Új nekropoliszt, és benne 17 múmiát fedeztek fel egyiptomi régészek

Forrás: AFP/Robyn Beck -
régészet múmia Egyiptom nekropolisz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új nekropoliszt fedeztek fel a Nílus parti Minja város, el-Minja tartomány székhelye közelében, a temetkezési hely legalább 17 múmiát rejtett - jelentette be szombaton az egyiptomi régészeti miniszter.

A felfedezést a nyugati sivatag szélén, Tuna al-Gabal falu kiterjedt ásatási területén tette egy egyiptomi régészeti misszió. A hatalmas nekropoliszból a sírokon és a temetkezési épületen kívül több ezer íbisz, pávián és más állatok múmiái is előkerültek.

Egyiptomi férfi múmiája Krisztus előtt 408-ból - Képünk illusztráció Forrás: AFP/Robyn Beck

"Ez az nekropolisz, amit Tuna al-Gabalban találtunk" - közölte a Khaled al-Anani miniszter a Kairótól mintegy 220 kilométerre délre lévő ásatáson. A múmiákat nagy gonddal készítették elő, ami arra utal, hogy hivatalnokok és papok nyughelyéül szolgált a nekropolisz. Feltártak hat szarkofágot, két agyagkoporsót, két démotikus írást tartalmazó papiruszt és több edényt is.

A talaj alatt nyolc méterrel fekvő nekropolisz az ókori Egyiptom történetének Késői korára (Kr.e 1085-332), valamint a görög-római időszakra nyúlik vissza. A miniszter szerint sokkal több lelet várhat még feltárásra, hiszen egyelőre a munkálatok elején tartanak.

Pápai Joci 8. lett az Eurovíziónhttp://www.life.hu/kult/20170514-papai-joci-8-lett-az-eurovizios-dalfesztivalon.htmlNem elég, hogy valaki felment a színpadra, és megmutatta a pucér fenekét Európának, hazánk számára a pontosztás is őrülten stresszes volt. Kezdetben rossz érzés volt nézni az eredményhirdetést, hiszen Európa országainak szakmai zsűrije alig értékelte pár ponttal Pápai Joci produkcióját. Összesen 48 pontot adtak Magyarországnak. Kult--Eurovízió: felment a színpadra, és letolta a gatyáját egy nézőhttp://www.life.hu/kult/20170513-oriasi-eurovizios-baki-letolta-a-gatyajat-egy-nezo.htmlJamala előadása alatt valaki felment a színpadra, és letolta a nadrágját. Kult--Pápai Joci üzent Magyarországnak pár órával az Eurovízió döntője előtthttp://www.life.hu/kult/20170513-papai-joci-magyarorszagnak-uzent.htmlPápai Joci, akit a szakértők szerint gazdaggá tehet az Eurovízió, Kijevből üzent az itthoniaknak.Kult--Óriás bakik - Ezeken nevet az internet - Fotó!http://www.life.hu/kult/20170512-hatalmas-reklambakikon-nevet-a-fel-vilag.htmlHelyzetek, amikor az emberek láthatóan nem gondolkodtak eleget: óriás bakik következnek, amiken jókat lehet nevetni. Kult--Elhunyt Michael Parks, a Twin Peaks és a Kill Bill sztárjahttp://www.life.hu/kult/20170512-elhunyt-michael-parks-a-twin-peaks-es-a-kill-bill-sztarja.htmlElhunyt 77 éves korában Michael Parks amerikai színész, a Twin Peaks-tévésorozat és a Kill Bill-filmek sztárja, aki olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Quentin Tarantino, Robert Rodriguez és Kevin Smith.Kult30 éves korában hunyt el Mary Tsoni, színésznőhttp://www.life.hu/kult/20170511-elhunyt-mary-tsoni-szineszno.htmlTragikus körülmények között, ismeretlen okok miatt hunyt el Mary Tsoni, színésznő. KultThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.