Jobb ember leszek! Íme a Life.hu kihívása a 2019-es évre, amelyhez te is csatlakozhatsz

kihívás környezetvédelem Facebook mozgalom Jobbemberleszek segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen gyakran mondod ki, hogy szeretlek? Mikor adtál utoljára valamit önzetlenül? Vigyázol a környezetedre? Mit teszel azért, hogy jobban érezd magad a mindennapokban? Ha bizonytalan vagy a válaszokban, akkor itt a helyed, teljesítsd velünk a Life.hu kihívását, amelynek mottója: Jobb ember leszek! Minden hónapban más-más kihívással készülünk, amely nem kerül pénzbe, viszont garantáltan nyitottabb, boldogabb leszel tőle. Csatlakozni bármikor lehet, ne habozz, teljesítsd velünk!

Szinte nincs olyan, aki ne tűnődne el azon, mit tehetne azért, hogy szerettei és saját maga számára kicsit jobbá tegye a világot. Mi sem vagyunk ezzel másként, éppen ezért kitaláltuk, hogy 2019-ben mindannyian megpróbálunk egy kicsit jobb emberek lenni. Szeretnénk, ha a mozgalomhoz olvasóink is csatlakoznának. A Life.hu szerkesztősége az év mind a 12 hónapjára más-más kihívást eszelt ki, mellyel örömet szerezhetünk családunknak, kollégáinknak, csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, de magunkat is boldogabbá tehetjük. Hiszen sokkal könnyebb másokkal jót tenni, ha mi magunk is egészségesek vagyunk vagy épp mentálisan feltöltődtünk. Nem ez az első alkalom, hogy a szerkesztőség tagjai próbára teszik magukat. 2016-ban például A Kihívás Éve jegyében olvasóinkkal együtt az egészségünkre koncentráltunk.

2019-ben mindannyian megpróbálunk egy kicsit jobb emberek lenni Forrás: Shutterstock

Hogyan működik a mozgalom?

A Jobb ember leszek! mozgalomhoz bárki és bármikor csatlakozhat. Szeretnénk, ha a résztvevők megosztanák velünk tapasztalataikat, elmondanák, mi az, ami örömet okozott, és azt is, mi volt, amit nehezebb volt teljesíteni. Fontos, hogy a kihívásokon nem lehet elbukni, a cél, hogy egy kicsit mindenki kimozduljon a komfortzónájából. A mozgalomhoz létrehozott Facebook-csoportbanbárki elmondhatja, mit tapasztalt, és motiválhatjuk egymást az újabb kihívások előtt és közben.

Hiszen a szerkesztőség tagjai sem tétlenkednek majd. Minden egyes hónapban a Life.hu más-más munkatársa teljesíti az éppen aktuális kihívást, tapasztalatait pedig egy cikkben meg is osztja a hónap végén. Ezen kívül számos cikket, interjút, riportot lehet majd olvasni, amelyeket szakértők bevonásával készítünk azért, hogy egy kicsit még inkább ráhangolódjunk a feladatra.

Íme a Jobb ember leszek! mozgalom menete


Január: Mindennap kimondom: szeretlek!

Mondhatod bárkinek: édesanyádnak, édesapádnak, testvérednek, szerelmednek, férjednek, gyermekednek, barátodnak, barátnődnek, kedvenc kutyádnak, macskádnak, de még magadnak is, akár a tükörbe nézve. Nem kell mindig ugyanannak a személynek, a lényeg, hogy mondd ki mindennap legalább egyszer valakinek. Hidd el, a hatás nem marad el! Megéri megpróbálni.

Mondd el édesanyádnak, hogy mennyire szereted, hidd el, a hatás nem marad el Forrás: Shutterstock

Február: Dicsérj meg valakit mindennap!

Add a kollégád tudtára, hogy szuperül áll rajta az új felsője, hogy szépen kiemeli a rúzsa színe a szemét. Mondd el anyukádnak, feleségednek, hogy finomat főzött vacsorára, mondd a barátnődnek, hogy ő a legjobb barát a Földön, de akár a metrón egy idegenhez is odaszólhatsz, hogy tetszik a kabátja. De az edzőteremben melletted edző is biztosan örül majd, ha elmondod, mennyire tónusos az izomzata. A lényeg, hogy mondj valami kedveset, szépet valakinek, akinek ettől szebb lesz a napja. Meglátod, ez kétirányú utca, te is jobb kedvre derülsz majd tőle.

Március: Segíts valakinek!

