érdekesség Javier Bardem születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma ünnepli félszázadik születésnapját napjaink legismertebb spanyol színésze, aki egy ideje már Hollywoodot is meghódította, és Penélope Cruz férjeként is a figyelem középpontjában áll. A jubileumi alkalomból egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntjük.

1. Egy szigeten született: egészen pontosan Gran Canarián, ami az Afrika északnyugati partainál elhelyezkedő Kanári-szigetekhez (és közigazgatásilag Spanyolországhoz) tartozik.

2. Édesanyja is színésznő volt, édesapja pedig ügyvéd, de a felmenői között rengeteg művészt találhatunk, akik ráadásul a spanyol mozi kezdeti évei óta részesei a helyi filmszakmának.

3. A Bardem családnak van egy saját étterme is Madridban: a La Berdemcilla vezetője Javier nővére, Mónica.

4. A sok színész családtag miatt nem is annyira meglepő, hogy a kis Javier már hatévesen a kamerák elé állt élete első (persze apró) filmszerepében.

A kis Javier első filmszerepében Forrás: YouTube

5. Ennek ellenére sokáig nem volt egyértelmű, hogy színész lesz belőle. Először festőnek tanult komolyabban, de saját bevallása szerint nem bizonyult elég tehetségesnek.

6. Ezután számos munkakörben kipróbálta magát, volt például kidobóember, író, építkezésen munkás és sztriptíztáncos is.

7. A sztriptízelést csak egyetlen éjszakára vállalta, de ami a legbizarrabb: a közönségben ott volt a saját anyja is. Azt mondja, utána büszke volt rá.

8. Tinédzserként versenyszerűen rögbizett, és olyan jól ment neki, hogy aztán a spanyol válogatottban is játszott.

Javier Bardem a rögbi csapatában Forrás: theoffsideline.com

9. Háromszor jelölték Oscar-díjra: a Mielőtt leszáll az éj, a Biutiful és a Nem vénnek való vidék című filmekért. Utóbbiért el is nyerte a filmvilág legnagyobb díját 2008-ban.

10. A Nem vénnek való vidékben a félelmetes bérgyilkos Anton Chigurht alakította, és másképp készült fel a szerepre, mint szokott: a többi filmjénél mindig elképzeli az általa játszott figura múltját és életkörülményeit. Itt a rendező Coen-testvérekkel úgy döntöttek, hogy Chigurh olyan, mint egy természeti erő, maga a megtestesült erőszak.

11. Ő volt az első (és eddig egyetlen) spanyol férfi színész, akit Oscarra jelöltek, így nyilván az Oscar-díjat elnyerők között is ugyanez a helyzet.

Javier Bardem 2008-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjjat a Nem vénnek való vidék című filmben nyújtott alakításáért Forrás: Getty Images/WireImage/Michael Caulfield

12. Amikor eljátszotta a kubai Reinaldo Arenas írót a Mielőtt leszáll az éjben, nem csak megtanulta a kubai spanyol akcentust, de 15 kilót is fogyott a minél nagyobb hasonlóság érdekében.

13. Ez az alakítása pedig annyira jól sikerült, hogy nem csak díjak sorát söpörte be vele, de még maga Al Pacino is felhívta telefonon, hogy külön gratuláljon hozzá. „Mindig azt szoktam mondani: én nem Istenben hiszek, hanem Al Pacinóban, így ez különösen sokat jelentett számomra." – mondta erről Bardem.

14. Ennek megfelelően máig az egyik legnagyobb álma, hogy egyszer együtt játszhasson egy filmben Al Pacinóval.

15. Penélope Cruzzal már a karrierjük elején is szerelmespárt játszottak az emlékezetes Sonka, sonkában (1992). Ennek ellenére csak a Vicky Cristina Barcelona forgatásán jöttek össze 2007-ben.

Penelope Cruz és Javier Bardem a Vicky Cristina Barcelon című filmben Forrás: AFP

16. 2010 júliusában vette feleségül Penélope Cruzt, azóta a házaspárnak két gyermeke született.

17. Egyike annak a három színésznek a filmtörténetben, akik James Bond-gonoszt is játszottak, és Oscar-díjat is nyertek karrierjük során. A másik kettő Christopher Walken és Christoph Waltz.

18. Híres arról, mennyire jól választ filmszerepeket, amit az is jól mutat, hogy már hét(!) olyan rendezővel is dolgozott együtt, akik elnyerték a Legjobb rendező Oscar-díját.

19. Több interjújában is bevallotta, hogy nem tud autót vezetni.

20. A szakmájához ellentmondásos viszony fűzi: „Az egyetlen dolog, amihez értek, az a színészkedés. De ettől még nem megy nekem ez olyan könnyen, sőt. Valójában kimondottan félénk vagyok, még ha ez nem is látszik rajtam."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.