer-aniston-50-eves-erdekessegek-a-szinesznorol.htmlMi a köze Kojakhez és Görögországhoz? Melyik szerepre jelentkezett eredetileg a Jóbarátokba? Mit neveztek el róla a fodrászok? Mindezt és még sok minden mást is elárulunk a ma 50 éves Jennifer Anistonról, akit az ünnepi alkalomból egy csokor róla szóló érdekességgel köszöntünk. Kult--10 film, amit nagyon várunk 2019-benhttp://www.life.hu/kult/20190130-tiz-film-amit-erdemes-lesz-megnezni-2019ben.htmlHa már nemrégiben összeszedtük az előző év filmes kedvenceit, itt az ideje az előretekintésnek is – főleg, hogy 2019 izgalmas évnek ígérkezik a moziban, már az első heteiben is. Így hát listára gyűjtöttük azokat a (lehető legkülönfélébb) filmeket, amelyek kedvéért mi biztosan be fogunk ülni idén a nézőtérre, és azt is megmondjuk, melyikre miért lesz érdemes. KultOrigoHírességek, akik a Fiumei sírkertben nyugszanakhttp://www.life.hu/kult/20190208-hiressegek-akik-a-fiumei-sirkertben-nyugszanak-andy-vajna-mellett.htmlA filmügyi kormánybiztos, számos hollywoodi sikerfilm producere, Vajna Tímea férje életének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt. Temetése 2019. január 31-én volt a Fiumei úti sírkertben. Megnéztük, kik azok a magyar hírességek – tudósok, feltalálók, grófok, miniszterelnökök, írók, költők, színészek –, akik szintén ezen a helyen nyugszanak. A listában – amely természetesen nem teljes – családi név szerinti betűrendben, születési és halálozási évvel, a sírhely pontos megjelölésével szögletes zárójelben tüntettük fel az elhunytakat. KultOrigoNicolas Cage 55 éves: egy különleges filmsztár legfontosabb szerepeihttp://www.life.hu/kult/20190110-nicolas-cage-55-eves-szerepei-a-multbol.htmlMost töltötte be jubileumi születésnapját Nicolas Cage, aki az egyedi kisugárzásával és szuggesztív tekintetével számos különféle szerepet és filmet tudott már emlékezetessé tenni — és noha a karrierje az utóbbi években inkább a félresikerült szerepválasztásokról híres, így is csak nagyon nehezen tudtuk leszűkíteni a legemlékezetesebb alakításait összegyűjtő toplistánkat. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.