Ne gondolj nagy dolgokra! Lepottyant valami? Vedd fel! Engedj magad elé valakit a metróajtóban! Nyisd ki valaki előtt az ajtót! Segítsd le valaki kabátját, intézz el helyette egy telefont, stb. Ezektől az apró kis szívességektől jobban érzed majd magad és hidd el, a viszonzás sem marad el!

Április: Mosolyogj rá egy idegenre!

Könnyűnek tűnik, de nem az. Küldj egy kedves mosolyt bárkinek, akit nem ismersz: a liftben veled utazónak, az étteremben a felszolgálónak, az utcán szembejövő idegennek ,és figyeld a hatást! Lesz, aki zavarba jön, és nem érti majd, mitől van ilyen jó kedved. De olyan is akad, aki viszonozza – és egy mosolyból, ki tudja, még bármi lehet.

Május: Adj valakinek valamit önzetlenül!

Természetesen ne anyagi javakra gondolj! Egy kocka csokira, egy kedves üzenetre, kóstolóra az ebédedből. Oszd meg az uzsonnádat, szaladj le valaki helyett a boltba, rajzolj valamit vagy épp add oda valakinek az egyik féltve őrzött családi receptet. Az ilyen apróságok is széppé tehetik valaki napját.

Adj valakinek valamit önzetlenül, akár egy kocka csokoládé is megteszi Forrás: Shutterstock

Június: Fejezd ki az érzéseidet érintéssel!

Egy kézfogás, egy puszi, egy simogatás, egy ölelés vagy akár egy csók: a hormonokra is jó hatással lesz, meglátod!

Július: Tegyél valamit magadért!

Ahhoz, hogy adni tudj másoknak, neked is fel kell töltődnöd. Ebben a hónapban mindennap tegyél meg valamit csakis a saját örömödre: nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból, vedd meg a kedvenc fagyidat, hallgasd meg a kedvenc zenédet, vegyél egy hosszú fürdőt, vagy amihez csak kedved van.

Augusztus: Küldj egy zeneszámot, egy idézetet vagy bármit, amiről a másik eszedbe jut!

Mindennap küldj egy szerettednek, ismerősödnek valamit, ami mosolyt csal az arcára: egy kedves idézet, egy vicces fotót a gyerekkorotokból, egy közös emlékeket felidéző zeneszámot. Így igazán közösségi lehet a közösségi média! Vagy csak hívd fel telefonon, és szerezz örömet azzal, hogy gondoltál rá.

Szeptember: Tegyél valamit a környezetedért!
Mindegy, mit teszel, a lényeg, hogy azt a környezetedért tedd. Ne menj el a hanyagul eldobott szemét mellett az utcán, vedd fel és dobd a kukába! Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Ha menzán ebédelsz, vigyél magaddal dobozt, ne dobd ki a nejlonzacskókat, hasznosítsd őket újra! A bolygó meghálálja a gondoskodást.

Úgy is csökkentheted az ökológiai lábnyomod, hogy kikapcsolod a laptopodat, ha már nem használod Forrás: Shutterstock

Október: Csökkentsd az ökológiai lábnyomod az otthonodban!

Nincs más dolgod, mint odafigyelni arra, hogy kapcsold le magad után a villanyt, ha elhagyod a helyiséget, ahol vagy. Zárd el a csapot fogmosás közben, hogy ne folyjon feleslegesen a víz. Húzd ki a konnektorból a telefontöltőd, ha már nincs rá szükséged, kapcsold ki a laptopod, ha nem használod. Használd fel az ételmaradékot, ne kerüljön semmi ehető a szemetesbe!

November: Mindennap olvass legalább egy oldalt a kedvenc könyvedből!

Régen olvastál már te is igazi könyvet? Ha nem, szerencsés vagy! A legtöbben legfeljebb magazinokat olvasunk vagy a számítógépen, okostelefonon híreket, cikkeket. Ez a hónap márpedig a könyveké, a szépirodalomé! Vedd a kezedbe a kedvenc regényed, versesköteted és olvass belőle mindennap!

December: Adj hálát mindennap valamiért!

A decembernek mindig egy kicsit a meghittségről, a várakozásról és az egymásra figyelésről kell szólnia. Szánj egy percet magadra, csendesedj el és adj hálát azért, amid van. Mindennap valami másért: a napsütésért, hogy van fedél a fejed felett, a szeretteidért, az egészségedért. Bármiért, amiért egyébként tényleg hálás lehetsz, de a mindennapokban nem gondolsz rá.

Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, hogy 2019-ben mind egy kicsit jobb emberek legyünk. Indítsuk el együtt a mozgalmat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.