Jobb ember leszek! mozgalom: a pszichológus szerint így bánj a "szeretlek" szóval

Forrás: Shutterstock -
pszichológus párkapcsolat kihívás szeretlek család szeretet mozgalom kifejezés Jobbemberleszek Intimitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem egyszerű kimondani: szeretlek. Ám ha egy kicsit kimozdulunk a komfortzónánkból, pozitív irányba változhatnak kapcsolataink. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának januári kihívásával ebben szeretnénk segíteni. Arról, hogyan befolyásolja érzelmeink kimutatása a szeretteinkkel való viszonyunkat, Vépy Viktória pszichológust kérdeztük.

Visszafojtott lélegzettel várták nők milliói a mozivászon előtt, hogy Mark Darcy kimondja Bridget Jonesnak: „Szeretlek." A férfin látszott, nehezen mutatja ki az érzéseit. Sokan vannak így ezzel. Nekik a bűvös „sz" betűs szót is nehezebb akár elsuttogni is. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának januári kihívásában épp a szeretet szóbeli kifejezésében szeretnénk segíteni. A mozgalomhoz nem késő csatlakozni, elbukni lehetetlen, a cél, hogy egy kicsit kimozduljunk a komfortzónánkból úgy, hogy közben jobb emberek leszünk.

Nem egyszerű kimondani: szeretlek. Ám, ha egy kicsit kimozdulunk a komfortzónánkból, pozitív irányba változhatnak a kapcsolataink Forrás: Shutterstock

Vépy Viktória pszichológus szerint az érzelmeink kifejezése egy azon minták közül, amelyet főként megfigyelés és utánzás útján sajátítunk el gyermekkorunkban a minket körülvevő környezetben, elsősorban a családunkban. "Sok múlik a korai tapasztaláson. Erre később bizonyos kulturális sajátosságok szintén befolyással lehetnek: serkenthetik vagy épp gátolhatják a pozitív érzéseink kimutatását mások társaságában. A szeretet kifejezésének lehetőségei közül csupán egy annak verbalizálása. Vannak, akik számára a törődés, a figyelem, a másik támogatása beszédesebbek, mint a szeretlek szó használata. Ezt érdemes tiszteletben tartani, és a szeretetünket a másik számára elfogadható módon kimutatni" – fogalmazott a pszichológus.

Vépy Viktória azt is elmondta: fontos megérteni, hogy a másik számára milyen jelentőséggel bír a "szeretlek" kifejezés használata. Ugyanis, ha valaki fontos nekünk, igyekszünk a kedvében járni, akár új szokásokat is kialakítunk.

"Ha az elhatározás megtörtént, tudatosítani kell az egyénben azt, hogy az új viselkedésforma kezdetben idegennek, kényelmetlennek tűnhet. Kellő időt kell hagyni a szeretet verbális kifejezésének megszilárdulására, mely folyamatban türelemre van szükség mindkét fél részéről. A pozitív visszajelzés, megerősítés arról, hogy milyen jólesik ezt a szót tőle hallani, szintén segítheti a gyakorló felet" – tanácsolja Vépy Viktória.

Kellő időt kell hagyni a szeretet verbális kifejezésének megszilárdulására Forrás: Shutterstock

Természetesen nincs két egyforma ember, így egy pár két tagja is vélekedhet különbözőképpen a kérdésről. Előfordulhat, hogy egyikük igényli a szeretet szóbeli kifejezését, míg a másik inkább a tettek embere. A pszichológus azt mondja, hogy ilyenkor érdemes megtudni, miből érzi a másik, hogy szeretik őt. Meg kell vizsgálniuk az igényeket és a szükségleteket, ezután lehet ezeket egymáshoz közelíteni. "Egyértelművé kell tenni a másik számára, ő mit tud tenni azért, hogy ezek az érzelmi szükségletek kielégülhessenek a kapcsolatban, valamint aktívan tenni kell azért, hogy ez az ő esetében is kielégítésre kerüljön általunk" – fogalmazott Vépy Viktória, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a szeretet verbális kifejezése mélyítheti a bizalmat, és erősítheti a kötődést.

Ám az is fontos, hogy ez nem minden embernél azonos szükséglet. Egyesek úgy érzik, hogy a szavaknál sokkal kifejezőbbek számukra a tettek. "Nem a szeretlek szó kimondásán, hanem annak hiteles megélésén, valamint a másik fél számára érvényes módon történő kommunikálásán van a hangsúly" – árulta el a szakember.

Ha szeretnéd kipróbálni magad a Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmában, nem késő csatlakozni. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen kihívások várhatók még 2019-ben, kattintsd ide! Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz is, ahol megoszthatod tapasztalataidat másokkal, és azt is láthatod, a Life.hu szerkesztői, újságírói milyen sikerrel teljesítik a kihívásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.