21 érdekesség az Alien-filmekről

Forrás: Youtube -
film Alien mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban az Alien: Covenant, amely egyszerre szolgál folytatásul az öt évvel ezelőtti Prometheushoz és előzményül A nyolcadik utas: a Halálhoz és klasszikus társaihoz - miközben fényt derít minden idők legfélelmetesebb űrszörnyének eredetére is. Ezen jeles alkalomból pedig az Alien-filmek érdekességeiből szemezgettünk.

1. A legelső, 1979-es Alien-film, azaz magyar címe szerint A nyolcadik utas: a Halál minden kétséget kizáróan leghíresebb jelenete az, amikor az étkezőasztalon vergődő egyik űrhajós mellkasából-hasfalából kirobban egy újszülött kis szörny. Ennek ötletét az adta a forgatókönyvet író Dan O'Bannon számára, hogy Crohn-betegségben szenvedett, amelynek tünete a belek krónikus gyulladása, így egy különösen nehéz éjszaka után a film sztorijában írta ki a fájdalmait.

Az egyik űrhajós mellkasából kirobban egy újszülött kis szörny Forrás: Youtube

2. Amikor pedig felvették ezt a jelenetet, a többi szereplő természetesen tudta, hogy mi fog következni - de azt nem, hogy ennyire véres és gusztustalan lesz. Így amikor kaptak az arcukba a fröcskölő trutymóból, a meglepetésük nem csak színészi játék következménye volt, sőt Veronica Cartwright hanyatt esése a székkel nem is volt betervezve.

3. Az említett pillanatban a nemrégiben elhunyt színészlegenda, John Hurt az, akiből előtör a kis Alien - pedig eredetileg Jon Finch játszotta volna ezt a szerepet. De neki egy súlyos asztmaroham miatt vissza kellett lépnie (a filmben is köhögéssel kezdődik...), és jött helyette Hurt, rögtön az első napján ezzel a fincsi jelenettel kezdve.

4. A nyolcadik utas: a Halál volt az egyik első mainstream hollywoodi film, pláne a horror műfajban, amely Ripley (Sigorney Weaver) személyében egy erős nőt állított a középpontba, aki nemcsak hogy túléli az eseményeket, de végül egyedül le is győzi a szörnyet. A történet első változatában Ripley még férfi volt, de Ridley Scott rendező imádta az ötletet, hogy csavarjanak egyet a bevált felálláson.

Ripley nemcsak hogy túléli az eseményeket, de végül egyedül le is győzi a szörnyet Forrás: Youtube

5. A xenomorph névre keresztelt űrszörny különféle alakváltozatait és a filmben látható idegen eredetű űrhajót H. R. Giger svájci képzőművész tervezte. Vele a már említett Dan O'Bannon korábban már dolgozott együtt egy sci-fin: Alejandro Jodorowsky végül meg nem valósult Dűne-moziján.

6. A kifejlett xenomorph páncéljába a legtöbb jelenetben belebújt egy ember, és úgy mozgatta. Erre a feladatra még azt a Peter Mayhew-t is tesztelték, aki a Star Warsban Chewbaccát alakította, de végül nem ő, hanem egy 210 centis, nigériai származású grafikushallgató, Bolaji Badejo kapta a melót.

Newt és Ripley Forrás: Youtube

8. Mivel a film első verziója két és fél óra hosszú volt, James Cameron rendezőnek rövidítenie kellett rajta, ő pedig úgy döntött, hogy sok jelenet megkurtítása helyett inkább teljesen kihagy néhány részt. Ilyen volt az is, amiben Ripley meghalt kislányáról esett szó - ami magyarázta volna a karakter különösen erős motivációját Newt megmentésére.

9. Ebben a filmben bukkant fel először a gigantikus anyakirálynő-alien, amelyet már nem Giger tervezett, de így is nagy név alkotta: Stan Winston, aki olyan filmek speciális effektusait hozta létre, mint a Jurassic Park, a Terminátor 2. vagy az Avatar.

10. Sigourney Weavert Oscar-díjra jelölték Ripley újbóli megformálásért: ez volt az első alkalom, hogy valakit sci-fi vagy akciófilm főszerepéért a legrangosabb díjra nevezzenek.

Sigourney Weavert Oscar-díjra jelölték Ripley újbóli megformálásért Forrás: Youtube

11. A harmadik Alien-film (A végső megoldás: Halál, 1992) egy tehetséges, korábban kliprendezőként nevet szerzett alkotó első nagyjátékfilmje lett - aki csak sokadik választás volt a sorban a producerek részéről. David Fincher azonban meghálálta a bizalmat, és később olyan mozikat tett le az asztalra, mint a Hetedik, a Harcosok klubja, vagy legutóbb a Holtodiglan.

12. A harmadik rész forgatókönyve is sok változáson ment át az idők során, jó ideig az volt a koncepció, hogy a filmbeli bolygót szerzetesek lakják. Helyettük lettek végül elítélt bűnözők és erőszaktevők, de a kényszerű cölibátus végül is stimmelt.

13. A filmben Ripley végig kopasz, emiatt pedig Sigourney Weaver heti háromszor borotválta a fejét a forgatáson. Viszont a film befejezését később újraforgatták, amikor egyéb munkái miatt már nem engedhette meg magának a kopaszságot, így ezekben a jelenetekben speciális „kopaszparókát" visel.

14. A negyedik részben (Alien 4: Feltámad a Halál, 1997) már ember-alien keresztezésből létrejött szörnyszülöttek is láthatók, ezek egyikének pedig a rendező, Jean-Pierre Jeunet direkt kérésére a nemi szerveit is megtervezték. A filmből persze azt a látványt kivágatta a stúdió.

A negyedik részben már ember-alien keresztezésből létrejött szörnyszülöttek is láthatók Forrás: Youtube

15. Ez a Jean-Pierre Jeunet amúgy ugyanaz, akinek a világ egyik legcukibb filmjét, az Amélie csodálatos életét is köszönhetjük.

16. A 2012-ben érkező első előzményfilm, a Prometheus címét Ridley Scott azért választotta, mert szerinte a vonatkozó mitológiai történet is „a teremtésről szól: az istenekről, és a nekik ellenszegülő emberről".

17. Mindegyik Alien-filmben szerepel egy android, a nevük pedig a filmek keletkezési sorrendjében ábécérendbe is állíthatók: Ash, Bishop, Call, David és Walter.

18. Utóbbi kettőt Michael Fassbender játssza a Prometheusban és az Alien: Covenantban, utóbbiban egyszerre is. Így saját maga egy korábbi típusával is találkozik a sztori szerint, a két android pedig egyszerre tükörképe és ellentéte egymásnak. A D betű a 4., a W betű hátulról 4. az angol ábécében...

Walter Forrás: Youtube

20. Michael Fassbender pedig az alakításához saját bevallása szerint Peter O'Toole-t és az Arábiai Lawrence-t vette mintául. Az Arábiai Lawrence-re konkrét utalás is van a Prometheusban, az Alien: Covenantban pedig az egyik híres dalát énekli David.

21. Ridley Scott szándékai szerint a régi Alien-filmek és a mostani sorozat sztorija előbb-utóbb össze fog érni - de hogy ehhez hány film kell majd, arról összevissza nyilatkozik. Volt már szó 2, 3, sőt 4 további részről is, de mivel az Alien: Covenant bevételei nem alakultak annyira kiemelkedően, a kisebb szám a valószínűbb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.