Dés László: „Fél évet le voltam bénulva"

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Dés László
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész-zeneszerző most először vallott arról az időszakról, amely élete egyik legküzdelmesebbje volt.

Többtucatnyi dal, dalszöveg és megannyi színdarab fűződik Dés László nevéhez, akinek legutóbbi szerzeménye, a Pál utcai fiúk is sikert sikerre halmoz. Már a kétszázadik előadáson is túlvannak, míg a legnagyobb videómegosztó portálon a színdarab főcímdala a hétmilliós megtekintésen felül tart. Dés László óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy ezen a klasszikuson dolgozhatott.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Geszti Péternek jelezték a jogutódok, hogy engedélyezik a zenés darab készítését. Előtte nem engedték, így nem született addig ilyen verzió. Péter felhívott ezzel, én pedig azonnal félretettem minden munkámat, hiszen ez egy nagy lehetőség, amit nagyon jól kellett megcsinálni – mondta a 95.8 Sláger FM-en Dés László, akinek nem ment zökkenőmentesen a munka. – Egy-két bukás után már megtanultam, hogy a munkát mindig nekem kell kezdeni. Ilyenkor mindig az az első, hogy megtaláljam, milyen szituációban hangzik el a dal. Ahogy Csónakos azt mondja, hogy »Itt leszek!«. Ez a jelenet ment a fejemben, és egyszer csak elindult egy egyszerű gitárakkordra az egész, de előtte fél évet le voltam bénulva, mert nem találtam a megoldást. Megírtam a jelenetsort, aztán ahhoz készült egy zenei tükör. Ezután jöhet minden más, az író, a dramaturg, de ezt a munkafolyamatot nem adom ki a kezemből. Ezzel sokszor eltöltök akár egy évet is. Mikor ez kialakul, akkor kezdek neki a zeneszerzésnek" – mondta a Sláger Kultban Dés László.

Így búcsúzik a Facebookon Ábel Anita Koós Jánostólhttp://www.life.hu/kult/20190303-igy-bucsuzik-a-facebookon-abel-anita-szineszno-koos-janostol.htmlAhogy Hajdú Péter, úgy Ábel Anita is a Facebookon búcsúzik a 81 éves korában elhunyt Koós Jánostól. Kult--Légy képben az Oscar-gála előtt! Megtippeltük, kik nyerik idén a díjakathttp://www.life.hu/kult/20190223-legy-kepben-az-oscargala-elott-megtippeltuk-kik-nyerik-iden-a-dijakat.htmlHa szeretnél képbe kerülni az idei Oscar-gála előtt, most itt az alkalom! A vasárnap éjszakai díjkiosztó előtt esélylatolgatót tartunk, és nemcsak a leendő tippversenyekben igyekszünk segítségre lenni a filmipar információi és a korábbi díjkiosztók eredményei alapján, de még azt is megmondjuk a nyolc fő kategóriában, mi kiknek adnánk a díjakat. Kult--Elhunyt Kautzky József színművészhttp://www.life.hu/kult/20190221-elhunyt-kautzky-jozsef-szinmuvesz-92-eves-volt.htmlSzerdán, 92 éves korában elhunyt Kautzky József Jászai Mari-díjas színművész – közölte a család az MTI-vel szerdán. Kult--A Dal 2019: egyik versenytársa dobhatta fel Petruskáthttp://www.life.hu/kult/20190219-a-dal-2019-egyik-versenytarsa-dobhatta-fel-petruskat-plagiumert.htmlAhogy megírtuk, plágium miatt kizárták A Dalból Petruskát. A zenész közleményt – amelyet teljes egészében itt olvashatsz – adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben többek között azt írja: szomorú és sokkolták a történtek. Kult--Polyák Lilláék fellépésén az igazi ABBA-t követelte egy pécsi házaspárhttp://www.life.hu/kult/20190217-polyak-lillaek-fellepesen-igazi-abbat-kovetelte-egy-pecsi-hazaspar.htmlNagyot csalódott egy pécsi házaspár, akik a pécsi Kodály Központban az évi rendszerességgel megrendezett Pannon Filharmonikusok koncertre váltott belépőt. Úgy gondolták, hogy Valentin-napon az ABBA Show keretein belül valóban a svéd zenekar áll színpadra. De nem, a dalokat Polyák Lilla, Malek Andrea, Náray Erika, Magyar Bálint és Kocsis Tibor adták elő. KultOrigoA Dal 2019 – Ma este lesz az első elődöntő műsorhttp://www.life.hu/kult/20190209-a-dal-2019-ma-este-lesz-az-elso-elodonto-musor.htmlMa este rendezik A Dal 2019 első elődöntőjét: a Duna Televízióban és a Duna World csatornán 19 óra 30 perctől látható show-műsorból négyen jutnak tovább a döntőbe. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.