Öt izgalmas és érdekes sztori, amelyekkel elkalandozhatsz a jelenből

időutazás film időutazó tévé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan hallottuk fizikaórán az ikerparadoxon néven emlegetett feltevést. Az elmélet lényege, hogy ha egy ikerpár egyik tagja fénysebességgel utazna, amíg a másik a Földön marad, az űrutazó nem öregedne, itthon hagyott testvére viszont igen. A tudomány jelenlegi állása szerint tehát elméletben lehetséges az időutazás, a filmekből és sorozatokból ismert időgépekre azonban még jó darabig várnunk kell. Természetesen az írókat és a rendezőket is megihleti az ötlet, már a 18. században is születtek időutazós kitalációk. Ebben a cikkben most a modern tévétörténelem legérdekesebb alkotásait vesszük sorra.

Vissza a jövőbe
A Vissza a jövőbe-trilógia hatalmas ismertségre és rajongótáborra tett szert, annyira beleivódott a popkultúrába, hogy listánk elképzelhetetlen volna nélküle. Maga az alapötlet, az időutazás természetesen már '85-ben sem volt újdonság, a cselekmény és a feszültség viszont remekül fel volt építve köré. A fordulatok meglepőek, de követhetők, a karakterek kissé megszokottak, mégis érdekesek. Összességében egy remek popcornmozi. A harmadik rész talán nem ugrotta meg a lécet, amit az első két film feltett, a rajongók viszont a mai napig vitatkoznak, az első vagy a második volt ikonikusabb.


Ki vagy, Doki?
A Ki vagy, Doki? szerteágazó történetének több feldolgozása létezik könyvekben, számítógépes játékokban, mi most természetesen a tévésorozatra gondolunk, ami nem mellesleg a világ leghosszabb ideig futó sci-fi sorozata. A történet 1963 óta van műsoron, és eddig 13 színész játszotta a főszerepet. A történet középpontjában a doki és időutazó szerkezete, Tardis, állnak. A bonyodalmat általában földönkívüliek okozzák, akikkel a doki utazásai során találkozik. Többször bukkannak fel komikus elemek, de mélyebb, drámaibb epizódokat is kapunk.


11.22.63
Sokaknak sorozatként lehet ismerős a 11.22.63, eredetileg azonban egy regény, amelyet nem más, mint Stephen King alkotott. A történet szerint nem kisebb feladat hárul a karbantartó Jake Eppingre – akit Hollywood egyik szívtiprója, James Franco alakít –, minthogy a múltba visszautazva akadályozza meg Kennedy meggyilkolását. A sztori egyik érdekessége, hogy az időutazás módja nem olyan egyszerű, mint azt a legtöbb hasonló történetben megszokhattuk, ez adja a bonyodalom jelentős részét. Jake-nek tehát nem csupán sikeresen meg kell akadályozni a merényletet, de el is kell érnie, hogy a történelem a változásoknak megfelelően menjen tovább.

Csillagok között
Christopher Nolan 2014-es alkotását sokan az év, vagy talán az évtized legjobb filmjének tartják. Ahogy azt a sztárrendezőtől megszokhattuk, a történet szövevényes, a látvány lélegzetelállító, ráadásképp a világegyetem anomáliái tudományosan pontosan vannak ábrázolva.
A történet szerint a Földet a kiszáradás és a sorozatos természeti katasztrófák egyre élhetetlenebbé teszik. A technológiai fejlődés visszafordul, egyre többeknek kell kemény munkával megtermelniük a napi betevőt, ami a mostoha körülmények közt napról napra nehezebb. Az egyetlen kiút az emberiség kimenekítésére a pusztuló planétáról egy féreglyukon keresztül vezet, ami legalább annyira veszélyes, mint amennyire annak hangzik. Főhőseink tehát családjaikat hátrahagyva kiballagnak térből és időből, és eddig soha nem látott események résztvevői lesznek.


Időutazók
A legtöbb hasonló történetben az időutazás hőseink kiváltsága, az Időutazók viszont azt mutatja be, milyen halálos fegyver egy időgép, ha rossz kezekbe kerül. Egy történelemtanár, egy tudós és egy katona próbálja megakadályozni a terroristákat, hogy átírják a történelmet, ehhez azonban előbb rá kell jönniük, mit készülnek megváltoztatni ellenségeik.
Ha kíváncsi vagy egy korokon átívelő, izgalmas és fordulatos macska-egér játékra, kapcsolj az AXN-re vasárnap kora délutánonként, és nézd az Időutazók premierepizódjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.